fbpx
Merényi Miklós újságíró, a helyben.hu tulajdonosa, a DK-s Niedermüller Péter volt kabinetvezetője

Indul a Helyben.hu, Niedermüller Péter DK-s polgármester volt kabinetvezetőjének, a Figyelő és az MTV Híradó egykori főszerkesztőjének új hírügynöksége

A Media1 megtudta, hogy Merényi Miklós újságíró, a Figyelő és a Magyar Televízió Híradójának egykori főszerkesztője, Niedermüller Péter DK-s polgármester volt kabinetvezetője, egykori római nagykövet a tulajdonosa annak az új hírügynökségnek, amelyet a Népszava még korábban a hírügynökség nevének említése nélkül tervezett „ellen-MTI-ként” emlegetett. Lapunknak Merényi azt mondta, szerinte túlzás ellen-MTI-ként beszélni a napokon belül élesben is elinduló helyben.hu projektről, majd elmondta, miért.

Helyben.hu néven indul új hírügynökségi szolgáltatás Magyarországon – értesült a Media1.hu. A helyben.hu projekt oldalán jelenleg regisztrációkat fogadnak a szolgáltatást igénybe venni kívánó, érdeklődő szerkesztőségektől, de a háttérben tesztüzem során már több tartalmat is előállítottak az elmúlt napokban.

Ha minden jól megy, a tényleges, éles indulás is megtörténhet napokon belül. A szolgáltatás szerződött médiapartnereknek, főleg helyi, önkormányzati médiumok számára lesz elérhető regisztráció után, de a tartalmaikkal az olvasók, nézők is találkozhatnak majd ezen médiumok olvasóiként. Ez az a hírügynökség, melyről a sajtóban korábban még a projekt tényleges nevének említése nélkül „ellenzéki MTI-ként” és „ellen-MTI-ként” is szó esett már.

Helyben.hu
Helyben.hu

Kövesdi Péternek is fontos szerepe van

A helyben.hu egyik fontos vezetője Kövesdi Péter újságíró, az egykori népszavás szerkesztő, aki 2020 elején az Érd Médiacentrum ügyvezetője lett. Kövesdi a helyben.hu tartalomfejlesztési vezetője aláírással küldött e-maileket néhány szerkesztőség számára, a szolgáltatás igénybevételére buzdítva a lapokat. Kövesdi továbbra is dolgozik az Érd Médiacentrum vezetőjeként, tehát a két feladatkört egyszerre látja el.

Kövesdi Péter, az Érd Médiacentrum ügyvezetője, a helyben.hu tartalomfejlesztési vezetője. Fotó: Népszava - Media1-archív
Kövesdi Péter, az Érd Médiacentrum ügyvezetője, a helyben.hu tartalomfejlesztési vezetője. Fotó: Népszava – Media1-archív

Kövesdi a Media1 birtokába került levélben azt írta, hogy az új hírügynökség a lapok munkáját segítendő jött létre. A helyben.hu hírügynökségként tartalmat szolgáltat elsősorban hazai politikai, gazdasági és közéleti témákban, az országos jelentőségű hírek mellett nagy teret adva a Budapesten kívüli információknak. Szolgáltatásaikat minden helyi témákkal foglalkozó szerkesztőségnek online, print és televíziós felhasználásra ajánlják. A felhasználás részben ingyenesen, részben kedvező előfizetéses rendszerben érhető el.

A helyben.hu kínálatában cikkek, szöveges összefoglalók, infografikák, megosztható rövidebb videós tartalmak (magyarázó videók), és komplett napi videós hírblokkok egyaránt szerepelnek, heti több friss anyaggal. Ezek szabadon felhasználhatók, akár egy az egyben publikálva, akár szerkesztve, helyi vonatkozásokkal kiegészítve.

„A tartalmakat egy központi szerkesztőség állítja elő, és szeretnénk helyben felmerülő témákat is feldolgozni és terjeszteni a saját rendszerünkön keresztül – nyitottak vagyunk ezzel kapcsolatos híreitekre, információkra. A működést egy online rendszer is segíti, amelyen keresztül a regisztrált felhasználóink letölthetik a tartalmakat, és kommunikálhatnak a központi szerkesztőséggel (helyi információval egészíthetik ki a híreket, témát javasolhatnak)”

– írja a Media1 birtokába került levélben Kövesdi Péter.

Kormánykritikus tartalmakkal kezdődött a Helyben.hu tesztüzeme

Kövesdi néhány példát is említett a kedvcsináló levélben az új hírügynökség elmúlt pár hetes tesztidőszakában előállt anyagokra:

  • A Fidesz kormány tíz éve – négyrészes összefoglaló cikk
  • Orbán hiába ígérte, törvény tiltja a népszavazást a Fudan Egyetemről! – interjú Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal
  • A vasúti szárnyvonalak újabb megszüntetése helyett járatritkítással igyekszik tízmilliárdokat megspórolni a kormány
  • Számokkal mutatjuk meg: a covid-járvány okozta sokk pénzügyi következményét arra használta fel a kormány, hogy elégtételt vegyen a 2019. októberi önkormányzati térvesztésen
  • Interjú Jávor Benedekkel, a főváros brüsszeli képviseletének vezetőjével a következő időszak EU támogatásairól
  • Ellenzéki települések kivéreztetése – magyarázó videó
  • Ellenzéki előválasztás – videó

Az oldal friss anyagai között érhető el egy interjú Magyar Györggyel, a Civil Választási Bizottság (CVB) elnökével az ellenzéki előválasztás menetrendjéről, valamint Vörös Imre egykori alkotmánybíróval, aki arról beszélt, hogy Orbán leváltásához forradalomra vagy puccsra sincs szükség.

Merényi Miklós az új hírügynökség tulajdonosa

A Media1 kiderítette, hogy a helyben.hu domént egy URBINO Consulting Kft. nevű vállalkozás jegyeztette be. Az Opten céginformációs rendszer szerint a már 1996 óta működő, jelenleg 3 millió forint jegyzett tőkéjű budapesti kft.-nek két tulajdonosa van. Az egyik Merényi Miklós, a másik Bereczki Mária, Merényi felesége.

Merényi 15 évet töltött el újságíróként. Dolgozott például a rendszerváltás után a Magyarországnál, a Népszabadságnál, 1998 és 2003 között ő volt a Figyelő című (akkoriban még nem a NER szolgálatába állított) üzleti és gazdasági hetilap főszerkesztője, majd dolgozott később az MTV Híradó főszerkesztőjeként is, de csak viszonylag rövid ideig. A médiaszakember később az államigazgatásban kötött ki. Dolgozott például 2004-től 2006-ig a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtófőnökeként és stratégiai igazgatójaként, majd helyettes szakmai államtitkári pozíciót is kapott, e minőségében nemzetközi kapcsolatokért felelt. 2008 és 2010 között Rómában, Máltán és San Marinóban lett Magyarország akkreditált nagykövete, 2010-ben a Nemzetgazdasági Minisztériumban lett főtanácsos, majd 2011-től a Central European Investment Services Tanácsadó Kft. partnere lett. 1993 és 1997 között egyébként felügyelőbizottsági tag volt a Gyurcsány-családhoz köthető Altus Rt.-ben.

Nemrég akkor hallhattuk Merényi nevét, amikor Budapest VII. kerületében Niedermüller Péter DK-s polgármester kabinetvezetőjeként dolgozott, és Niedermüllerék felmondták a Heti TV bérleti szerződését. Merényi egyébként szerkesztője volt a Medgyessy Péter 2004-es miniszterelnöki bukása után a Ringier kiadó által megjelentett Gyurcsány – A magyar sajtó tükrében című könyvnek, ami az akkor miniszterelnökké váló Gyurcsány Ferencről jelent meg. Merényi a Media1.hu érdeklődésére azt mondta erről, hogy a könyvet egy tavalyi origós cikk állításával ellentétben nem ő írta, csak pár sort írt a bevezetőjébe, tehát alapvetően csak szerkesztői feladatai voltak, nem igaz tehát, hogy „Gyurcsány életrajzírója volt.” A Libri oldalán is megtaláltuk a könyvet, és valóban csak szerkesztőként szerepel a neve a könyv adatlapján. A könyv válogatásokat közölt interjúkból, cikkekből, megszólalásokból, melyek a sportminiszterből lett új miniszterelnökkel a (DK mai elnökével) voltak kapcsolatosak.

Ami a DK-t illeti, Merényi azt mondta lapunknak: idén május vége óta már nem ő a kabinetvezetője Niedermüllernek, eljött tehát az erzsébetvárosi önkormányzattól, a projektre újságíróként tekint.

A Media1-nek magáról a helyben.hu projektről elmondta, hogy annak szerkesztőségi rendszerét (CMS) már beüzemelték. Megerősítette, hogy ha minden jól megy, napokon belül élesben is szolgáltatni fognak a velük szerződött partnerek számára. Szavaiból az is kiderült, hogy az új hírügynökség a Gémesi György (gödöllői polgármester) vezette Magyar Önkormányzatok Szövetségével partnerségben működik.

Lapunknak azt mondta Merényi, a Helyben.hu sem ambícióban, sem képességeiben nem ellenzéki MTI lesz.

„Különböző tartalmakat fogunk szolgáltatni, alapvetően önkormányzati, helyi médiumok számára. Lesznek írott anyagok, videók és infografikák is.”

További hírek érhetők el a Media1.hu-n! Iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a legújabb tartalmakról! Csatlakozhat hozzánk Facebookon is!

Borító: Merényi Miklós interjút ad a 45plusz.hu YouTube csatornának
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások