fbpx
A számlagyáros bűnszervezet elleni házkutatás egyik képe

Letartóztatták a HPS Csoport két alapítóját és a HPS Trade könyvelőjét

A Media1 megtudta, hogy nagy összegű költségvetési csalással vádolták meg a HPS Trade Kft. könyvelőjét és két vezető tisztségviselőjét, akik a HPS Csoport alapítóiként és tulajdonosaiként is ismertek. A nyomozók bankszámlákat zároltak, valamint még szerdán egy házkutatás során lefoglalásokra és őrizetbe vételekre is sor került, pénteken pedig a bíróság elrendelte a letartózásukat. Nagy összegre elkövetett költségvetési csalással, jelentős összegű fiktív áfás számlák befogadásával vádolják őket.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Media1 piaci forrásból származó információi szerint elvitték szerdán a nyomozók egy országos rajtaütési akció részeként az egyik ismert nagy hazai rendezvény-, reklám-, és pr-ügynökségi csoport, a HPS Csoport két alapítóját, P. Gergelyt és M. Zitát, illetve házkutatásra és bankszámlák zárolására is sor került. Az érintettek jelenleg a HPS Group Kft.-vel azonos székhelycímre bejegyzett HPS Trade Kft. vezetői, rajtuk kívül a HPS Trade Kft. könyvelőjét is elvitték.

Az érintettek azóta is őrizetben vannak, sőt a bíróság a Fővárosi Főügyészség indítványa nyomán a mai napon elrendelte a letartóztatásukat. A bíróság hosszú tárgyalás után döntött az ügyben az érintettek ügyében pénteken a letartóztatásokról.

A Media1 utolérte Bagoly Bettina fővárosi főügyészségi szóvivőt, aki kérdésünkre, hogy valóban a HPS Csoport alapítóiról van-e szó, azt mondta, az érintetteket nem nevezheti meg személyiségi jogaik miatt, ezért nem válaszolhat az ezzel kapcsolatos kérdésünkre. Annyit mindenesetre megerősített, hogy az ügyészség kezdeményezte egy olyan cég két vezetője és könyvelője letartóztatását, mely „egyéb kereskedelmi tevékenységet” folytat. A bíróság épp nem sokkal hívásunk előtt ennek eleget téve el is rendelte a letartóztatásokat, amiért a nyomozók szerint nagy összegű fiktív számlákat fogadtak be egy bűnszervezettől. A bűnszervezet által kiállított áfás számlák befogadói, az úgynevezett haszonhúzók között egyébként található őrző-védő és takarító cég is.

A bűnszervezet által okozott együttes kárérték 6 milliárd Ft körül van.

A HPS Group folytatja a munkát, hangsúlyozzák, hogy két különálló cégről van szó, hiába van közös honlapjuk és azonos székhelyük

Sipos Dávid, a HPS Group Kft. ügyvezetője lapunknak azt mondta, őt is meghallgatta a rendőrség, de szabadon távozhatott, az ügyet nem ismeri közelről, de a nyomozásban a HPS Trade, illetve az ehhez kapcsolódó cégek vezetősége az érintett, míg maga a HPS Group – ahová reklámügynökségi tevékenység, pr-kommunikáció, rendezvények stb. tartoznak – nem.

Azt mondta, a HPS Trade egy értékesítéstámogató szolgáltató cég.

Sipos a Media1 érdeklődésére közölte, ezúton is szeretne biztosítani mindenkit arról, hogy a HPS Group zökkenőmentesen ki fogja szolgálni ügyfeleit. Arra, hogy úgy tudjuk, a nyomozók zárolták a számlákat, azt mondta, ez nem vonatkozik a HPS Groupra, csak a HPS Trade Kft.-re.

Bár a HPS Group Kft. és a HPS Trade Kft. a Media1 tapasztalatai szerint közös honlapot használ (hps.hu), és a két vállalkozás azonos címekre van bejelentve, illetve a HPS Trade-es vezetők a HPS Csoportnak tulajdonosai is, Sipos Dávid hangsúlyozta, hogy a HPS Group Kft. és a HPS Trade Kft. jogilag különálló cég, és zökkenőmentesen folytatni tudja a munkát a HPS Group.

A HPS Group és a HPS Trade közös honlapja, a hps.hu
A HPS Group és a HPS Trade közös honlapja, a hps.hu
A HPS Trade honlapja a hps.hu alatt
A HPS Trade honlapja a hps.hu alatt

Sipos Dávid azt mondta, a HPS Trade Kft.-vel kapcsolatban ő nem nyilatkozhat, majd Kathi Dánielhez, a HPS Trade Kft. „cégvezető munkatársához” irányított bennünket. Lapunk telefonon beszélt Kati Dániellel is, ő viszont azt mondta, nincs joga, hogy nyilatkozzon a sajtónak.

Megkérdeztük, maradt-e valaki szabadlábon a HPS Trade Kft. vezetőségében, akinek erre van jogosultsága, de azt mondta, erre a kérdésünkre sem válaszolhat.

Kathi Dániel néhány nappal fenti cikkünk megjelenése után hivatalos levélben fordult szerkesztőségünkhöz, melyben arról értesített bennünket és kérte ennek közzétételét, hogy Sipos Dávid, a HPS Group Kft. ügyvezetőjétől imént idézettekkel ellentétben valójában ő (mármint Kathi Dániel) nem vezető tisztségviselője vagy cégvezetője a HPS Trade Kft.-nek, hanem a munkaszerződése szerint üzletfejlesztési menedzser.

Íme a Fővárosi Főügyészség teljes közleménye, melyet még az előtt adott ki, hogy a bíróság elrendelte a letartóztatásokat

A bűnszervezetként működő számlagyár üzemeltetésével a gyanúsítottak az eddig feltárt adatok alapján több mint 6 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. A NAV pénzügyi nyomozói a pár nappal ezelőtti akció eredményeként az ügyben több mint 60 gyanúsítottat hallgattak ki.

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet vezetője – egy 45 éves férfi – által irányított bűnszervezet 2017. évtől egy olyan számlagyárat működtetett, amely több, valós gazdasági tevékenységet nem végző társaságból állt. A bűnszervezet „szolgáltatását” igénybe vevő úgynevezett haszonhúzó gazdasági társaságok vezetői, a számlagyár által kiállított fiktív költségszámlákkal csökkentették a vállalkozásuk fizetendő adóját.

A számlabefogadó cégek, cégcsoportok jellemzően őrző-védő, takarítási, illetve egyéb kereskedelmi tevékenységet folytattak. A látszat kedvéért a fiktív számlákon feltüntetett összegeket elutalták a számlakibocsátók bankszámláira, majd azt a bűnszervezet tagjai tovább utalták a készpénzfelvétel tényleges helyére – külföldi bankszámlákra. A bűnszervezetet vezető gyanúsított a számlagyár által nyújtott bűnös tevékenységért cserébe anyagi haszonra tett szert, amelyet megosztott a bűntársaival.

A gyanúsítottak a bűnszervezetként működő számlagyár üzemeltetésével az eddig feltárt adatok alapján, több mint 6 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal pénzügyi nyomozói – bevetési egységük, a Merkúr és a Terrorelhárítási Központ hathatós közreműködésével – 2021. április 14-én összehangolt, országos akciót hajtottak végre.

A kutatások során – egyéb bizonyítékok mellett – nagy mennyiségű, a bűnszervezethez köthető okirati bizonyítékot, bélyegzőket, számítástechnikai eszközökön tárolt adatokat foglaltak le, amelyek a bűncselekmények megalapozott gyanúját alátámasztották.

A nyomozó hatóság az akció eredményeként az üggyel kapcsolatban összesen közel 60 személyt hallgatott ki gyanúsítottként. Velük különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó – legtöbbjük esetében bűnszervezetben elkövetett – költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúját közölték.

A bűnszervezetet működtető gyanúsítottak a cselekményeket hosszabb időn keresztül, rendkívül szervezetten és konspiratív módon követték el, tevékenységük ellátása érdekében több helyszínen titkos irodát tartottak fenn. Konkrét adat merült fel arra vonatkozóan is, hogy a bűnszervezet korábbi években keletkezett, terhelő tartalmú dokumentumai közül többet megsemmisítettek.

A Fővárosi Főügyészség 6 gyanúsított – köztük a számlagyárat működtető bűnszervezet vezetője, a számlagyár adminisztrátora, továbbá az egyik haszonhúzó cégcsoport két vezetője és könyvelője – letartóztatására tett indítványt. A főügyészség határozott álláspontja, hogy velük szemben csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésére van alap a bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének fokozott veszélye miatt.

A letartóztatásuk elrendelése kérdésében a nyomozási bíró várhatóan a mai napon dönt.

A Fővárosi Törvényszék közleménye a számlagyárat működtető bűnszervezet letartóztatásáról

Letartóztatták a számlagyárat működtető bűnszervezet gyanúsítottjait.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra –2021. május 16-ig –elrendelte annak a három férfinak és három nőnek a letartóztatását, akiket bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítanak.

A rendelkezésre álló adatok alapján az I. rendű terhelt által irányított elkövetői kör egy hierarchikusan felépített, több, valós működést nem folytató gazdasági társaságból álló számlagyárat működtetett. Az általuk nyújtott szolgáltatást igénybe vevő cégek részére valótlan tartalmú számlákat állítottak ki, amelyek alapján e szervezeteknek lehetőségük nyílt jogosulatlan áfa-levonásokra.

A valótlan tartalmú számlák alapján átutalt összegeket a bűnszervezet vezetőjének rendelkezése szerint az elkövetői kör továbbutalta a tényleges készpénzfelvétel helyére –külföldi bankszámlákra. Az I. rendű gyanúsított tevékenységéért jogtalan anyagi haszonra tett szert, amelyet a bűncselekmény elkövetésében részt vevő társaival megosztott.A terheltek cselekményükkel több mint 6 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Az ügyészség a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását.

A nyomozás folyamatban van, annak elsődleges érdeke, hogy a tényállás teljes körű felderítése a terheltek befolyásától mentesen történjen meg.Az eljárás jelen szakaszában alappal lehet tartani attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén az ügyben érintett személyeket befolyásolnák, bizonyítékokat rejtenének el, vagy semmisítenének meg.

Az I. rendű gyanúsított büntetett előéletű, a terhére rótt bűncselekménnyel egy vele szemben hasonló bűncselekmény miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt vált megalapozottan gyanúsíthatóvá.

A rendelkezésre álló adatok alapján a terheltek a cselekményt hosszabb időn át, szervezetten követték el, megélhetésüknek legalább egy részét is ebből biztosították, ezért velük szemben megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányában a megkezdett bűncselekményt folytatnák vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el.A bíróság a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára, valamint a nyomozás állására figyelemmel úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terheltek esetében kizárólag letartóztatással biztosíthatók.

A végzés nem végleges.

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: az országos rajtütésszerű házkutatások során nagy összegű készpénzt is találtak /h6>
Szóljon hozzá!