A DK akciója az MTI előtt, cenzorok táblával, 2019. február 16-án. Fotó: DK Facebook

Bíróság: az MTI jogsértően cenzúrázta a DK közleményeit

A bíróság szerint a Magyar Távirati Iroda jogsértéseket követett el, amikor az sorozatosan megtagadta olyan közlemények kiadását, amelyek a kormányt bírálták, esetleg a miniszterelnökről vagy a hozzá közel álló fideszes holdudvarba tartozó oligarchákról szóltak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Pert nyert az MTI ellen a Demokratikus Koalíció – közölte Barkóczi Balázs, az ellenzéki párt szóvivője a Media1-hez eljuttatott szombati közleményében.

A Demokratikus Koalíció korábban azért indított pert a DK szerint kormányzati kézivezérlés alatt lévő és gyakran információkat az állampolgároktól elzáró állami hírügynökség ellen, mert ott sorozatosan megtagadták olyan közlemények kiadását, amelyek a kormányt bírálták, esetleg Orbán Viktor miniszterelnökről vagy a hozzá közel álló fideszes holdudvarba tartozó oligarchákról szóltak.

A Demokratikus Koalíció egyelőre első fokon nyerte meg a pereket az MTI ellen. A DK történelmi perekként emlegeti azokat. A bíróság négy közleményről mondta ki, hogy a médiaszolgáltató szerződést szegett a közlés megtagadásával, ezért arra kötelezték a Duna Médiaszolgáltatót, hogy az alábbi közleményeket adja ki az Országos Sajtószolgálaton (OS) keresztül:

  • „Soron kívül vehet házat a budai Várban az Orbán-vej”
  • „Ne a magyar adófizetők, hanem a felelősök fizessék ki az Orbán vejéhez került 13 milliárd forintot!”
  • „Hiába mentünk be az EMMI-be a felcsúti TAO-számlákért, a minisztérium tovább hazudozik, hogy magánál tartsa a kiperelt iratokat”
  • „DK: Reagálás a bíróság ítéletére”

A DK közölte: nekik is „jogukban áll kimondani a véleményüket a Fidesz-kormány, Orbán Viktor, vagy az ő strómanjainak aljasságai kapcsán. Ezt a továbbiakban is meg fogjuk tenni, és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy hírügynökséget kézivezéreljen és cenzúrázzon a kormány.”

A DK-t, csakúgy mint mostanában sok más sajtóperben, a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda segítette.

Az MTI által alkalmazott cenzúrákról itt találhatók a Media1 korábbi hírei, köztük több letiltott közlemény.

A Magyar Távirati Iroda, illetve az ezt működtető közmédia nem először veszít pert cenzúra miatt. Tavaly év elején a Magyar Helsinki Bizottság és az MTI  közötti vita esetében is jogszerűtlen cenzúrát állapított meg a bíróság.

Frissítés 16:02

Kicenzúrázták a cenzúrára vonatkozó ítéletről szóló közleményt is

Újra közleményt adott ki a DK, mert az MTI nem hajlandó közölni a párt azon közleményét sem, amelyben beszámol a bíróság az MTI-t elmarasztaló ítéletéről. Az MTI az újabb cenzúrát a saját jó hírneve védelmével magyarázta. A most cenzúrázott közlemény ide kattintva érhető el a Media1-en.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Ha hozzájárulna a Media1 független tartalomszolgáltatásának működéséhez, itt teheti meg. RSS hírcsatornánkra itt, Facebook-oldalunkra itt tud feliratkozni. Napi hírlevelünkre is feliratkozhat, hogy garantáltan ne maradjon le a híreinkről.

Borító: A DK akciója az MTI előtt, cenzorok táblával, 2019. február 16-án. Fotó: DK Facebook / Media1-archív
Szóljon hozzá!