Nemzeti Filmintézet

Vidnyánszky Attila, az SZFE kurátora és Kovács Ákos is pénzt nyert a Nemzeti Filmintézettől

A Nemzeti Filmintézet kedden tette közzé, hogy mely streamingszolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkciókat támogatja. Nagy volt az az érdeklődés a pénzre, amiből 7 tévéfilm, 8 kisjátékfilm gyártása, valamint 3 tévéfilm és 19 sorozat fejlesztése kezdődhet.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az NFI közleménye szerint a tévéfilmpályázatára 104 szinopszis érkezett, és a Televíziós Döntőbizottság hét nagy költségvetésű tévéfilm gyártására összesen 1,77 milliárd forint támogatást szavazott meg, 37 nyertes produkciónak

A Telex kiszúrta, hogy többek között a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi elnöki és a Nemzeti Színház igazgatói posztját is betöltő Vidnyánszky Attila is győztes lett: ő lesz a haldokló II. Rákóczi Ferencről tervezett sorozat, a Pro Libertate! rendezője. A sorozat fejlesztését az a Sound Manager Kft. végzi, amely az SZFE kurátora, Lajos Tamás érdekeltsége. Lajos Tamás több más cége is támogatást nyert.

A Szupermodern Stúdió tévéfilmet és tévésorozatot fejleszthet, a Film Positive pedig egy tévéfilmet gyárthat és két sorozatot fejleszthet közpénzből.

A zenészként ismert Kovács Ákos A taxis című kisjátékfilm rendezője lesz. A taxis felveszi utasát a pesti hídfőnél, és folyamatosan monologizál, amíg a végcélhoz érnek, de az út nem (csak) Budapesten át, hanem a magyar félmúlton keresztül vezet – derül ki a film ismertetőjéből.

Goda Krisztina Gárdonyi Géza Ida regénye című, egyik legnépszerűbb romantikus művét dolgozza fel. Pacskovszki József Herczeg Ferenc ma is gyakran játszott színművéből, a Kék rókából készíthet tévéfilmet, míg Zomborácz Virág Egy magyar Rothschild címmel Rotschild Kláráról, a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről forgathat. Tóth Barnabás Őszi végjáték címmel Stefan Zweig Sakknovelláját dolgozza fel a pénzből, míg Forgács Péter Szájhős.tv címmel készít modern kori Robin Hood-történetet.

Eperjes Károly Krisztus inge címmel forgat tévéfilmet, amely az 1950-es években a szerzetesrendek feloszlatásakor játszódik.

Először hirdettek meg pályázatot tévésorozatokra, de egyelőre még csak tartalomfejlesztésre ítéltek meg támogatást. Többek között Angyalosy Eszter (Terápia), a népszerű Hunyadi könyvsorozatot is jegyző Bán Mór, a Hyperwriter-nyertes Bendi Balázs, Divinyi Réka (Szabadság, szerelem, Valami Amerika 2 és 3, BÚÉK), Krigler Gábor (Aranyélet) és Ugron Zsolna (Úrilányok Erdélyben, Úrasszonyok-trilógia) – kezdhetik meg a sorozatok tartalomfejlesztését az NFI támogatásával.

A pályázati eredményekről további részletek olvasható az NFI honlapján.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!