podcast mobiltelefonon

Jön a Magyar Podcasterek Napja

A hazai podcast közösség szavazással döntött az „ünnepnap” időpontjáról.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Október 15-én, most csütörtökön tartják meg a Magyar Podcasterek Napját – írta meg a DigitalHungary.

A több mint hatszáz taggal rendelkező Facebook-csoportban szavazták meg magyar podcasterek, vállalkozók és magánemberek az időpontot.

A Nemzetközi Podcast Nap (International Podcast Day) egyébként szeptember 30-án volt, de úgy gondolták, hogy Magyarországon is érdemes egy külön napot kiválasztani a hazai podcasterek számára. A podcast nappal a közösség célja, hogy itthon is megünnepeljék a podcast fejlődését, illetve felhívják a podcastokban rejlő lehetőségeket.

„Bár pontos adatok nincsenek, azonban az elmúlt két évben kétszeresére nőtt a hazai műsorok száma, vagyis legalább 250 podcastről tudunk már idehaza.”

– mondta Mikos Ákos, a Magyar Podcasterek csoport szervezője.

Mikos Ákos hozzátette: ez a növekedés a hazai közösség létszámában is nyomon követhető. Az elmúlt két évben meghatszorozódott a műfajt űzők és az iránta érdeklődők száma a csoporton belül is.

A koronavírus-járvány miatt egyébként idén a podcast közösség tagjai nem szerveznek személyes találkozót, de a szervezők készítenek egy, a hazai műsorkészítőkre kiterjedő felmérést, amelynek eredményét karácsony előtt szeretnének majd közzétenni.

A podcast technológia segítségével digitális hang- és videós tartalmak tehetők közzé frekvencia nélkül, az interneten keresztül, sorozatszerűen. A felhasználók feliratkozhatnak az adott műsorok epizódjait tartalmazó csatornákra, és a műsorok új epizódjaihoz automatikusan is hozzájuthatnak. A felvételek akár útközben, például autóban, vagy a tömegközlekedésen is meghallgathatók.

A Media1-et működtető Vipcast Media 2009-ben elsők között indított magyar nyelvű beszélő podcastet. A vipcast.hu felületen a Media1 is rendelkezik podcasttal – a műsorokat ide kattintva lehet visszahallgatni.  A legutóbbi műsorunk vendége volt Pataki Gábor, a Klubrádió főszerkesztője, Kárpáti Márton, a Telex ügyvezető-tulajdonosa és Ecsenyi Áron, az LA75 pártelnöke, aki néhány hétig az Indexnél volt újságíró. Műsoraink elérhetők a Spotify-on és a Google Podcastban, valamint RSS segítségével is.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borítókép: Unsplash
Szóljon hozzá!