Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án.

Büntetőfeljelentéssel rémisztgeti az Orbán-kormány minisztere a Meseország mindenkié című könyvet bevezető óvodák fenntartóit

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter büntetőjogi eszközök bevetését helyezte kilátásba annak érdekében, hogy ne juthasson el a napok óta kormányzati offenzívába került mesekönyv a gyerekekhez. Eközben már a Time című lap is foglalkozott a sikerlisták élére került kötettel, melyet az LMBTQ-jogokért való harc szimbólumaként emleget.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, az Orbán-kormány tagja a csütörtöki Kormányinfón élesen bírálta a Meseország mindenkié című könyvet, illetve azokat az intézményeket, ahol a kormánysajtó állítása szerint elérhető a kiadvány, mely napok óta a kormány prominenseinek és a kormánysajtó kereszttüzében áll. Gulyás a csütörtöki sajtóeseményen egészen odáig ment, hogy kijelentette: amelyik óvodában bevezetik a Meseország mindenkié című könyvet, ott vizsgálni kell, hogy felmerül-e a „kiskorú veszélyeztetésének bűncselekménye”, és ha igen, akkor a fenntartóval szemben eljárást kell indítani.

Gulyás azt mondta, rázza a hideg az egésztől, majd a könyvet „homoszexuális propagandaként” emlegette.

A Meseország mindenkié egy idén megjelent magyar könyv, mely nem szokványos módon mesél újra klasszikus magyar népmeséket, a mesék főszereplői közé ugyanis kisebbségek, LMBTQ emberek és romák is bekerültek. A könyvet Nagy Boldizsár szerkesztette, kiadója a Labrisz Leszbikus Egyesület.

A könyv azután vált témává a közéletben, hogy Dúró Dóra, A Mi Hazánk Mozgalom képviselője látványosan bedarálta a könyvet. Emellett több olyan könyvesboltra uszító-megbélyegző feliratok kerültek, ahol az elérhető volt.

A történtek (a könyv megsemmisítése és a könyvesboltokra került fenyegető-megbélyegző feliratok) ellen a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, valamint több ismert személyiség is felemelte a hangját. A könyvdarálást bemutató videót a YouTube törölte a videómegosztó szabályzatának megsértésére hivatkozva.

Orbán Viktor miniszterelnök a radikális jobboldali párt képviselőjének könyvdarálását követően az állami Kossuth Rádiónak adott interjúban a kötetet kezdte el bírálni, mondván,

„Magyarország türelmes a homoszexualitás tekintetében, de van egy vörös vonal: hagyják békén a gyerekeinket”.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményben tiltakozott a miniszterelnök szavai ellen. A civil jogvédők szerint

„nem tiszte, vagy joga eldönteni sem a miniszterelnöknek, sem semmilyen más politikusnak, hogy ki milyen mesekönyvet olvas a gyerekének”.

A TASZ szerint a kormányfő kijelentése „kirekesztő volt”, „az LMBTQ közösségre irányuló szavai kifejezetten lealacsonyítóak, és szembemennek az emberi méltóság védelmével”. A TASZ szerint Orbán szavai

„sértik azt a törvénybe is foglalt alapelvet, hogy a szexuális orientáció alapján nem lehet hátrányos megkülönböztetést alkalmazni”.

A jogvédők álláspontja szerint az LMBTQ közösség tagjaival szemben „nem türelmesnek kell lennie, hanem el kell fogadni, hogy ők a heteroszexuális emberekkel azonos méltóságú és jogú emberek, és a magyar kormány tagjainak tevékenyen fel is kell lépniük a méltóságuk és jogaik védelmében.”

A TASZ az ombudsman vizsgálatát is kérte Orbán szavai miatt, és azt, hogy „tegye világossá, hogy nincs helye a kirekesztésnek a politika legfelső szintjén sem”.

Csütörtökön Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere betiltatta a kötetet Budapest XXI. kerületének intézményeiben, hasonló indokkal, amit a kormányfő is hangoztatott pár nappal ezelőtt. A DK szerint a politikus ezzel az elfogadás ellen indított háborút.

A mesekönyv egyébként a közéleti viták hatására olyan ismertséget szerzett, hogy az a sikerlistákba került és jelenleg már csak előrendeléseket vesznek fel rá. A Meseország Mindenkié című könyv fogadtatása a nemzetközi sajtóba is bekerült: a Time című lap is foglalkozott vele. Azt írták, a kiadvány az LMBTQ emberek jogaiért való magyarországi harc szimbóluma lett Magyarországon. A lap néhány illusztrációt is megmutatott a mesekönyvből az olvasóinak.

További hírek találhatók a Media1-en! RSS-csatornánk itt, Facebook-oldalunk itt található.

Borító: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án. MTI/Kovács Tamás
Szóljon hozzá!