Civil Rádió

A Médiatanács megpályáztatja a tavaly elnémíttatott Civil Rádió frekvenciáját

A Médiatanács csak most kezdi el előkészíttetni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal a tavaly decemberig a Civil Rádió által használt budapesti FM 98,0 MHz frekvenciára vonatkozó pályázatot, amit már korábban megígért.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az NMHH Médiatanács e heti ülésén felkérte a médiahatóságot a Budapest 98,0 MHz körzeti rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervének kidolgozására, ennek alapján a frekvencia „hamarosan” újra pályázhatóvá válik – közölte az NMHH ma, szombaton, nem sokkal ezelőtt. Azt egyelőre nem közölték, mikor indulhat meg ténylegesen a pályáztatás azon a frekvencián, amit korábban a Civil Rádió használt, és amelynek további használatához (a Klubrádió mostani ügyéhez hasonlóan) a grémium nem járult hozzá tavaly októberben, így a rádió az internetre szorult.

A Médiatanács arra hivatkozott akkor, hogy a Civil Rádió jogsértéseket követett el a médiaszolgáltatási jogosultsága alatt, és ilyen esetekben a médiatörvény nem teszi lehetővé a jogosultsága hosszabbítását. A Médiatanács akkor azt ígérte, hogy hamarosan pályázat lesz, a pályázatot azonban nem írták ki a rádió 7 éves jogosultságának lejáratának végéig, a frekvencia ezért kihasználatlanul áll tavaly december óta.

A testület most azt közölte, hogy e heti döntésével a Civil Rádió tulajdonosai előtt is megnyílik a lehetőség a 98,0 MHz frekvencián közösségi jellegű rádió üzemeltetésére pályázatot benyújtani. Hogy a pályázati kiírás mikor jelenik meg, arra nem térnek ki.

Pályázat Zalaegerszegen, Mosonmagyaróváron és Nyíregyházán

A Médiatanács e heti ülésén elfogadta a Zalaegerszeg 104,4 MHz és a Mosonmagyaróvár 99,7 MHz helyi, valamint a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Az NMHH bejelentette azt is, hogy a Médiatanács úgy döntött e heti ülésén, hogy a Szombathelyen is hallható Mária Rádió Savaria szolgáltatóját százezer forintra bírságolja, amiért egy vizsgált júniusi adáshéten kevesebb saját, nemzetiségi, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest.

A Répce TV egy vizsgált júniusi adásnapon a képújság alatti rádiózáskor engedély nélkül kapcsolódott hálózatba a Rádió 1-gyel, ezért a televízió szolgáltatójára húszezer forint bírságot rótt ki a testület, és megtiltotta a jogsértő magatartást. A rádió szolgáltatója nem tudott a hálózatba kapcsolódásról.

Támogatás műsorgyártásra

A Médiatanács ezenkívül nyerteseket hirdetett a helyi és körzeti televízióknak szóló támogatási programjában a hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulójában. Huszonhárom televízió huszonnégy pályázata összesen 127 millió forint támogatást kap.

A csurgói és a mohácsi Városi Televízió, a Móra-Net TV, a Gotthárd TV, a Szentgál Televízió, a Ladány Televízió, valamint a fővárosi City TV közéleti magazinok készítésére fordíthatja az elnyert összeget. Hírműsorokat a nyíregyházi Kölcsey Televízió, a soproni és a karcagi Televízió, a sátoraljaújhelyi Zemplén TV, a gyöngyösi és az ózdi Városi Televízió, a szarvasi Körös Televízió, továbbá a békéscsabai Csaba TV és a 7.Tv gyárthat. Kulturális magazinműsorokat készíthet a zalaegerszegi, a keszthelyi és a fehérvári Televízió, a Pápa Városi Televízió, a TV Budakalász, a sátoraljaújhelyi Zemplén TV, a százhalombattai Halom Televízió, valamint a budapesti hatoscsatorna.

További hírek találhatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!