A DIGI budapesti, Váci úti bejárata

A DIGI reagált arra, hogy az NMHH a nyakukra tette a kést

A DIGI minden lehetséges eszközzel arra törekszik, hogy lehetősége nyíljon frekvenciák elnyerésére.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Szeptember 15-én a mobil frekvencia-árverés eljárásának tervezetét nyilvánossá tették. A dokumentáció tervezet olyan szabályozásokat tartalmaz, amelyek a DIGI aukción való indulását megnehezítik – írta pénteki, a Media1-hez eljuttatott közleményében a DIGI. Hozzáteszik: az elmúlt 12 év során benyújtott és többnyire nem fair módon elutasított frekvenciapályázatainak tapasztalatai alapján elmondható, hogy a jelenlegi szabályozás olyan kritériumokat állított fel, melyek a DIGI újbóli elutasítását jelenthetik.

Ahogyan arról a Media1 beszámolt, kedden a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján véleményezésre nyilvánossá tette a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasávokra vonatkozó árverési eljárásának dokumentációtervezetét. Az NMHH a tervezett eljárásban olyan, széles sávú szolgáltatások nyújtására is alkalmas frekvenciákat értékesít, amelyekkel a hazai mobilszolgáltatók annak idején megkezdték a mobilszolgáltatást: a 900 MHz-es frekvenciasávban összesen 60 MHz-re, az 1800 MHz-es frekvenciasávban pedig összesen 120 MHz-re lehet majd licitálni.

A frekvenciákon jelenleg szolgáltatást nyújtó három mobilszolgáltató használati jogosultsága 2022. április 7-én és 8-án jár le, ezeket – a tavasszal lezárt 5G-s frekvenciák eljárásához hasonlóan – az NMHH árverésen értékesíti. A jogosultságok 2022. április 8-tól és 9-től számítva 15 évig lesznek érvényesek, és egyszer öt évre meghosszabbíthatók. A HWSW informatikai-távközlési szakújság cikke alapján mi is beszámoltunk róla, hogy a nyilvánosságra hozott dokumentum szerint lényegében eldőlt, hogy a DIGI Távközlési Kft. nem indulhat el a 900 és az 1800 MHz-es frekvenciasávok 2022. áprilisában felszabaduló szabad blokkjaiért folyó versenyben, mivel a céget a megelőző 24 hónapban két olyan hatósági döntéssel is sújtották, melyek közül csak az egyik önmagában elég lenne az eljárásból való kizárásra, ráadásul egyéb feltételeknek sem felel meg a vállalat. Ezekről bővebben korábbi cikkünkben itt olvashat.

A társaság közleményében úgy fogalmaz: előfizetőik érdekeit szem előtt tartva továbbra is a hálózatfejlesztésre és mobilszolgáltatása lefedettségük növelésére koncentrálnak, azonban az nagyban függ az elérhető mobil frekvenciáktól.

„Sajnálatos módon, a DIGI kizárása a tenderből azt jelentené, hogy a cég csak korlátozott számú előfizetőhöz tudná eljuttatni szolgáltatásait. Úgy véljük, a mobil frekvenciaárverés kiírásnak összességében semlegesnek, fairnek és az európai joggal és gyakorlattal összhangban állónak kellene lenne, ily módon szélesebb versenylehetőséget teremtve az ügyfelek érdekében. Ügyfeleink bizalmát élvezve, a DIGI minden lehetséges eszközzel arra törekszik, hogy lehetősége nyíljon frekvenciák elnyerésére, ezáltal betartva a korlátlan kapcsolattartásra tett ígéretét”

– teszik hozzá.

Fotó: Ladányi András
Szóljon hozzá!