A HírTV új székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

Figyelmeztetéssel megúszott a HírTV 31 jogsértést, rádiós pályázat Győrben

A Klubrádió frekvenciájának megpályáztatása mellett a Médiatanács több más döntést is hozott e heti ülésén. A Karc FM például engedményt kapott, hogy csak később vegye használatba a soproni ingyenes frekvenciáját. Bírságot kapott a TV4, figyelmeztetést a HírTV és elindult egy győri közösségi rádiós frekvencia pályáztatása.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mint arról már beszámoltunk, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén úgy döntött, a médiaszolgáltató kérelme ellenére nem hosszabbítja meg a Klubrádió jövő februárban lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát egyetlen frekvenciáján, a budapesti FM 92,9 MHz-en. A Klubrádió működése ennek következtében bizonytalanná válik, mivel a rádió pályázni kényszerül a frekvenciája visszaszerzéséért, ha folytatni akarja rádiós tevékenységét.

Az NMHH Médiatanács azonban több más döntést is hozott.

Rádiós pályázat Győrben

A médiahatóság kommunikációs igazgatósága pénteken beszámolt arról, hogy a grémium elfogadta a Győr 96,4 MHz körzeti rádiós frekvenciapályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű használatra.

autórádió
Fotó: Unsplash

Haladékot kap a Karc FM

A testület ezenkívül hozzájárulást adott a Karc FM-nek, hogy a Sopron 98,4 MHz frekvencián eredeti vállalásával szemben két hónapos haladékkal, legkésőbb december 8-án kezdje meg közösségi adását.

A Karc FM idén áprilisban kapta meg ingyenes használatra a soproni rádiós frekvenciát.

Büntetés a TV4 szolgáltatójának

A TV4 szolgáltatójára, a Network4-re (Digital Media and Communcations Zrt.) 50 ezer forintos bírságot rótt ki a testület, amiért június 20-án a Miss Marple történetei: Egy marék rozs című filmet – a szexualitást direkt módon ábrázoló jelenetek ellenére – 16-os besorolás helyett csupán 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tette közzé, és az este 21 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett 13 órától sugározta azt.

Túl hangosak voltak a HírTV-n a reklámok

A HírTV szolgáltatója az év második negyedévében összesen 31 alkalommal tett közzé túl hangos reklámot vagy műsorelőzetest. A Médiatanács azonban nem bírságolta meg a KESMA tévéjét, arra hivatkozva, hogy most először történt ilyen jogsértéssorozat a médiaszolgáltatónál: a grémium csupán figyelmeztetéssel élt és felszólította a jogszerű magatartásra a HírTV-t.

Az NMHH emlékeztetett: a médiatörvény a nézők védelme érdekében egyértelműen előírja, hogy a reklámok, a televíziós vásárlási műsorok, műsorelőzetesek, illetve az ezek közzétételét jelző figyelemfelhívás hangereje nem lehet nagyobb, mint a környező műsorszámoké.

A TV2-n volt a legtöbb szponzorüzenet

A televíziók támogatási gyakorlatáról készült legfrissebb – a testület által elfogadott – NMHH-tanulmány szerint a vizsgált csatornákon 2020 első félévében 64 670 szponzorüzenet jelent meg, a szponzorcégek száma pedig 927-re rúgott.

A legnagyobb eléréssel rendelkező televíziók összesen 56 958 szpottal jelentkeztek, közülük a TV2 vonultatta fel a legtöbbet (34 407), majd az RTL Klub (16 096) és a Duna TV (6455) következett a sorban.

A legtöbbször – 2061 esetben – az Austrotherm Kft. jelent meg szponzorként, ezt követte a Stavmat Építőanyag Kereskedelmi Kft. 1937 és a Leier Hungaria Kft. 1676 üzenettel. A legtöbb ilyen támogatói megjelenést a TV2 időjárás-jelentésében szerkesztették adásba (16 449), amit a Duna TV Család-barát műsora (3618) és a Hír TV időjárás-jelentése (3293) követett.

A minta állandó szereplői a legnagyobb eléréssel rendelkező országos kereskedelmi televíziók – az RTL Klub, a TV2 –, valamint a közszolgálati Duna TV voltak, mellettük egy-egy hónapig helyet kapott a mintában a Duna World, az M2, az ATV, a Hír TV, a Life TV és a Story4.

A teljes tanulmány hamarosan az NMHH honlapján olvasható lesz.

A Médiatanács e heti ülésének jegyzőkönyve csak később lesz elérhető a hatóság weboldalán.

Borító: A HírTV új székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!