Áder János köztársasági elnök

Áder János aláírta a katások 40 százalékos büntetőadójáról szóló törvényt

A köztársasági elnök aláírta azt a jogszabályt, ami alapján 40 százalékos különadóval kell számolniuk jövő januártól azoknak, akiknek egy évben ugyanazon üzleti partnercégtől 3 millió forintot meghaladó összegű bevételük származik. Emellett szigorodik a kapcsolt vállalkozások szabályozása és megszűnik annak lehetősége is, hogy valaki több vállalkozásban is katázás szerint adózzon.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Áder János köztársasági elnök elrendelte a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvény kihirdetését – számolt be az MTI hétfőn az államfő a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján közzétett elnöki nyilatkozatáról.

Az Országgyűlés július 3-án fogadta el a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt, amely módosítja a kisadózó vállalkozások adózására (kata) vonatkozó szabályozást is.

Három szakmai szervezet is kérte, Áder ne írja alá

Az elmúlt napokban három szakmai szervezet is azt kérte, hogy a törvényt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek; a kezdeményezők szigorúnak, indokolatlannak minősítették a szabályozást, ami véleményük szerint túl nagy terhet ró a katás vállalkozókra.

 A köztársasági elnök közölte, hogy a vírusválságot követően a gazdaság élénkítése idején különösen fontos, hogy többletterhek ne nehezítsék a vállalkozók életét, ezért a törvénnyel kapcsolatos kritikát különös gonddal vizsgálta meg. Áder János úgy vélte, két kérdést kellett feltenni: mi volt a szabályozás indoka és célja, valamint azt, hogy az új szabályok eredményezhetik-e az adóterhek drámai növekedését.

Áder János kiemelte: 2013-ban az új adónem bevezetésekor az volt a törvényalkotó célja, hogy a sajátos piaci helyzetű, főként a lakosságot ellátó mikrovállalkozásokat támogassa, munkafeltételeiket könnyítse, adminisztrációs terheiket csökkentse. Ez a cél most sem változott, ugyanakkor az elmúlt esztendőkben néhány nagy cég visszaélt a szabályozás nyújtotta lehetőségekkel – szögezte le.

A köztársasági elnök közölte, hogy a törvénymódosítás most ezt a jogszabályi kiskaput zárja be úgy, hogy Áder állítása szerint a több mint 300 ezer kisadózó semmiféle változást nem fog tapasztalni, a korábbihoz képest nem kell több adót fizetnie. (Ennek ellentmond Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete alelnökének nyilatkozata, aki szerint jóval több érintettről van szó, és akár félmillió magyar háztartás megélhetését is veszélyeztetheti a változtatás.)

A kata fix összegén felül kell megfizetni a 40 százalékos bevétel alapú különadót

Áder János közölte: úgy mint eddig, a főállású adózók továbbra is havi 50 ezer forint, a nem főállású adózók havi 25 ezer forint tételes adót kötelesek fizetni. Úgy, mint eddig, csak a 12 millió forint éves bevétel feletti összeg után kell a kisadózónak a 40 százalékos adót megfizetnie – mutatott rá.
Kitért rá: új szabály, ha egy kifizető ugyanabban az évben a kisadózó vállalkozásnak 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, akkor a 3 millió forint feletti bevételrész után 40 százalékos adót kell fizetni. Az adót főszabály szerint a kifizető szerv és nem a vállalkozó fizeti, de elismerte, hogy ha külföld felé számláz a vállalkozó, akkor külföldi kifizetőtől származó bevétel után a magyar vállalkozásnak kell megfizetnie a 40 százalékos büntetőadót. Áder ennek ellenére sem látja aggályosnak a jogszabályt, mely emellett pozitív diszkriminációban részesíti azokat a vállalkozásokat, akik az államnak számláznak be (nekik nem kell büntetőadóval számolniuk) és hátrányosan járnak azok, akik nem az államnak, hanem a piaci szereplőkkel állnak üzleti kapcsolatban.

Az államfő egyébként közölte: ha valaki mégis úgy gondolná, hogy számára ez az egyszerűsített adónem már nem a legkedvezőbb, akkor számos egyéb adózási mód közül választhat.

Tavaly még tagadta a kormány, hogy van miért aggódniuk a katásoknak

Bár az Orbán-kormány tavaly novemberben még tagadta, hogy rontani akar a katázás feltételein, néhány héttel ezelőtt váratlanul mégis benyújtotta azt a törvényjavaslatot, ami miatt számos vállalkozás szembesül most azzal, hogy jövőre, ha Magyarországon működteti tovább vállalkozását és marad a kata adónem alatt, akkor extrém mértékben, 40 százalékkal megnőnek az adóterhei csupán azért, mert olyan cégekkel áll kapcsolatban mint például a Google, vagy mert akár egyetlen megrendelésük értéke eléri a 3 milliót.

A katázás feltételeinek szigorítása nagyon rosszul érinti az újságírókat, bloggereket, fotósokat, könyvelőket, fuvarosokat, ügyvédeket, influencereket, informatikai szolgáltatást nyújtókat, de például a tanácsadókat és azon weboldal-tulajdonosokat is, akik hirdetési bevételeiket egy ügynökségnek számlázták ki. Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) nemrég a Media1 műsorában fejtette ki részletesen, mekkora károkat okozhat az extrém mértékű adóemelés, ami ügyeskedésre kényszerítheti a vállalkozásokat. Ruszin szerint számos probléma van az új jogszabállyal, amivel szerinte a kormány valójában lábon lövi saját magát és a magyar gazdaságot.

A kata adónemet egyébként Matolcsy György minisztersége idején vezette be az Orbán-kormány. A Media1 kereste a jelenleg már a Magyar Nemzeti Bankot irányító volt gazdasági minisztert, mit szól a fejleményhez, hogy utódja, Varga Mihály pénzügyminiszter hogyan alakította most át a jogszabályt, de a Matolcsy vezette MNB sajtóosztályáról nem válaszoltak a megkeresésünkre.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Áder János köztársasági elnök. Fotó: KEH sajtószoba

Szóljon hozzá!