Csóka-Szűcs János és Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője

Ügyészség: Nem terjesztett rémhírt a gyulai facebookozó

A Békés Megyei Főügyészség mb. főügyészhelyettese a Media1-et arról tájékoztatta péntek délután, hogy a mai napon elfogadták Csóka-Szűcs János a gyulai ügyészségen tett panaszát, így a facebookozó, akiből szerdán azért vált gyanúsított, mert közzétette, hány ágyat kellett kiüríteni a gyulai kórházban, immáron nem gyanúsított.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

„Tájékoztatom, hogy a Gyulai járási Ügyészség az ügy terheltjének gyanúsítás elleni panaszát a mai napon (pénteken) elbírálta, annak helyt adott, és megállapította, hogy a gyanúsítotti minősége megszűnt”

– ezt írta néhány perccel ezelőtt a Media1-nek dr. Havrán Ákos, a Békés Megyei Főügyészség megbízott főügyészhelyettese Csóka-Szűcs János ügyében.

A Momentum szimpatizánsát még szerdán hajnalban kereste fel a rendőrség, házkutatást tartottak az otthonában, adathordozóit, telefonját, számítógépét lefoglalták, majd 4 órán át tartó kihallgatását követően meggyanúsították rémhírterjesztéssel. Csóka-Szűcs János elmondása szerint hazajutásában nem segítettek, holott mozgássérült és cukorbeteg.

Azért indult a rendőrségi eljárás ellene, mert egy mondatot közzétett a Facebookon arról, hogy a helyi kórházban hány ágyat ürített ki a kormány, illetve megosztotta Hadházy Ákos (független) ellenzéki országgyűlési képviselő posztját, melyben a kórházi ágyak kiürítése elleni dudálós demonstrálásra hívták az embereket.

Az ügyből azután országos majd nemzetközi botrány robbant ki, mivel senki nem igazolta, hogy a megjelent mondatával szándékosan veszélyeztette volna a koronavírus elleni küzdelmet, ráadásul a közzétett tényállításról nem bizonyosodott be, hogy ne lenne valós.

Ez volt az ominózus mondat, ami miatt a rendőrség meggyanúsította Csóka-Szűcs Jánost.

„Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”

Havrán Ákost a Media1 legelőször még csütörtök délelőtt kereste meg, miután az ORFK félreérthető tájékoztatást adott, amivel azt a látszatot keltett egyesekben, hogy már döntött  a gyanúsítottról az ügyészség. Havrán Ákos akkor azt mondta, még nincs döntés a rémhírterjesztési ügyben, vagyis még nem vonták vissza a gyanúsítást. Erre péntekig kellett végül várni, ekkor szüntették meg a „terhelt” gyanúsítását.

Csóka-Szűcs János előzőleg jelezte, hogy kártérítési igénnyel él a meghurcolása miatt a rendőrséggel szemben.

A napokban a rendőrség egy másik, egy szerencsi facebookozót is alaptalanul gyanúsított meg rémhírterjesztéssel. Abban az ügyben kevesebb mint 24 órán belül visszavonták a gyanúsítást.

Az ellenzék a rémhírterjesztésről szóló új törvény eltörlését követeli, tegnap Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke be is nyújtott egy ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot. A rémhírterjesztésről szóló jelenlegi szabályozást a Fidesz március végén fogadta el, már akkor is komoly nemzetközi bírálat mellett.

A koronavírus miatti országos veszélyhelyzet idején egytől öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki rémhírterjesztésért.

Csóka-Szűcs János jogi képviseletét a Magyar Helsinki Bizottság látta el, ők segítették az ügyészségi panasz elkészítését is.

A Media1 a felhatalmazási törvény márciusi elfogadása óta cikksorozatban mutatja be Magyarország legkiválóbb rémhírterjesztőit József Attilától Ady Endréig.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Csóka-Szűcs János (jobbra) és Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője. fotó: Facebook

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Drága örökösök 2. évad

Az RTL Klub új nagyszabású napi sorozatot indít: az utolsó évadához érő Drága örökösök önállósodó showrunnerének saját gyártócége készíti

Miután a Drága örökösök utolsó évadának forgatásaival végeznek várhatóan a nyáron, Hámori Barbara, a népszerű RTL-es tévészéria, a Drága örökösök showrunnere az eddigi gyártócég helyett saját műsorgyártócégénél folytatja, és egy új, szintén az RTL Magyarország megrendelésére készülő, nagyszabású napi sorozatot gyárt majd, melynek előkészületei már zajlanak is.