Rendőrök viszik el a 64 éves szerencsi férfit 2020.05.12-én rémhírterjesztés vádjával

Az ügyészség szerint hibázott a rendőrség, amikor bevitték rémhírterjesztés gyanújával az Orbán-kormány szerencsi bírálóját

Megszüntette az ügyészség az Orbán Viktort diktátorozó és a koronavírussal kapcsolatos politikáját veszélyesnek nevező 64 éves férfi ellen kedden indult rendőrségi eljárást. A hatóság szerint nem követett el bűncselekményt illető, sőt éppen ellenkezőleg: véleményével éppen fokozott óvatosságra intette Magyarország lakosságát. Az ellenzék a belügyminiszter felelősségét firtatja, amiért a rendőrség a véleményszabadság korlátozásával megfélemlíti az állampolgárokat.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Nem követett el bűncselekményt az a 64 éves Szerencs környékén élő, András néven emlegetett férfi, akit kedd hajnalban elvitt a rendőrség, amiért leírta, hogy szerinte veszélyes, hogy Magyarország vezetése (vagyis az Orbán-kormány) épp a koronavírus járvány tetőzésekor kezdte el feloldani a korlátozóintézkedéseket. Az eljárást, akihez a gyanúsított fordult panasszal gyanúsítása és az ellene folyó eljárás ellen, az ügyészség leállíttatta – írja a 444.hu.

Mint arról a Media1 is részletesen beszámolt  korábban, a rendőrség a férfit azért vitte be a kapitányságra gyanúsítottként és foglalta le a notebookját, mivel a hatóság szerint a férfi Facebookon publikált írása kapcsán alapos volt a gyanú, hogy megvalósult a felhatalmazási törvényben (más néven koronavírus törvény) lévő rémhírterjesztés bűncselekménye.

 

Az ügyészség szerint az illető nem veszélyeztette a koronavírus elleni harcot, sőt óvatosságra intett

A rendőrség működését ellenőrző felettes szerv elfogadta a gyanúsított panaszát, így a nyomozás vizsgálati szakaszból felderítési szakaszba lépett, az illető pedig végül szabadon távozhatott.

Az ügyészség a 444-nek ma, szerdán ezt írta:

„Az ügyészség álláspontja szerint a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel  a bűncselekmény megvalósulásához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz.  A 2020. április 28. napján közzétett poszt egy később bekövetkezett esemény – a járványhelyzetben bevezetett korlátozások 2020. május 4. napján történt részleges feloldása – esetére nézve egy feltételezett állapotot elemez, így csupán feltételezésnek minősíthető, amely kizárja a bűncselekmény megvalósulását és amely nem is alkalmas a járványügyi védekezés eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására.

Éppen ellenkezőleg, a bejegyzés az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon.”

Furcsán nyilatkozott a rendőrségi szóvivő

Az ügy érdekessége, hogy a BAZ Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tegnap kora este a Media1 érdeklődésére (épp mikor elengedték Andrást) azt mondta, azért nem hozzák nyilvánosságra, hogy milyen rémhírt is osztott meg az illető (hiszen a korábban a tőle a police.hu-n idézettek szimpla vélemények voltak), mert az veszélyeztetné a nyomozás érdekeit.

Egyébként miután az illető kiszabadult, bejegyzését több tízezren olvashatták el.

Dr. Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza a Media1-nek tegnap rémisztőnek nevezte, hogy a rendőrség emberereket stigmatizál a véleménye miatt, és ezzel hosszútávon is félelmet kelt az állampolgárokban, hogy azok ne merjék kifejezni a véleményüket. Ez szerinte egy normális közéletben nem fordulhatna elő.

Az ügyben az ellenzék Pintér Sándor belügyminiszter felelősségét firtatja.

A felhatalmazási törvényt idén március végén fogadta el a parlament fideszes szárnya. A törvény elfogadása miatt jelentős bírálatokat kapott a Fidesz.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!