rádió, mikrofon, stúdió

Visszafizeti a rádióknak és tévéknek a Médiatanács a médiaszolgáltatási díjat

Összesen 355 médiaszolgáltatás üzemeltetője kapott mentességet a koronavírus miatt az esedékes médiaszolgáltatási díj megfizetése alól a vonatkozó kormányrendelet értelmében, sokan azonban, mire a kormány cselekedett, már befizették a díjat.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mint arról korábban a Media1 elsőként beszámolt, kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben arról, hogy a koronavírus miatt megszületett korlátozó intézkedések következtében bekövetkezett gazdasági károk enyhítése érdekében elengedi a kormány a kereskedelmi rádiók és televíziók 2020. második negyedévi médiaszolgáltatási díját.

Ezzel kapcsolatban adott most tájékoztatást  a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága.

Az NMHH közölte, hogy a vonatkozó kormányrendelet összesen 79 rádió és 304 audiovizuális kereskedelmi médiaszolgáltatás összesen 355 üzemeltetőjét érinti: vagyis ennyien vannak azok, akiknek bár normál esetben kellett volna, végül nem kell befizetnie az esedékes médiaszolgáltatási díjat.

Fontos tudnivaló, hogy azok a médiaszolgáltatók, akik a koronavírus miatti súlyos gazdasági helyzet ellenére is befizették az esedékes médiaszolgáltatási díjukat, visszakapják az összeget a médiahatóságtól. Az NMHH a kiküldött negyedéves számlákat jóváírja.

A Médiatanácshoz egyébként előzőleg 22 médiaszolgáltató részletfizetési kérelmet nyújtott be. Az ő kérelmüket a grémium már nem vizsgálja meg, hiszen egyáltalán nem kell fizetniük, így a kérelmek okafogyottá váltak.

Mint arról a Media1 beszámolt, több rádió komoly pénzügyi krízisbe került,  miután a kormány március 11-én született, országos veszélyhelyzetről szóló rendelete értelmében leálltak a rendezvények, és számos rendezvényszervező, illetve a piac más szereplői lemondták a megrendelt kampányaikat, vagy halasztást kértek a médiaszolgáltatóktól. A rádiók és tévék bevétele így egyik pillanatról a másikra drasztikusan lecsökkent.

Amikor a Media1 rákérdezett a hatóságnál erre március közepén, a médiahatóság még csak kitérő választ adott, hogy elengedi-e a médiaszolgáltatási díjat. Végül Orbán Viktor miniszterelnök lépett: egy hónappal a történtek után, április közepén jött ki a kormányrendelet, ami negyedévre felmentést adott a lineáris kereskedelmi szolgáltatást nyújtó kereskedelmi médiaszolgáltatók számára a díjfizetés alól.

A Médiatanács e heti ülésének további döntéseiről IDE kattintva olvashatja el kapcsolódó híreinket.

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Borító: Unsplash

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti