Dikh TV

Exkluzív interjú Radu Morarral, a Dikh TV tulajdonosával: „Valótlanságok jelentek meg az első magyar romacsatornáról”

A Dikh TV többségi tulajdonosa vasárnap telefonon a Media1-nek nyilatkozott annak kapcsán, hogy a Romneten szombaton „Dikh – Kilopták a romák alól a cigány tévét” címmel jelent meg cikk. Morar elmondta: a megjelentek valótlanok, ezért jogi lépéseket fontolgat Balogh Elekkel és a Romnettel szemben. Az első országos romatelevízió tulajdonosa arra kéri a sajtót, „ne üljön fel mindenféle szóbeszédeknek”, illetve elmesélte, ahogyan a történtekre ő emlékszik.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

– Cikk jelent meg tegnap a romnet.hu internetes oldalon arról, hogy úgymond „kilopták a romák alól a cigány tévét”. Az írás Balogh Elek szavaira épül, aki azt állítja, elvették tőle a tévéjét, a Dikh Tv-t. A Tematic Media Group Kft. a többségi tulajdonosa a Dikh TV-t működtető Első Roma Média Kft.-nek. Ön mint a Tematic Media Group Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa mégsem szólalt meg a tegnapi cikkben, amit azután több internetes sajtótermék is átvett. Mit gondol a megjelentekről?

– Először is mély megdöbbenésemet kívánom kifejezni Balogh Elek érthetetlen és valótlan állításaival, vádaskodásaival kapcsolatban, másodszor pedig határozottan visszautasítom a RomNet cikkében megjelent valótlanságokat, rosszhiszemű kijelentéseket! Ezeken túl pedig fenntartok minden jogot mind Balogh Elekkel, mind a RomNet cikk szerzőjével, és felelős szerkesztőjével szemben az igényeink érvényesítésére, és megvizsgáljuk ezen jogi igények érvényesíthetőségét, különös tekintettel arra, hogy a RomNet a cikkben tett állításokkal kapcsolatban egyetlen érintettet sem keresett meg annak érdekében, hogy azok elmondhassák a saját álláspontjukat. Szerintem a hiteles újságírás alapja minimum ez lett volna, nem beszélve arról, hogy az újságírói etikai kódex alapján az újságíró nem állíthat valótlanságot, nem használhat a jó hírnév, becsület csorbítására alkalmas sértő kifejezéseket, és köteles a tényeket és adatokat az adott helyzetben elvárható gondossággal ellenőrizni.

– Nézzük a romnetes cikkben megjelent konkrét állítást, miszerint állítólag „kilopták” a Dikh TV-t.

– Természetesen szó nincs arról, hogy bárki „kilopta” volna a romák alól a Dikh TV-t, vagy megfosztotta volna a romákat a kábeltévés vagy az online világtól. Ezzel szemben a valóság éppen az ellenkező: az Első Roma Média Kft. a mai piaci sztenderdeknek megfelelő, profi országos televíziós médiaszolgáltatást és ahhoz kapcsolódó egyéb online szolgáltatást nyújt a romák és nem romák számára egyaránt. Az ezzel kapcsolatban tett valótlan állításokat visszautasítom. És egyúttal rögtön helyesbíteném a cikkbeli állítást: Balogh Elektől senki nem „vásárolhatta ki apránként a tulajdonjogának 100 százalékát”, mivel Balogh Elek semmilyen tulajdonjoggal nem rendelkezett az Első Roma Média Kft.-ben!

– A cikk szerint Balogh Vanesszát, Balogh Elek lányát olyan helyzetbe hozták, hogy ő kénytelen legyen megválni az üzletrészétől.

– Nem igaz, hogy bárki olyan helyzet elé állította volna Balogh Vanesszát, hogy kénytelen legyen megválni az üzletrészétől. A valóság ezzel szemben az, hogy Balogh Vanessza saját elhatározásából döntött úgy, hogy kilép és megválik az üzletrészétől. Ezen döntésével összefüggésben annyit tudok nyilatkozni – tekintettel Balogh Elek valótlan állításaira –, hogy az Első Roma Média Kft. új ügyvezetője pénzügyi átvilágítást végzett az elmúlt időszakban, aminek az eredményeképpen megállapítást nyert, hogy pénztárhiány van a cégben. Az ügyvezető tájékoztatta erről a tulajdonosokat, illetve megpróbálta tisztázni az érintettekkel a hiány okát, valamint annak rendezésének módját. Az egyeztetések azonban nem vezettek sikerre, és az előadottak az esetleges büntetőjogi felelősség kérdését is felvetették.

Ebben a helyzetben a megoldást végül Balogh Elek „tolmácsolásában” Balogh Vanessza abban látta, hogy inkább eladná az üzletrészét. Mivel én nem szerettem volna, hogy Balogh Vanessza kilépjen a cégből, így elzárkóztam ettől a megoldástól. Balogh Elek viszont továbbra is erőltette a kilépést, és heteken keresztül folyamatosan „zaklatott” engem és a másik tulajdonostársamat (e-mailekkel bizonyítható módon), hogy vegyük meg Balogh Vanessza üzletrészét. Ennek nyomatékosítására Balogh Elek olyan helyzetet teremtett, hogy a Dikh TV közösségi oldalairól kizárta a cég ügyvezetőjét, teljesen lehetetlenné tette az online szolgáltatások nyújtását, és akadályozta a napi ügymenetet. Holott nyilvánvaló volt számára, hogy a Dikh TV-hez kapcsolódó összes szolgáltatás, közösségi oldal az Első Roma Média Kft-t illeti, hiszen ez a cég rendelkezik a kapcsolódó védjegyekkel, jogosultságokkal, engedélyekkel.

A Balogh Elek által kialakított patthelyzetben, Balogh Vanessza ismételten arra kért minket, hogy mindenképpen vásároljuk meg az üzletrészét, mert végérvényesen ki akar lépni a cégből. Balogh Elek pedig mindezeket úgy indokolta, hogy egészségügyi okokra hivatkozva vissza akar vonulni a médiától, illetve a vételárból álmai családi házát kívánja megvenni.

– Mit tett ön ezután?

– Jeleztem Balogh Vanesszának, hogy továbbra sem szeretném, hogy kiszálljon a közös cégünkből, és nem akarom megvenni az üzletrészét sem, hiszen a Dikh TV-vel kapcsolatos építkezésünknek még csak az elején járunk (bár a korábbi online tévéből az összes nagy szolgáltató kínálatában megtalálható országos vételkörzetű televíziót hoztunk létre), a cég pedig jelenleg saját magát sem képes fenntartani, a finanszírozása egyelőre általam és a tulajdonostársam által történik (az eddigi befektetéseik, fejlesztéseink több száz milliós nagyságrendűek).

Balogh Eleknek azt is elmondtam, hogy gondolja végig, hogy a kilépésükkel nemcsak engem hagynak cserben, hanem a cég összes kollégáját, és nézőjét, pont akkor, amikor a Dikh TV országos csatornává nőtte ki magát. Válaszként Balogh Elek annyit mondott, hogy őt az nem vigasztalja, hogy Balogh Vanessza egy országos TV társtulajdonosa lett és az hosszútávon mennyit fog érni, hanem őt csak az érdekli, hogy a családja jelenleg mennyit kap a Dikh TV-től.

A kialakult helyzetben és a Dikh TV működtetésének biztosítása érdekében, végül Balogh Vanessza kérésének megfelelően inkább megállapodtunk az üzletrésze megvásárlásában. Balogh Elektől pedig annyit kértem, hogy miután megvásárolta a családi házat, akkor hívjon majd el magukhoz vacsorára. Így utólag azt remélem, hogy erre már nem fog sor kerülni. Hozzátenném, hogy a Dikh TV jelenlegi stábjának a 80%-át most is az eredeti felállás szerinti kollégák alkotják, csak Balogh Elek családjának egy része hagyta el a céget. Balogh Elektől – a kilépésüktől függetlenül – pedig én magam kértem, hogy Balogh Vanessza férje tovább is maradjon a Dikh TV csapatában.

– Mi lesz most a Dikh TV-vel? A cikkek azt sugalmazzák, az új tulajdonostárs, a sajtóban Habony Árpád köreihez kötött Schatzné Kovács Marianna segítségével a politika szolgálatába állítják.

– A csatorna továbbra is a roma kultúra sokszínűségét szeretné bemutatni, hogy ezzel is elősegítse a roma integrációt, kulturális, ismeretterjesztő, hagyományőrző műsorokat készítünk és fejlesztünk és továbbra sincs és nem is lesz híradónk, politikai háttérműsorunk, és politikai kötődésünk. Hogy a munkánkat zavartalanul végezhessük, nagyon szépen kérjük a sajtó munkatársait, hogy ahelyett, hogy mindenféle szóbeszédnek felülnének, inkább segítsék munkánkat, nézzék az adásainkat, vegyenek részt a műsorok felvételein, győződjenek meg saját szemükkel az itt folyó munkáról. Ne riválist, ellenséget lássanak bennünk, hanem egy lehetőséget, amit érdemes támogatni, mert nagy fába vágtuk a fejszénket.

A Media1 a Dikh Tv-vel kapcsolatos korábbi írásai ITT érhetők el.

Szóljon hozzá!