Újságos Budapesten

A hírlapárusok is megérzik a koronavírus-világjárvány miatti visszaesést, több árus a bezárás mellett döntött

A Relay/Inmedio hálózatot működtető Lapker illetékese ugyanakkor azt ígéri, hogy a kijárási korlátozások alatt is igyekeznek zavartalanul eljuttatni a nyomtatott lapokat az olvasókhoz. Most derült ki az is, hogy leáll a FourFourTwo valamint a Képes Sport, továbbá a Nemzeti Sport vasárnapi kiadása is szünetel.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Nem kíméli a koronavírus a magyar médiaszektort sem. Érezhető forgalom-visszaesésről nyilatkozott a minap az Indexnek Szirtes Bernadett, a Lapker képzési, kommunikációs és marketingvezetője, elismerve, hogy több Inmedio/Relay újságos üzlet be is zárt.

Ennek ellenére a Lapker igyekszik a rendkívüli helyzetben, a kijárási tilalom alatt is fenntartani az újságok zavartalan árushelyi és bolti terjesztését – hangsúlyozta a vezető.

Szirtes Bernadett ezt nyilatkozta az Indexnek:

„A Lapker Zrt. munkatársai mindent elkövetnek, hogy a lapok, a megváltozott körülmények ellenére is, időben megérkezzenek az árushelyekre, hiszen egyrészt  sokan a nyomtatott sajtóból értesülnek az eseményekről, másrészt az otthon maradásra kényszerült olvasóközönség teljes körű kiszolgálása ilyenkor talán még fontosabb. Sajnos a home office nem kedvez nekünk, érezzük a forgalom visszaesését, ezért helyenként előfordul, hogy egy-egy saját boltunk már nem tud kinyitni, de még mindig több, mint 200 üzletünkben lehet a mindennapi sajtóhoz hozzájutni. Boltjaink a kormányrendeletekhez igazítottan tartanak nyitva maximum reggel 6 óra és 15 óra között. A boltot üzemeltető vállalkozók a kialakult helyzetben, gazdasági vagy egészségügyi helyzetéből kifolyólag vagy bérbeadói utasítás értelmében a törvényi kereteken belül, egyedi esetekben ettől eltérhetnek.”

A járvány alatt is fenntartják a terjesztést

Ennek ellenére nem maradnak print lapok nélkül a vásárlók, ugyanis a Lapker tájékoztatása szerint a nagy élelmiszerláncoknál (Lidl, Aldi, Spar, Auchan, Tesco, CBA, Coop stb.) a terjesztés és az árusítás továbbra is zavartalan, folyamatosan tudják biztosítani az újságokat a boltok polcaira.

sajtó, média, újság
Fotó: Ladányi András, Media1 (archív)

A járvány egyébként a Lapker belső életére is komoly hatással van.  Az Indexnek nyilatkozva Szirtes Bernadett erről ezt mondta:

„Ahogy szinte mindenkiét, a mi életünket, napi rutinunkat is teljesen megváltoztatta a kialakult helyzet. Az Operatív Törzs ajánlásait és utasításait fegyelmezetten betartva végezzük lapterjesztési tevékenységünket. Akit tudunk, távmunkában foglalkoztatunk, ehhez felszereltük a szükséges technikai eszközökkel a kollégáinkat. A csarnokban, ahol az újságok feldolgozását végezzük, megtettük a szükséges egészségügyi óvintézkedéseket. Az alvállalkozóinkkal is egyeztettünk a szükséges változásokról. Folyamatosan egyeztetünk a lapok kiadóival a napilapok és magazinok megjelenéséről. Mi is látjuk, hogy a néhány héttel ezelőttihez képest kevesebben és ritkábban  közlekednek az emberek és ez a forgalmon is érzékelhető”.

A lapkiadókat sem kíméli a járvány, néhány újság máris szünetel

Egyébként a kiadókat sem kíméli a járvány. Arról rendszeres olvasóink már értesülhettek, hogy szünetel a VOX Magazin, a Pesti Hírlap és a Pesti Est nyomtatott kiadása, de épp ma számoltunk be arról, hogy még a miniszterelnök kedvenc újságját, a Nemzeti Sportot sem kímélik a járvány hatásai, hiszen ezentúl nem jelenik meg vasárnaponként az újság. Bár hivatalos kommunikáció erről egyelőre nem volt, de az informátorunk által elmondattak mellett a Sportposzt.com is foglalkozik a témával, és ők azt is írják, hogy a vasárnapi Nemzeti Sport mellett a FourFourTwo és a Képes Sport működését is felfüggesztették, az újságírókat pedig szabadságra küldték. E sportújságok kiadója a fideszes médiaholding, a Mediaworks/KESMA.

A héten a Media1 elsőként számolt be arról, hogy az egyik legnagyobb kiadóvállalat, a Central Médiacsoport (ők adják ki például a Nők Lapját, a Story és a Best magazinokat, a Marie Claire-t, a Színes RTV-t, a Meglepetést, a Kismama magazint, de hozzájuk tartozik például a 24.hu, az NLC és a Vezess.hu is) átmeneti megszorítóintézkedéseket vezetett be, ami a járványhelyzet miatt néhány hónapig azzal jár, hogy csökkentették a munkaidőt és ezzel összefüggésben kisebb fizetést tudnak adni a munkavállalóiknak, de egyéb intézkedéseket is fontolgatnak.

A Médiatanács egyelőre nem nyújtott mentőövet a rádióknak

Korábban már beszámoltunk róla, hogy sok hirdető halasztotta el vagy törölte teljesen a kampányát, emiatt például több rádió súlyos pénzügyi gondokkal szembesül most: az is problémát okoz némely médiaszolgáltatónak, hogyan fizessék ki az esedékes médiaszolgáltatási díjat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak.

Úgy tudjuk, van olyan rádió, ahol már a műsorvezetők béréhez is hozzá kellett nyúlni. A Médiatanács ennek ellenére semmit sem tett a médiaszolgáltatók érdekében, holott még március közepén rákérdeztünk, elengedik-e a médiaszolgáltatók esedékes médiaszolgáltatási díját. A médiahatóság csak kitérő jellegű választ adott, mondván, ha ilyen rendkívüli döntést hoznának, arról majd értesítést adnak. A kérdés óta többször is ülésezett már a Médiatanács, legutóbb most a héten, videókonferenciával, de még mindig nem dobott mentőövet a rádióknak, sőt a grémium felhívásban jelezte, hogy ellenőrzéseket tervez, hogy a médiaszolgáltatók betartják-e a hatósági szerződéseikben foglalt vállalásaiknak.

A kormány sokakat kifelejtett a kedvezményezetti körből

A kormány ugyan járulékmentességet ígért a médiaszolgáltatóknak (például a rádióknak), de mint a Magyar Lapkiadók Egyesülete felhívta rá a figyelmet, ez nem érvényes például az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) szerinti keresetre. A héten beszámoltunk arról is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) azt kérte a kormánytól, hogy a kormány terjessze ki a katás újságírókra, korrektorokra, fotósokra is a koronavírus-járvány miatt a kata mentességet, mivel a médiamunkásokat is rendkívül hátrányosan érinti a világjárvány, és őket kihagyták a katás kedvezményezetti körből.

A Magyar Reklámszövetség pedig arra figyelmeztetett, hogy a reklámbevételek elapadása miatt a kommunikációs iparág is segítségre szorulna a jelenlegi helyzetben, ezért az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések kiterjesztését szorgalmazta azokra, akik például reklámbevételekből próbáltak működni eddig.

Borító: Lapkeres újságos Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1 (archív)

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti