Koronavírus - Utcai fertőtlenítés Budapesten

Felhívást adott ki a koronavírus miatt a tartalom- és médiaszolgáltatóknak a Médiatanács

Az NMHH Médiatanácsa a tartalom- és a médiaszolgáltatók felelősségére hívja fel a figyelmet közleményében, egyúttal arra figyelmezteti őket, hogy ebben a helyzetben fokozott ellenőrzésekre számíthatnak, hogy betartják-e műsorszolgáltatási szerződéseiket és a jogszabályokat.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Felhívást adott ki ma, csütörtökön a koronavírus kapcsán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a tartalom- és médiaszolgáltatók felé.

A Médiatanács felhívása azzal a figyelmeztetéssel indul, hogy „az a rendkívüli helyzet, amelyet a világjárvány jelent, fokozott felelősséget ró a médiára, a médiaszolgáltatókra, a tartalomgyártókra, a médiában dolgozó szakemberekre”, majd azzal az állítással folytatódik, hogy „az elmúlt hetekben a korábbiaknál is gyakoribbá váltak a megtévesztő, valótlan, szenzációhajhász közlések.” (Arra a Médiatanács közleménye nem tér ki, hogy konkrét mely tartalom- és médiaszolgáltatóknál észlelt ilyet, és élt-e bármiféle szankciókkal már az érintettek ellen.)

Félelmet keltő tartalmak

A közlemény ezután úgy folytatódik, hogy a hiteles tájékoztatás ma fontosabb, mint valaha, az álhírek, a bizonytalanságot növelő hagyományos és közösségi tartalmak csak félelmet, szorongást keltenek az emberekben és a társadalom pánikreakcióit válthatják ki. A testület erre figyelemmel arra kéri a média- és tartalomszolgáltatókat, hogy „fokozottan törekedjenek a pontos, átfogó tájékoztatásra, könnyítsék meg az olvasóknak, nézőknek, hallgatóknak a hiteles forrásokból történő tájékozódást, tényszerű információikkal, híreikkel segítsék a védekezést a járvánnyal szemben, ne bagatellizálják a kialakult helyzetet, de pánikot se keltsenek.“

„Kérjük a médiapiac szereplőit, hogy kereskedelmi és politikai érdekeik mellett a rendkívüli helyzet diktálta közérdekre is legyenek tekintettel. Ügyeljenek forrásaik megbízhatóságára, hívják fel olvasóik, nézőik, hallgatóik figyelmét arra, hogy a járványról elsősorban a hivatalos forrásokból tájékozódjanak, az onnan származó információkat pedig torzításmentesen adják közre. Figyeljék a közszolgálati csatornák országszerte elérhető híradásait” – folytatódik a felhívás.

A Médiatanács azt kéri továbbá, hogy a járvány miatt az életforma-váltásban kiemelten érintett iskolások és idősek számára célzott tematikával, az igényességre törekedve tegyék könnyebben elviselhetővé az otthon tartózkodást.

Kieső reklámbevételek, a helyzetet tompító kormány

„Tisztában vagyunk vele, hogy a médiaszolgáltatóknak nem csak a megnövekedett figyelem és felelősség súlyával, de a kieső reklámbevételekkel is szembe kell nézniük, ezért üdvözöljük a médiaipar bevételkiesését kompenzáló kormányzati intézkedéseket.”  (Az NMHH közleménye arra nem tér ki, hogy a Médiatanács egyelőre semmiféle engedményt a médiaszolgáltatók felé nem tett, így például még mindig nem hozott határozatot, hogy elengednék a médiaszolgáltatók  esedékes médiaszolgáltatási díjait, mivel elvesztették bevételeiket. Nem tér ki arra sem a felhívás, hogy a kormányzat egyelőre a médiavállalkozások, újságírók, tartalomszolgáltatók kieső bevételeit egyáltalán nem kompenzálta, ők a rendelet alapján nem kapnak kata mentességet, holott sokan a  bevételük jelentős, vagy akár teljes részét elvesztették az elmúlt hetekben.)

Fokozott figyelemmel ellenőrzik a műsorszolgáltatási szerződések betartását

A Médiatanács ezután azt írja:

„a mi felelősségünk a vészhelyzetben (sic!*), hogy jogkörünkben eljárva fokozott figyelemmel kísérjük a média- és tartalomszolgáltatókat, ellenőrizzük a jogszabályok és a műsorszolgáltatási szerződések betartását, folytassuk a munkánkat. Ennek maradéktalanul eleget kívánunk tenni.”

Az NMHH Médiatanács közleménye végül azzal zárul, hogy üdvözli a grémium, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben számos média- és tartalomszolgáltató már saját elhatározásából követi a fenti normákat., Egyúttal nyomatékosan kéri a grémium a piac minden szereplőjét, hogy vegyék ki részüket a társadalmi felelősségvállalásból.

* Az NMHH közleményében ezen a ponton feltehetőleg tévesen „vészhelyzetként” említik az országos veszélyhelyzetet, a torzításmentes tájékoztatás érdekében azonban az eredeti idézetet nem változtattuk meg.

További hírek olvashatók a Media1 hírportálon!

Borító: Az utcát fertőtlenítik a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkatársai a koronavírus-járvány miatt Újpest-Központnál 2020. március 25-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti