A Manna FM stúdiójának bejárata felett, az élő adást jelző On Air tábla. Fotó: Szalay Dániel, Media1

Koronavírus: Mentőövet dob a Kormány a médiaszolgáltatóknak

A turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt, ígérte meg a miniszterelnök.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Különböző gazdasági intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs Facebookon közvetített online sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök közölte, hogy a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan az első gazdaságvédelmi akciótervet kiegészítik azzal, hogy a magyarországi médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt. (A múlt héten a Media1 még hiába kérdezte a Médiatanácsot, hogy elengedi-e grémium a rádiók és televíziók médiaszolgáltatási díját, amiért hirtelen elvesztették a hirdetőiket, mert a médiahatóság ekkor még csak általános választ adott, hogy amennyiben ezt megteszik, akkor erről értesíteni fogják a sajtót.)

További gazdaságvédelmi akciótervként a miniszterelnök ma bejelentette, hogy további 81.480 kisvállalkozónak ad június 30-ig mentességet a kormány a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól.

A kormányfő a kata-mentességi körbe eső területek között említette a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, üvegezést, villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátását.

Azt is közölte Orbán Viktor, hogy a március 1-je előtt keletkezett kata-tartozásokra haladékot adnak, így azokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni.

Döntés született arról is, hogy a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik – a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni – ; a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat pedig meghosszabbítják.

Frissítés 2020.03.24.

Kikerült a vonatkozó rendelet a Magyar Közlöny honlapjára. Ez alapján arról van szó, hogy a nem kata szerinti adónemben lévő médiaszolgáltatók járulékmentességet kapnak. A kata mentességből ugyanakkor kihagyták például a fotósokat és az újságírókat, tartalomszolgáltatókat. Nincs szó a médiaszolgáltatási díj elengedéséről sem.

MTI nyomán

Borító: A Manna FM stúdiójának bejárata felett, az élő adást jelző On Air tábla. Fotó: Media1

Szóljon hozzá!

Áder János köztársasági elnök

Áder János aláírta a katások 40 százalékos büntetőadójáról szóló törvényt

A köztársasági elnök aláírta azt a jogszabályt, ami alapján 40 százalékos különadóval kell számolniuk jövő januártól azoknak, akiknek egy évben ugyanazon üzleti partnercégtől 3 millió forintot meghaladó összegű bevételük származik. Emellett szigorodik a kapcsolt vállalkozások szabályozása és megszűnik annak lehetősége is, hogy valaki több vállalkozásban is katázás szerint adózzon.