Az Operatív Törzs mai rendkívüli sajtótájékoztatója

Koronavírus: Cenzúra az Operatív Törzs mai rendkívüli sajtótájékoztatóján, a Koronainfón

A Media1 több kérdést is küldött több mint 25 órával ezelőtt írásban az Operatív Törzsnek, hogy teszteljük, érvényesül-e a sajtószabadság Magyarországon jelenleg, válaszolnak-e az újságírói kérdésekre a koronavírus világjárvány idején, azaz tisztességesen járnak-e el. Már a fenti címből is sejthető, mi történt, de azért elmeséljük a részleteket is.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Ma, péntek délután 3 órakor egy tévéstúdióban tartotta napi sajtótájékoztatóját a koronavírus-világjárvány (COVID-19) miatt az Operatív Törzs. A stúdióba a járvány miatt egyáltalán nem hívtak már újságírókat, pedig tegnap még a Koronainfót a média munkatársainak személyes jelenléte mellett tartották, méghozzá úgy, hogy az egyre súlyosbodó világjárvány idején is egyetlen, körbejáró közös mikrofont kellett használnia a média összezsúfolódni kényszerülő munkatársainak.

A mai sajtótájékoztató során bejelentették, hogy több száz kérdést kaptak tegnap óta az erre a célra kialakított [email protected] e-mail címre. Jelezték: a kérdéseket tipizálva, csoportosítva kezdik el megválaszolni, és nincs idő minden kérdésre.

Végighallgattam a sajtóeseményt, de azon végül alig néhány témát érintettek. Kérdést idéztek a BBC-től, a román Digi24-től, a magyar Blikktől, a 444.hu-tól, az ATV-től, az MTI-től, a Magyar Hírlaptól, a TV2-től, de például a Media1 tegnap nem sokkal 14 óra után, az e-mail cím megemlítésekor azonnal elküldött 3 téma köré épülő kérdéscsomagját nem érintették, nem válaszolták meg.

Több más szerkesztőség, például az RTL Híradó kérdéseire sem válaszoltak. Az egész sajtótájékoztató villámgyorsan, kevesebb mint 30 perc alatt ért véget, ebből pedig mindössze 12 perc jutott a felolvasott kérdésekre. Az nem világos, milyen alapon hagytak el kérdéseket. Ahogyan az sem érthető, hogy a több száz újságírói kérdésre miért mindössze 12 percet hagytak, azaz miért nem szentelnek több időt a kérdések tisztességes megválaszolására.

Az alábbi kérdéseket küldtük, az elektronikus térti vevény szerint 25 órája olvasták is, válasz mégsem jött

A Media1 kérdéseit egyébként az elektronikus térti vevény tanúsága szerint még csütörtökön 14:23-kor megkapták és elolvasták a Koronavírus Tájékoztató Központban, vagyis több mint 25 órája késlekedik a válasz egy járványügyi országos veszélyhelyzetben. Az efféle késedelem, illetve a cenzúra maga is veszélyes gyakorlat.

Ezek voltak a tegnap küldött, válasz nélkül hagyott kérdéseink

Lássuk, miket kérdeztünk meg a tegnapi e-mailben:

1. Mit szól hozzá az Operatív Törzs, hogy a főváros több forgalmas csomópontján, így a Nyugati-pályaudvarnál és Jászai Mari téri 4/6-os villamos megállójánál idős rikkancsok osztogatják a Lokál című napilapot, ezzel a személyes kontaktussal akár növelve is a járványveszélyt. Milyen intézkedéseket tett az Operatív Törzs, hogy a veszélynek önmagát és másokat is kitevő idős rikkancsok ezt a tevékenységet beszüntessék. Van-e jogi lehetőségük ennek megakadályozására?

Részletek itt: https://media1.hu/2020/03/18/megprobaltuk-felhivni-a-lokalt-a-koronavirus-vilagjarvany-ellenere-miert-idos-emberek-terjesztik-a-kormanyparti-napilapot/

2. Mit szólnak a legnagyobb taglétszámú újságíró-szövetség, a MÚOSZ nyilatkozatához, melyben sérelmezik, hogy az önök központja járványügyi közadatokat zár el, adatokat titkolnak el, és korlátozzák az újságírók által feltehető kérdések számát, nem biztosítanak kellő időt a kérdésekre, a tájékoztatóikon az újságírókat sértegetik sokszor érdemi válaszok helyett,

Személyesen is vállalják-e a felelősséget, ha netán később kiderül, hogy az eltitkolt járványügyi adatokkal a járvány további terjedéséhez is hozzájárultak?  Több jogász és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila is jelezte, hogy nem felel meg a valóságnak, hogy a területi adatok személyes adatnak minősülnek és az  nyilvánosságra hozható lenne. A kérdésünk az is, hogy mitől tartanak, miért nem hozzák nyilvánosságra a területi adatokat?

3. Mi az oka annak, hogy a koronavírussal kapcsolatos figyelemfelhívó reklámszpotokat jellemzően csak a kormányközeli rádiókban hallhatjuk? Miért csak a kormányközeli rádióktól rendelték meg a vírus terjedésének lassítására hivatott, társadalmi célú reklámszpotok sugárzását? (Ilyen tájékoztató szpotokról van szó, mint ez itt alább.)

Pont az ellenkező módon kellene kommunikálni

Mivel a fenti kérdések közül egyetlen kérdésre sem érkezett válasz, sőt e-mailben sem válaszolták meg ezeket több mint 25 órája, felvetődik, hogy érvénybe léphetett, amit Belénessy Csaba, az MTI volt vezetője is ajánlott a kormány számára nemrégiben. Azt a valamit úgy hívják: cenzúra.

A helyzet több mint nyugtalanító egy világjárvány idején, amikor tiszta, őszinte és teljes körű tájékoztatásra lenne szükség, hogy az állampolgárok kellő tájékozottsággal rendelkezzenek, és ez alapján hozhassák meg a saját döntéseiket.

A kormányzat immáron bizonyítottan továbbra sem hajlandó kiállni és megválaszolni valamennyi felvetődő kérdést, annak ellenére, hogy már a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is határozottan felszólította őket arra, hogy ne így járjanak el.

Az Operatív Törzs egyébként nem először gyakorol cenzúrát. Múlt héten például az RTL Híradó riporterének kezéből szó szerint kitépték a mikrofont egy kérdés közben.

Molnár Eszter, az RTL Híradó riporterének kezéből kiveszik a mikrofont a koronavírusról szóló sajtótájékoztatón
Molnár Eszter, az RTL Híradó riporterének kezéből kiveszik a mikrofont a koronavírusról szóló sajtótájékoztatón

További hírek találhatók a Media1 oldalán.

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Hírstart Robot Podcast

Mesterséges intelligencia készíti a Hírstart új podcastját

A Hírstart új podcast szolgáltatásában egy női mesterséges intelligenciás robot megszerkeszti, majd felolvassa nap mint nap a híreket. Ez nem csak látássérültek számára jelenthet fontos tájékozódási eszközt, de azoknak is hasznos lehet, akik a rádiókban hallható központi MTI-hírszolgáltatás helyett útközben az internetes világ legfrissebb híreit hallgatnák.