Marsi Anikó és Gönczi Gábor a TV2 Tények Stúdiójában

Feketelista: A TV2 Tények interjút készített a koronavírus kapcsán a TASZ jogászával, de el kellett volna tagadnia a munkahelyét, így nem került adásba a felvétel

Bár évek óta nem kér interjút a Társaság a Szabadságjogokért jogászaitól a kormányközeli csatorna műsora, a koronavírus miatti házi karantén jogi vonatkozásairól mégis kikérték Asbóth Márton véleményét. Ám hiába készült el a felvétel, ugyanis a riporter csak ezután eszmélt, hogy a TASZ fekelistás a Tényeknél.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Honlapján számolt be csütörtökön a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arról, hogy a TV2 Tények  még március 13-án, múlt héten pénteken megkereste Asbóth Mártont, a TASZ jogászát, hogy a koronavírus miatti kötelező otthoni karanténnal kapcsolatban jogi tudnivalókról kérdezzék.

A szakértő ugyan meglepődött a megkeresésesen, hiszen a kormánypártiságáról ismert TV2 évek óta (amióta a kormány offenzívát indított a civilszféra ellen) nem szólaltatja meg ezt a civil szervezetet, de Asbóth úgy gondolta, talán a koronavírus miatti helyzet miatt ezúttal kivételt tett a csatorna, ezért elvállalta a megszólalást.

Miután a tévés forgatás lezajlott, Asbóth Márton jelezte, hogy a nyilatkozatot – csakúgy, mint a témában adott többi nyilatkozatát – a TASZ jogászaként tette, ezért kérte, hogy ezt a tényt a neve mellett tüntessék fel. Ezután azonban a riporter jelezte, hogy erre nem lesz lehetőség, mert a „TASZ tiltólistán van a TV2-nél”.

Legyen inkább szimplán csak betegjogi szakértő!

A TASZ beszámolója szerint ezután a nyilatkozatot a riporter úgy szerette volna leadni, hogy Asbóth neve mellett egyszerűen „betegjogi szakértő” titulus szerepel, munkahelye nélkül.

Asbóth azonban ehhez így, ebben a formában nem adta hozzájárulását. A jogász a szóbeli közlés mellett aznap írásban is jelezte a TV2-nek, hogy ha nem a kérése szerint tüntetik fel titulusát, akkor nem járul hozzá a felvétel közzétételéhez. Asbóth a levelére nem kapott választ, ha csak nem tekintjük válasznak azt, hogy a felvétel végül nem is került adásba, a Tények riportjában inkább egy másik jogászt szólaltattak meg a témáról.

„Évek óta küzdünk azért, hogy a média szabadon működhessen és visszaszoruljon az állami propaganda. Az utóbbi években közismertté vált, hogy a kormányzati propaganda bizonyos témákat tudatosan elhallgat a közönsége elől, ilyen nyilvánvaló és kimondott cenzúrával viszont még nem találkoztunk. Mindez azt jelenti, hogy a TV2 nem az alapján használ, vagy nem használ fel egy nyilatkozatot, hogy mi annak a tartalma, hanem hogy fel kell-e tüntetni a nyilatkozó kötődését, és az a hatalom (akár csak vélt) elvárásai szerint szerencsés-e. Ez nem magunk miatt probléma, hanem azért, mert a TV2 nézői aktuális és fontos információktól estek el, csak azért, mert a csatorna nem hajlandó kiírni a szervezetünk nevét” – jegyezte meg a történtek kapcsán a TASZ.

Eltüntettek a Tények Facebook-oldaláról egy kínos riportot

A Társaság a Szabadságjogokért hozzátette: hasonló problémáról árulkodik, hogy ugyanaznap, ugyanebben a Tények című műsorban, március 13-án felelőtlenséggel vádolták meg az ellenzéket, amiért bezáratná az iskolákat. Az erről szóló riportot azonban – ahogyan arról mások mellett a Media1 is beszámolt – már azután tették ki a Tények Facebook-oldalára, hogy Orbán Viktor mégis elrendelte az iskolák bezárását. Később a bejegyzést mégis eltüntették onnan, mert a TASZ szerint ebben a műsorban nem szabad kritikával illetni a miniszterelnököt, csak az ellenzéket, még ha ugyanazt is mondják.

A TASZ hozzátette:

„Mi továbbra is azért dolgozunk, hogy a sajtó szabadon működhessen Magyarországon, és a polgárok tájékoztatáshoz való joga a legszélesebb körben érvényesülhessen. Amíg ez megvalósul, addig azt javasoljuk mindenkinek, hogy olyan forrásokból tájékozódjon, amelyek tartalmát nem pártpolitikai érdekek, hanem a hírek fontossága alapján szerkesztik.”

További hírek olvashatók a Media1 hírportálon!

Borító: Gönczi Gábor és Marsi Anikó a TV2 Tények Stúdiójóban Fotó: TV2 sajtószoba

Szóljon hozzá!

Kovács Angel Marianna újságíró otthona és a postahivatal a ház aljában, amit a HírTV nem mutatott meg

A HírTV valótlan tartalmú riportot közölt arról, hogy a 24.hu egyik újságírója egy postahivatalban lakik

Folytatódik a Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa ellen hetek óta tartó országos médiaháború, amibe most már a KESMA tévécsatornája egy 24.hu-s újságírót is belekevert, miközben a Hír Televízió az újságíró lakcímét a hatályos adatvédelmi törvény ellenére jogosulatlanul nyilvánosságra hozta, és úgy csinált, mintha lehetséges lenne, hogy egy újságíró egy postahivatalban lakjon.

Marsi Anikó és Gönczi Gábor a TV2 Tények Stúdiójában

Megbünteti a Médiatanács a TV2 Tények Plusz című műsorát, de az M1 Híradót és a HírTV Bayer Showját nem

Közel 1 millió forintot kell befizetnie a TV2-nek, amiért hírnek álcázta a fideszes médiaholdinghoz tartozó Bors kereskedelmi információját. A HírTV-s Bayer Show esetében ezúttal sem állapított meg jogsértést a testület a nőkre vonatkozó megjegyzés miatt, és az M1 Híradó az ARD-vel kapcsolatos műsorrészletét sem tartja aggályosnak a testület, amely egyébként visszaengedi az éterbe az általa már többször elnémított Vörösmarty Rádiót, és elkészült egy olyan kutatással, ami alapján állítólag a közmédia volt a koronavírus-helyzet nagy nyertese.