rádió

Megkérdeztük a médiahatóságtól, számíthatnak-e a koronavírus miatt a bevételüket elvesztő rádiók a műsorszolgáltatási díj elengedésére

A koronavírus miatt sok hirdető visszalépett a már megrendelt rádiós kampányoktól, ezért érdeklődtünk Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, hogyan próbálnak segíteni, hogy a rádiók ne dőljenek be emiatt. Érdeklődtünk arról is, elhalasztják-e a folyamatban lévő rádiós pályázatokat. Nemrég megérkezett az NMHH ezekkel kapcsolatos válasza.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Magyarországot is elérő koronavírus-járvány miatt elrendelt országos veszélyhelyzeti korlátozó intézkedések életbe lépése óta több forrásból is jelzést kapott a Media1 az elmúlt napokban rádióktól arról, hogy egyes helyi rádiókat különösen is érzékenyen érintenek a járvány terjedésének lassítása érdekében elrendelt korlátozó intézkedések,

ugyanis a napokban egymás után álltak el kampányaiktól helyi rádiók hirdetői vis maiorra hivatkozva.

A rendkívüli jogrendet életbe léptető kormányrendelet ugyanis először megtiltotta a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 fősnél nagyobb kültéri, majd később az összes rendezvény megtartását, így az elmaradó rendezvényeiket a szervezők érthető okokból már nem kívánták reklámozni.

Mit tesz a médiahatóság, hogy kirántsa a bajba került rádiókat?

Volt, aki a Media1-et azzal kereste meg, „ti úgyis szerettek az NMHH-val levelezni, kérdezzétek már meg, mit tett eddig a hatóság, hogy megóvja a helyi rádiókat a koronavírus miatt bekövetkező csődöktől”, vagyis:

tervezi-e a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, hogy a soron következő negyedéves műsorszolgáltatási díjakat elengedi, vagy valamilyen egyéb módon segítséget biztosít a hatóság a rádiók számára?

Kérte az olvasónk azt is, kérdezzük meg: amiatt, hogy a helyi közéleti tartalomra és egyéb kötelezettségekre vonatkozó vállalásokat most nem, vagy csak részben tudják teljesíteni a rádiók, hiszen minden ilyen jellegű tevékenység szünetel a veszélyhelyzeti intézkedések miatt,

számíthatnak-e méltányosságra a médiumok, melyek most a koronavírussal foglalkoznak és emiatt nem tudnak a helyi dolgokról beszámolni úgy, mint eddig.

Olvasónk kérésének eleget téve fel is tettük ma a Médiatanács mai ülését követően a médiahatóság kommunikációs igazgatóságán keresztül az NMHH-nak a kérdéseket.

Az NMHH ezúttal gyorsan, szinte azonnal válaszolt. Azt írják:

„a Médiatanács továbbra is a hatályos jogszabályoknak megfelelően látja el a feladatait. Ha a frekvenciapályázatokkal vagy működő frekvenciákon üzemelő szolgáltatók kötelezettségeivel kapcsolatban a Médiatanács – akár rendkívüli – döntéseket hoz, arról időben értesíteni fogja az érintett pályázókat és szolgáltatókat, valamint a nyilvánosságot is.”

A válasz alapján tehát úgy tűnik, a Médiatanács nem hozott döntést a kérdésről. Pedig a grémium ülése nem maradt el a mai napon sem. A testület napirendjét tartalmazó dokumentumban ilyen témát nem láttunk. Ez persze nem zárja ki, hogy egy későbbi alkalommal esetleg mégis sor kerüljön majd erre.

A koronavírus ellenére sem halasztják el a rádiós pályázatok beadási határidejét

Rákérdeztünk arra is, hogy az NMHH Médiatanács tervezi-e, hogy a folyamatban lévő rádiós frekvenciapályázatait a kialakult országos járványügyi helyzetre tekintettel elhalasztja, hiszen az NMHH is bejelentette, hogy személyes ügyfélszolgálatát a járványveszély miatti óvintézkedésként bezárta.

Erre azt a választ kaptuk, hogy bár a hatóság ügyfélszolgálatán a személyes félfogadás valóban szünetel, de a frekvenciapályázatokkal kapcsolatos dokumentumok továbbra is átadhatók a hatóság Ostrom utcai épületében, ahol eddig is mindig zajlott a pályázati dokumentációk átadása-átvétele.

A pályázni kívánó rádiók tehát nincsenek most könnyű helyzetben, hiszen írhatják tovább a sok fő megfeszített közös munkájával elkészülő frekvenciapályázatokat annak ellenére, hogy most a koronavírus miatt vélhetően a legkevésbé alkalmasak erre a körülmények.

További hírek olvashatók a Media1 hírportálon.

Borító: Ladányi András / Media1

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Megint nagyon csúnyán kikapott az RTL Klub a TV2-től

A nézettségi adatok alapján a múlt héten is folytatódott a főműsoridőben az év többi részében amúgy piacvezető RTL Klub több hete tartó gyengélkedése. A múlt héten mindössze 2 műsorral tudott bekerülni a csatorna a hét legnézettebb tíz tévéműsora közé, heti közönségaránya pedig nagyjából fele akkora volt mint a TV2-é.