szeged365

Fidesz-közelből érkezik a Szeged365 néven induló új hírportál főszerkesztője

A hamarosan debütáló, magát függetlennek nevező Szeged365 hírportál leendő főszerkesztője a Fidesz-támogatással a szegedi polgármesterségért tavaly sikertelenül induló Nemesi Pál milliárdos nagyvállalkozó kampánycsapatában is dolgozott.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Kisházi Sándor főszerkesztő vezetésével indul el hamarosan a Szeged365 nevű új hírportál Szegeden. Ez azért érdekes, mert Kisházi Sándor 2019 tavasza óta Nemesi Pál szegedi milliárdos üzletembernek is dolgozik, méghozzá mint a Magyar Narancs megírta, Kisházi a Starlight Marketing Kft. munkatársaként Kiss Balázs mellett a 2019-es őszi önkormányzati választások alatt Nemesi Pál kampánycsapatának volt a tagja.

A sajtó feltételezi, hogy a Szeged365 mögött is maga Nemesi Pál lehet, aki elvben függetlenként indult a tavalyi őszi önkormányzati választásokon polgármesterjelöltként, valójában egy idő után már nem is nagyon titkolva a Fidesz-KDNP támogatásával próbálta átvenni a hatalmat Botka László szegedi polgármestertől, sikertelenül. Nemrég a Media1 is beszámolt arról,

hogy az üzletember Facebook-oldalán jelentette be, hogy egy új hírportál elindítására készül Szegeden. Szerinte a meglévő oldalak elfogultak, és ezért egy új, független oldallal szeretné gazdagítani a város közéletét.

A Szeged365.hu azonban a doménregisztrációs adatbázis szerint annak a Freakout Media Kft.-nek a tulajdonában van, mely – az Opten céginformációs rendszer adatai szerint – Kisházi Sándoré és Kiss Balázs Imréé.

Kisházi már levelet írt a Szeged365 nevében

Hogy Kisházi Sándor lesz az új oldal főszerkesztője, azt onnan is tudhatjuk, hogy a szeged.hu nyilvánosságra hozott egy levelet, amelyben Kisházi Sándor mint főszerkesztő mutatja be a hamarosan induló oldalt, melyet igyekszik függetlenként beállítani.

A Szeged365 partnereket kereső levele
A Szeged365 partnereket kereső levele. Forrás: szeged.hu

Az induló Szeged365-nek egyébként már aktív Facebook-oldala is van, bár azon még nem sok minden található meg, de az oldal állítólagos függetlenségét a szlogenben is hangsúlyozó képet és logót már onnan tudtuk letölteni. (Lásd fent a borítóképen.)

Ezért jöhet jól az újabb Fidesz-közeli média, a Szeged365

A 2019-es önkormányzati választások alkalmával Botka László utcahosszal verte meg Nemesi Pált, a 20 egyéni körzetből 18-at a Botka mögött álló Összefogás Szegedért Egyesület vitt el.

Nemesi Pál szegedi polgármesterjelölt
Nemesi Pál  Fidesz-közeli milliárdos, szegedi független polgármesterjelöltként. Fotó: Nemesi Pál Facebook

Azonban Szeged médiapiaci helyzete nem feltétlenül indokolja egy új lap megszületését, mivel több népszerű online híroldala is van már a városnak.

Jelentős olvasótáborral rendelkezik a szeged.hu önkormányzati tulajdonban lévő oldal, amelynek van egy erős konkurense, a fideszes médiaholdinghoz, a KESMA-hoz tartozó SzegedMa. Ezenfelül az olvasók kegyeiért a Szegeder.hu nevű oldal versenyez mint említést érdemlő szereplő.

Egymásnak feszült a Szegeder és a SzegedMa

A Szegeder tavaly év végén arról írt, hogy információja szerint megszűnhet a kormánybarát SzegedMa, ezt a hírt azonban sajátos hangnemben cáfolta a SzegedMa: a kesmás oldal bosszúból leközölt egy álhírt, mely szerint megszűnik a Szegeder.

A két médium közötti feszültség után nemrég jelentek meg arról  hírek, hogy a SzegedMa Pécsről érkező főszerkesztője, Kapitány Gergely visszatér a baranyai városba, hogy újjászervezze az ottani jobboldali sajtót: a Pécs Aktuál néven indított jobboldali hírmagazinnál „kreatív munkatársként” számítanak Kapitányra. Azonban Kapitány azt mondja, hogy ott csak tanácsadó lesz, és nem tér vissza Pécsre.

A Fidesz a szegedi médiahátországának megerősítésére szorul

Ami még magyarázat lehet a Szeged365 indulására, hogy lapinformációk szerint a SzegedMa hangvétele már a szegedi Fidesz meghatározó emberei számára is vállalhatatlanná vált, ezért az internetes portál jövője kérdésessé vált a városban. Márpedig a fideszes médiaholdinghoz tartozó SzegedMa a lap feltételezései szerint az állami hirdetés formájában érkező támogatások nélkül nem tudná fizetni a munkatársakat. Ráadásul az oldal hitelessége teljesen megkopott amiatt a szegediek körében, hogy rengeteg sajtópert vesztett Botka Lászlóval szemben.

Ami még érdekes, hogy a szeged.hu megírta, hogy a SzegedMa Szentháromság utcai szerkesztőségének ablakairól eltűntek a logók és a matricák.

Mindez azonban lehet puszta véletlen is, és a végén könnyen kiderülhet, hogy a Szegeder tévedett korábban, és a fideszes sajtóalapítvány Nemesi Pálhoz közeli új (ál)független új oldal, a Szeged365.hu mellett is tovább működteti a Szegedma.hu-t. Ebben az esetben mindössze arról lenne szó, hogy egy újabb kormányközeli médiumot is bevetnek a Botka elleni médiatüzérségbe.

Frissítés 15:44

Reagált a KESMA lapja: szerintük a Media1 fake news portál

Cikkünkre reagált a KESMA lapja, a Szegedma.hu.

„Vállalhatatlanul gyenge cikk jelent meg a Media1-ben Szegedről” című írásukban a pár hete egyébként a Szegeder.hu megszűnéséről szándékosan félrevezető álhírt közzétevő KESMA-s szegedi oldal álhír site-nak minősíti a Media1-et, logónkat is átalakítva, különös hangnemben támadják a Media1-et, amiért beszámoltunk az új oldallal kapcsolatban eddig tudomásunkra jutott információkról és szemléztük az erről eddig megjelenteket és elérhető információkat.

Hangsúlyozzák, hogy a SzegedMa nem szűnik meg, amire ha jól értelmezzük a cikket, szerintük az a bizonyíték, hogy SzegedmAPP néven egy új mobilapplikáció fejlesztésébe kezdtek. A kesmás SzegedMa.hu egyúttal védelmébe vette leendő piactársát: azt írják, az, hogy Nemesi Pál kampánystábjának volt nemrégiben a tagja az induló Szeged365 főszerkesztője, nem jelenti azt, hogy álfüggetlen lenne az induló új oldal, majd bennünket bírálnak, amiért a függetlenségi aggályokat felvető, egyébként ellenőrizhető tényt megírtuk.

„És? Egy reklám- és marketing szakember, aki kap egy megbízást, azt azonnal azonosítani KELL a megrendelővel? (Nem.)”

Teszik fel az álkérdést, amire rögtön az olvasó szájába is adják a szerintük egyetlen lehetséges választ.

A SzegedMa a cikkben örömét fejezi ki, hogy a szegedi tartalomkínálat tovább bővül a Szeged365 elindulásával. Tagadják egyúttal, hogy nemrégiben egymásnak feszültek volna a Szegederrel, bár az nem világos, egy álhír közlése a versenytárs megszűnéséről mi más lett volna, mint egymásnak feszülés.

További médiával kapcsolatos hírek és cikkek találhatók a Media1 hírportálon!

Szóljon hozzá!