síró nő

Ferencváros lapot készített a családon belüli erőszakról

A Kiút című különszám 15 oldalas és fontos, sokakat érintő problémára hívja fel a figyelmet.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Budapest IX. kerületében, Ferencvárosban az önkormányzat 15 oldalas különszámot osztott szét ingyenesen Kiút címmel a Ferencváros újság című önkormányzati lappal együtt a kerület lakosainak. A lapszámot eredetileg Baranyi Krisztináról, az őszi választáson győztes polgármesterről szóló különszámnak szánta az önkormányzat, de a polgármester szerint mindenkinek hasznosabb, ha az újság a családon belüli erőszak elleni indított tájékoztató kampány első lépcsőfokaként szolgál.

„Polgármesterként nem csak a felelősségem nagyobb az alapvető állampolgári felelősségnél. Jóval több lehetőségem is van cselekedni, mint egy felháborodott civilnek”– írja a lapban Baranyi Krisztina.

A 40 ezer példányban megjelent kiadvány első felében a családon belüli erőszakkal kapcsolatban hasznos információk olvashatók. Kiderül a lapból, hogy mik a bántalmazó kapcsolat jelei, hogyan lehet abból kilépni, és egyáltalán, mi a családon belüli erőszak, hova lehet fordulni vészhelyzet esetén, mit jelent a testi sértés, de külön foglalkoznak a verbális erőszakkal is. A segélyvonal kisokosban kríziskezelő központok és egyéb szervezetek elérhetőségeit sorolják fel, és külön tájékoztató cikket szentelnek a magyar kormány által nem ratifikált, a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését szolgáló Isztambuli Egyezménynek. Az újságban a védett házakról is szó esik, és a kiadványban megszólal a kerület rendőrkapitánya, az integrált szociális intézmény igazgatója és egy pszichológus is – derül ki a 24.hu szemléjéből.

Több százezer nőt bántalmaznak ma Magyarországon

Magyarországon jelenleg is súlyos probléma a családon belüli erőszak, idén is több ebből fakadó sajnálatos haláleset történt már. A hvg.hu 2019 októberi cikke jogvédő civilszervezeteket idézve azt írta, Magyarországon jelenleg több mint 223 ezer nő él olyan kapcsolatban, ahol partnere fizikailag és/vagy szexuálisan bántalmazza. Ehhez képest azonban elenyésző, mindössze évente 2-3 ezer azok száma, akik törvényi védelmet is kérne, sőt ezek száma az elmúlt öt évben tovább csökkent. A rendőrség által elrendelt ideiglenes megelőző távoltartások száma 2014-ről 2018-ra 60 százalékkal csökkent és  alig haladja meg az ezer esetet.

Nemrég a Best Magazin is a családon belüli erőszak ellen kampányolt, a kampány részeként ismert színészeket tettek a címlapra fikciós képsorozattal.

A BEST Magazin idei első címlapjának egy részlete Fodor Zsókával, egy fiktív családon belüli erőszak áldozataként
A BEST Magazin idei első címlapjának egy részlete Fodor Zsókával, egy fiktív családon belüli erőszak áldozataként

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!