Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője 2020. február 16-án a Várkert Bazárban

A Magyar Hang idén sem lehetett ott Orbán Viktor évértékelőjén, a 24.hu küzdelem árán – továbbra sincs transzparencia a Miniszterelnökségen

A miniszterelnök stábja az Orbáninfóhoz hasonlóan a vasárnapi miniszterelnöki évértékelőről is távol tartotta volna a 24.hu stábját, de aztán jött két, a portál szempontjából kedvező fordulat. A Magyar Hang nem volt ennyire szerencsés. Az ügy ismét rávilágít arra, hogy a Miniszterelnökség továbbra sem híve a transzparenciának és a kormány akár vezető médiumokat is kész akadályozni a munkában.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Idén már 22. alkalommal tartott vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédet a Várkert Bazárban. A beszéd tartalmáról a 24.hu is a helyszínről tudott tudósítani, sőt végül két munkatársa is jelen lehetett, pedig sokáig úgy tűnt, hogy senki sem lehet ott a szerkesztőségből, és legfeljebb a Facebook Live videó alapján tudják tájékoztatni az olvasókat.

 

Pető Péter, a 24.hu főszerkesztőjének erről szóló pénteki beszámolója szerint más szerkesztőségek munkatársaitól kellett szembesülniük azzal, hogy miközben a többi médiumot telefonon invitálták meg a Miniszterelnökség stábjából és a regisztráció menetéről tájékoztatták őket, eközben az egyik legnagyobb hírportált, a 24.hu-t Orbán emberei nem hívták meg csütörtökig délutánig sem telefonon, sem e-mailben. A 24.hu ezután felhívta a Miniszterelnökséget,

de ott nem mondták meg, miként fordulhat elő, hogy a 24.hu a legolvasottabb magyar újságok egyikeként nincs rajta az értesítendő szerkesztőségek listáján. Az illetékes munkatárs visszahívást ígért.

Jött az első fordulat

Petőék próbálkozását később részben siker koronázta, mivel végül a Miniszterelnökségről tudatták a 24.hu-val, hogy „lemondásoknak köszönhetően” a 24.hu-tól 1 fő mégiscsak részt vehet Orbán Viktor évértékelő beszédén.

Ez a kezdeti állapothoz képest persze már így is sokkal jobb helyzet azonban még így is azzal járt volna, hogy a hírportált választásra kényszerítik, hogy fotóst vagy újságírót küld-e, a videós stáb pedig kizárva.

Ezek után kereste meg az oldal levélben Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivőt arról érdeklődve, miként lehetséges, hogy ismételten előfordulhatott, hogy nem fértek fel a meghívottak listájára, és ha láthatóan nem az olvasottság számít, akkor milyen kritériumok alapján dől el, ki kap meghívást a kormányfő megszólalásaira. Kérte továbbá az oldal Havasitól, segítsen elkerülni a jövőbeni hasonló helyzeteket, tudassa, mit kell tenni, hogy értesítsék Orbán Viktor eseményeinek regisztrációs lehetőségeiről. Felajánlották továbbá, hogy ha tudnak ebben segíteni (például egy telefonszámmal), megteszik.

Havasi nem válaszolt, mik a kiválasztás szempontjai

Havasi erre annyit írt, hogy

a miniszterelnök évértékelőjére idén is hatalmas érdeklődésre számítanak a sajtó részéről is.

Havasi a férőhelyek korlátozottságára hivatkozott, majd jelezte, hogy várják a 24.hu munkatársát. Azonban a 24.hu felvetéseinek lényegi részére, így a meghívás szempontjaira vonatkozóan nem érkezett válasz, ezért újból megkérdezte az oldal, hogy miként érhetné el, hogy a többi szerkesztőséghez hasonlóan az ő embereit is meghívják a miniszterelnök sajtónyilvános eseményeire.

Pető Péter főszerkesztő ugyanakkor cikkében jelezte, hogy annak ellenére is tudósítanak a miniszterelnök évértékelőjéről, hogy a sajtóosztály jelentős erőfeszítéseket tesz a munkájuk megnehezítéséért.

Később újabb fordulat történt: 2 főnek is lett hely

A 24.hu erről szóló cikkének megjelenése után nem sokkal azonban következett az újabb fordulat, amiről már csak frissítésként, így számolt be a portál:

„Cikkünk megjelenése után hívást kaptunk a Miniszterelnökségtől. Arról tájékoztattak, hogy még egy kollégánk részt vehet az eseményen. A 24.hu él ezzel a lehetőséggel.”

Nem először, nem csak a 24.hu

A 24.hu-t nem először próbálják akadályozni mostanában, hogy olvasóit a helyszínről tudósíthassa. Január elején a kormányfő évenkénti egyszeri sajtótájékoztatóján – a TASZ szerint jogsértő módon – meglehetősen változatos magyarázatok közepette sikerült is távol tartani a hírportál munkatársát a sajtóban Orbáninfóként is emlegetett eseményről.

A 24.hu főszerkesztője egyébként az a Pető Péter, aki főszerkesztő-helyettesként dolgozott a Népszabadságnál egészen addig, amíg be nem zárta a lapot az a Mediaworks, mely napokra rá került Mészáros Lőrinchez, Orbán Viktor barátjához, jelenleg pedig már a fideszes médiaholdinghoz, a KESMA-hoz tartozik.

Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője az Echo TV vendégeként
Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője az Echo TV vendégeként korábban

Azonban a történet nem csupán a kormány és a 24.hu viszonyáról szól.

A Magyar Hang idén sem vehetett részt

Torkos Matild, a Magyar Hang munkatársa arra hívta fel a figyelmünket, hogy ők egyáltalán nem lehetettek jelen a miniszterelnöki beszéden, és így jártak tavaly is. Ezért a magyarhang.org a tévés közvetítés alapján volt kénytelen tudósítani.

Ez az a lap, amit Simicska Lajos egykori Magyar Nemzetének munkatársai hoztak létre nem sokkal azután, hogy a miniszterelnökkel egy időre szembekerülő vállalkozó bezárta a szerkesztőséget a 2018-as országgyűlési választásokat követően.

Rendszeresek a nem kormánypárti sajtótermékek távoltartására irányuló kísérletek Magyarországon

Januárban a 24.hu mellett az Átlátszó, a Direkt36 oknyomozó portálok, továbbá a Hócipő és a 168 Óra sem vehetett részt a budapesti Karmelita Kolostorban tartott miniszterelnöki sajtótájékoztatón.

Tavaly év elején a hasonló miniszterelnöki sajtótájékoztatóra a Klubrádió, a Magyar Hang, az Azonnali.hu, az N1Tv, az Alfahír, a Mérce, a Direkt36, és a Hócipő nem léphetett be.

Nem csupán a Miniszterelnökségen akadnak gondok. Egy pécsi hírportál, a Pécsi Stop novemberben nyert meg eljárást, amiért a fideszes városvezetés idején megpróbálták távol tartani egy pécsi önkormányzati sajtóeseményről. A médium az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult jogorvoslatért, sikerrel.

A Media1-et a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly emlékezetes módon igyekezett távol tartani egy olyan sajtóeseményről, ahová jóval azt megelőzően e-mailben regisztráltunk. Végül a Media1 cselhez folyamodva tudott bejutni az eseményre, ahol egyébként bőven volt még szabad hely, holott az NMHH ennek ellenkezőjére hivatkozott a távoltartásunkra irányuló kísérlet során, ezt fényképpel is dokumentáltuk a tudósításban.

A sajtó távoltartása irányuló szándék egyébként sokszor nem csak a kormányzat környékén, de annak közelében is kimutatható. A napokban például a miniszterelnök barátja, az állammal üzletelő Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó, volt felcsúti polgármester meglehetősen indulatos módon távolodásra szólította fel Oroszi Babettet, a hvg.hu oknyomozó újságíróját a Fehova kiállításon, ahelyett, hogy választ adott volna a Mátrai Erőművel kapcsolatos, sokakat érdeklő újságírói kérdésre. Később Mészáros egy ügyvéd segítségével próbálta meg eltávolíttatni az ingerült vállalkozó fellépését dokumentáló anyagokat, ám mint az a Media1 körképéből kiderült, egyelőre teljes ellenállásba ütközött a miniszterelnök barátja, aki emiatt perrel és sérelemdíjjal fenyeget több médiumot, a 24.hu-tól az Indexen át a Magyar Hangot, a 444.hu-t, az Alfahírt, a Narancsot és még több más médiumot, függetlenül attól, hogy az adott médium közzétette-e a hangfelvételt vagy sem. Mészáros ügyvédje arra hivatkozik, hogy a nagyvállalkozó nem tartja magát közszereplőnek. Azonban sem a TASZ, sem a HVG jogásza szerint ez a hivatkozás nem állja meg a helyét, Mészáros szerintük igenis közszereplő és tűrnie kellene a sajtó érdeklődését.

Teljesen hiányzik a transzparencia a sajtóregisztrációk kapcsán

A 24.hu és a Magyar Hang mostani újabb esete mindenesetre arra világít rá, hogy a mai napig sem tette transzparenssé a kormányzat a sajtóakkreditációs folyamatait, ezzel táptalajt biztosítva egyes szerkesztőségek kirekesztésének.

Ha például a 24.hu nem értesül más szerkesztőségektől a tegnapi sajtóeseményre vonatkozó regisztrációról, és nem telefonál oda a Miniszterelnökségre számon kérőleg, vélhetően ők is csak a Facebook Live videó alapján tudósíthatnak. Pedig Orbán Viktor miniszterelnök korábban az Európai Parlamentben még azt állította a magyarországi sajtószabadság miatt aggódó külföldi uniós képviselőknek, hogy sohasem vetemednének arra Magyarországon, hogy elhallgattassák azokat, akik nem értenek egyet a kormánnyal.

 A TASZ korábban perelte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, nyert is, de ez is hiábavaló volt

Az egész sajtóregisztráció olyannyira nem transzparens módon zajlik, hogy a TASZ idén év elején arról adott tájékoztatást, hogy még korábban pert nyert a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen, de ennek nyomán az derült ki, hogy a Miniszterelnökségen nincs felelőse a regisztrációs kérelmek kezelésének, és az sincs meghatározva, hogy mit és milyen szempontok alapján válaszolnak az újságírói megkeresésekre.

A jogvédő szervezet szerint a végrehajtó hatalom és annak feje köteles lenne a nyilvánosságot a lehető legszélesebb körben tájékoztatni, aminek egyik eszköze, hogy az országosan ismert, nagy elérésű online lapok újságíróinak rendelkezésére áll, a kérdéseikre válaszol. Ebből az is következik, hogy a kormánynak megfelelő időpontban megismerhetővé kell tennie a regisztráció folyamatát, és ezt a nyilvánosság elé kell tárnia.

Hiába végződött a 24.hu ügye happy enddel

Bár a 24.hu tegnap végül ezúttal, ha nehézségek árán is, és a „lemondásoknak” köszönhetően, vagy a sajtóban a történtekről megjelentek hatására, de be tudott jutni az eseményre, nem úgy, mint a januári eseményre, ahol ez egyáltalán nem jött nekik össze, azt azért a mostani „happy end” ellenére nem árt szem előtt tartani, hogy hasonló eset bármikor megismétlődhet egészen addig, amíg a sajtóregisztrációk nem válnak átláthatóvá, és a kormány szimpátia vagy egyéb szempontok szerint válogathat.

Ráadásul a Magyar Hang már második alkalommal nem vehetett részt az eseményen, és nyilvánvalóan nem a helyhiány okozza a problémát, pláne ha a 24.hu végül 2 helyet is tudott szerezni. A Magyar Hangot egyébként választási eredményvárójáról is kizárta korábban a Fidesz.

Borító: Orbán Viktor a vasárnapi évértékelőn. Fotó: a miniszterelnök Facebook-oldala

Szóljon hozzá!