az egyik álhír a koronavírus kapcsán

Koronavírus: Lecsapott a Nemzeti Nyomozó Iroda néhány magyar álhírgyárra

Kattintásvadász címekkel operáló álhírgyáros weboldalak szerkesztőit számoltatták el a rendőrök.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

Internetes oldalakon több olyan hírt jelentettek meg valótlanul, amelyek azt állították, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében – írja az ORFK Kommunikációs Szolgálata a police.hu-n.

A rendőrök megállapították, hogy a több tucat „kamuportál” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvélekedést éppen aktuálisan foglalkoztató témájú – de valótlan állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg. A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el.

Az oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak.

A KR NNI munkatársai a hálózat felszámolására 2020. február 7-én, pénteken összehangolt akciót tartottak, amely alkalmával több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt foglaltak le. A nyomozók egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, akik az eljárás során szabadlábon védekeznek – közölte a rendőrség.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatárai álhírgyárasokat számoltatnak el 2020. február 7-én
A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatárai álhírgyárasokat számoltatnak el 2020. február 7-én
fotó: police.hu

A koronavírus kapcsán olvasóink figyelmébe ajánljuk azt a kutatási eredményt, mely bemutatja, hogyan terjedt el a közösségi médiában az új járvány témája, és hogy mi foglalkoztatta leginkább a vírus kapcsán a magyarokat.

További online médiával kapcsolatos hírek találhatók a Media1-en.

Borító: Az egyik álhír a koronavírus kapcsán

Szóljon hozzá!