Tisóczki Flóra, IKSZ alelnöke a sajtótájékoztatón.

Sérelemdíj fizetésére kötelezték a közmédiát, mert hazugságot terjesztett az M1 Híradó

Másodfokon is elmarasztalta a Fővárosi Ítélőtábla a közmédiát fenntartó Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t, mert híradója egyoldalúan és valótlanságot terjesztve tudósított egy sajtótájékoztatóról.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

800 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t, az összeget a Menedék Egyesület számára kell megfizetnie az állami médiavállalatnak.

A Menedék Egyesület jogi képviseletét ellátó TASZ sajtóközleményben számolt be arról, hogy a másodfokú ítélet szerint a köztelevízió megsértette a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, sokoldalú, időszerű, megbízható és felelős tájékoztatás rá vonatkozó törvényben megfogalmazott követelményét.

Az M1 nemzeti hírcsatorna híradója
Az M1 nemzeti hírcsatorna híradója

Az állami tévétársaság nem adott lehetőséget arra, hogy a Menedék Egyesület elmondja, valójában milyen tevékenységet végez és mit gondol arról a sajtótájékoztatón elhangzottakról, amikor is néhány nappal a „Stop Soros törvénycsomag” 2018-as elfogadása után a Fidesz-KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) képviselői egy „Bevándorlást támogató szervezet” feliratú matricát ragasztottak a Menedék Egyesület irodájának helyet adó budapesti épület bejáratához.

A sajtótájékoztatón Tisóczki Flóra, az IKSZ alelnöke arról beszélt, hogy a „Soros által pénzelt” szervezet azért dolgozik, hogy „Magyarországot bevándorló országgá csinálják, Magyarországra behozzák a migránsokat”.  A Menedék Egyesület azonban valójában a Magyarországon jogszerűen élő külföldiek társadalmi beilleszkedését segíti, vagyis Tisóczki Flóra hazudott. Ezt a hazugságot terjesztette azután az állami tévé, anélkül, hogy az egyesület megszólalhatott volna.

Az ítélettel kapcsolatban a Menedék Egyesületet bíróságon képviselő TASZ ügyvédje, Bodrogi Bea így reagált:

„A mai ítélet a közmédia kiemelt felelősségére hívta fel a figyelmet: nem terjeszthet hazugságot anélkül, hogy az érintett számára lehetőséget adna a reagálásra. Szomorúnak tartom, hogy másfél évig kell bíróságra járni azért, hogy ezeket az alapvető újságírói elveket a bíróság is kimondja.”

Borító: Tisóczki Flóra, IKSZ alelnöke a sajtótájékoztatón. Forrás: KDNP.hu

Szóljon hozzá!