Az RTL Klub székházának egyik felirata

Megbüntette a hatóság az RTL Klubot, fellélegezhet a Klubrádió és a Life TV

A Médiatanács e heti ülésén az RTL Magyarországra kirótt bírság mellett kiírta a Rádió 1 két volt frekvenciájára vonatkozó kereskedelmi rádiós pályázatot, valamint a Klubrádió és a Life TV körül vizsgálódott.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Megtartotta e heti ülését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A testület üléséről kiadott, a Media1-hez is eljuttatott hivatalos összefoglaló szerint, a Médiatanács az RTL Klub szolgáltatójára 215 ezer forintos bírságot szabott ki.

A büntetés oka, hogy az Édesítő egy tavaly szeptemberi műsorában több, a műsort támogató cég termékeinek és szolgáltatásainak – többek között tisztítószerek, étrend-kiegészítők, szépségápolási termékek, szerszámgépek – megvásárlására ösztönözte a nézőket azok részletes bemutatásával, legalábbis az NMHH Médiatanács szerint.

Hiába állította valaki, hogy gyűlöletet keltett a Klubrádió

Bejelentés alapján vizsgálta meg a testület a Klubrádió Ötös című műsorának tavaly november 11-i adását, amelyben Para-Kovács Imre műsorvezető egy kutatóval beszélgetett az evolúcióról.

A bejelentő szerint „a műsorvezető gyűlöletkeltő megjegyzéseket tett a keresztényekre, amikor az egyedfejlődésről szóló beszélgetés közben néhány közbevetésében megkérdőjelezte a teremtéstörténet szó szerinti értelmezését”.

A Klubrádió új keverőpultja az új adáslebonyolító rendszerrel. fotó: olvasónktól
A Klubrádió keverőpultja. Fotó: Media1 / olvasónktól

A testület azonban azt állapította meg, hogy a vizsgált műsorszámban ugyan megjelentek a kereszténységre és a bibliai teremtéstörténetre vonatkozó megjegyzések, azonban ezek az evolúció témájához kapcsolódtak és nem szítottak a keresztény közösséggel vagy annak bármely tagjával szemben gyűlöletet vagy ellenséges indulatokat.

„A megjegyzések egyéni érzékenységet, ízlést sérthettek, de az hatósági beavatkozásnak nem lehet alapja, így a testület nem indít eljárást az ügyben” – áll az NMHH sajtóanyagában.

A Life Tv-n egyéjszakás kalandokról beszélgettek, 12-es korhatári besorolás mellett

A hatóság vizsgálta a Life TV csatorna Nyugi! Köztünk marad… című műsorának január 12-i két adását is, szintén bejelentés alapján. A bejelentő kifogásolta a műsorszámok 12-es korhatári besorolását és az este 9 óra előtti sugárzását, mivel a beszélgetős műsorokban az egyéjszakás kalandok és a szexuális zaklatás témái is felmerültek.

A testület azonban azt állapította meg, hogy a kifogásolt műsorok nem hordoztak a 12-es korhatári kategória szempontjából ártalmas tartalmakat és feldolgozásmódjuk sem indokolta a kategóriánál magasabb besorolást, így a Médiatanács végül nem indított eljárást.

A témák kifejtése megfelelő volt, az ott elhangzottak a meghívott vendégek magánvéleményét jelenítették meg, amelyet a műsorvezető megfelelően ellenpontozott volt, közölte a médiahatóság.

Indul a Rádió 1 elbukott frekvenciáinak pályáztatása

A Médiatanács ezen a héten véglegesítette és azt ígéri, hogy a honlapján pénteken közzéteszi a Heves 93,7 MHz helyi és a Miskolc 96,3 MHz körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásait kereskedelmi jellegű használatra. Az ajánlatokat március 9-én, illetve 18-án lehet majd benyújtani.

Mindkét frekvenciát korábban a Rádió 1 használta.

Frissítés

Téma volt a Médiatanács által elnémított Vörösmarty Rádió is

Bár az NMHH Médiatanács e heti üléséről kiadott sajtóanyagban nem tettek róla említést, a Media1 megtudta, hogy a Médiatanács foglalkozott a Vörösmarty Rádió arra irányuló kérelmével is, hogy a médiaszolgáltatási jogosultságát elvesztő, pár napja elnémított rádió ismét szólhasson. A Médiatanács ezzel kapcsolatos döntéséről, vagyis hogy kap-e ideiglenes frekvenciát, egy külön hírben részletesen is beszámolunk.

További rádiós és tévés hírek találhatók a Media1 rádió és tv rovatában.

Borító: Az RTL Klub székházának egyik felirata. Fotó: Szalay Dániel / Media1

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti