Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió leendő vezetője korábban, a Lillásreggeliben

Már 21 zsidó szervezet követeli Siklósi Beatrix leváltását a Kossuth Rádió éléről

Újabb szervezetek tiltakoznak az összeférhetetlenség miatt az állami rádió éléről távozni kényszerülő Mucsányi Marianna utódjának kinevezett, a közösségi médiában antiszemita és rasszista tartalmakat megosztó csatornaigazgató, és korábban egy holokauszttagadó történészt műsorában szerepeltető Siklósi Beatrix személye ellen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A 21 szervezetet magába foglaló Zsidó Közösségi Fórum (ZSKF) is csatlakozott az aHang nyílt leveléhez, amelyben Siklósi Beatrix felmentését kérik a Kossuth Rádió éléről, írja a Kibic Magazin.

Az aHang korábban nyílt levelet tett közzé, amelyben arra kérik Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját, hogy

„Siklósi Beatrixot azonnali hatállyal mentse föl pozíciójából, és nevezzen ki olyan embert a Kossuth Rádió igazgatói posztjára, aki tiszteletben tartja zsidó, roma vagy bármely más etnikai, vallási vagy szexuális kisebbséghez tartozó polgártársunk emberi méltóságát”.

Ehhez a petícióhoz csatlakozott a Kibic Magazint is kiadó ZSKF, melynek tagja például Az Élet Menete Alapítvány, a Holokauszt Emlékközpont, a Gólem Színház, a Lauder Javne Iskola, a Haver Alapítvány és a Bálint Ház is.

A szervezetek közül a ZSKF-en kívül eddig a Tiszafüredi Menóra Alapítvány, illetve a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) csatlakozott a nyílt levélhez, amelyet eddig közel háromezren írtak alá.

Siklósi Beatrixot január elején azután nevezték ki a Kossuth Rádió igazgatójának, hogy elődje, Mucsányi Marianna összeférhetetlenség miatt távozni kényszerült. Előzőleg a Media1 ugyanis feltárta, hogy Mucsányi férje a Médiatanács új tagjának tavaly megválasztott Szadai Károly, ez pedig a Médiatörvény alapján nem jogszerű. (A Media1 emellett részletesen beszámolt arról is, hogy Mucsányi egyik cégét kényszertörléssel szüntette meg a bíróság, őt magát pedig több évre eltiltotta attól, hogy bármely gazdasági társaságban vezető tisztségviselő legyen, miután a vállalkozása köztartozást is hátrahagyva szűnt meg, de  Mucsányi Marianna azt mondta, a cikk összeférhetetlenséget bemutató része miatt távozott az MTVA csatornaigazgatói posztjáról, míg a kényszertörlés miatt a cég volt könyvelőjét okolta.)

Már rögtön Siklósi Beatrix kinevezése után tiltakozott a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának három tagja, Debreczeni József, Kránitz László és Silhavy Máté is, ez azonban hiábavalónak bizonyult, mivel Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának (Fidesz-delegálta) elnöke nem értett egyet a három tiltakozóval, szerinte csak médiahisztériáról van szó, és a kuratóriumnak nincs hatásköre az ügyben.

Siklósi Beatrix a Kossuth Rádió élére történő kinevezése előtt az M5 tévécsatornát vezette, ott az utódja Galambos István lett. Siklósi 2014-ben az MTVA Vallási, Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek élére került, de a magyarországi történelmi egyházak akkori vezetői – Erdő Péter, Bölcskei Gusztáv, Gáncs Péter és Heisler András – közös tiltakozásának köszönhetően az MTVA vezetése elvette Siklósitól a vallási műsorokat. Siklósi személye azért váltott ki heves tiltakozást, mivel korábban antiszemita és rasszista posztokat osztott meg a közösségi oldalán, 2003-ban pedig az Éjjeli Menedék című műsor szerkesztőjeként meghívta a műsorba a holokauszttagadó brit történészt, David Irvinget.

Siklósi kinevezése miatt a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) közleményben tiltakozott. „Siklósi korábbi megnyilatkozásai nem felelnek meg a szakmai és etikai alapelveknek, ezért alkalmatlan arra, hogy a Kossuth Rádió csatornaigazgatója legyen” – írták, és egyben arra kérték az MTVA vezérigazgatóját és a felette kezelői jogokat gyakorló Médiatanácsot, hogy vizsgálja felül Siklósi kinevezését.

Siklósi Beatrix korábban ilyen posztokat is megosztott Facebook-oldalán:

„egy jó hír estére: nem csak a cigókra, gyermekeink holoagymosására is van még pénz”.
„Jön Izrael!! Védd meg a hazát magyar!!”
„Több mint ezer ortodox zsidó érkezett a nyírségi faluba a világ minden részéről… és itt is maradnak…”

A Kossuth Rádió vezetője 2018-ban egy interjúban azonban vitatta, hogy posztjai antiszemiták lennének.

Borító: Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió új vezetője korábban, a Lillásreggeliben

Szóljon hozzá!

A BBC History magazin legutóbbi kiadása

A BBC History magyar kiadását sem kíméli a koronavírus

Jóval kisebb terjedelemben és kevesebb illusztrációval jelent meg az ismeretterjesztő történelmi magazin magyar kiadása, mert a koronavírus gazdasági következményeként takarékoskodásra kényszerül a kiadó. A magyar szerzőknek ezúttal nem fizetnek honoráriumot.

Vujity Tvrtko, az ATV Túl minden határon - Trianon c. műsorának műsorvezetője

Trianon-estét tart az ATV

Először Vujity Tvrtko Túl minden határon – TRIANON című dokumentumfilmjét adják le, majd stúdióbeszélgetést sugároznak a 100 éves évfordulón csütörtökön.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!