Kossuth Rádió

Az Orbán-bálványozó Siklósi Beatrix veszi át a Kossuth Rádió irányítását

Az egyébként Szálasi-idézet használatától sem visszariadó Éjjeli Menedék egykori szerkesztőjére, az M5 sokat bírált csatornaigazgatójára, Siklósi Beatrixra bízta Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Kossuth Rádió irányítását miután az adó eddigi vezetője a Media1 által feltárt összeférhetetlenség miatt távozni kényszerült.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Siklósi Beatrix váltja a távozó Mucsányi Mariannát a Kossuth Rádió csatornaigazgatói pozíciójában – ezt az MTVA sajtóosztálya közölte kedden azután, hogy a Media1 elsőként megírta, hogy a portálunk által korábban részletesen bemutatott összeférhetetlenségi szabályok miatt (közös megegyezéssel) távozni kényszerül az állami rádió éléről Mucsányi.

A Kossuth Rádió élén Mucsányi utódja, Siklósi Beatrix mostanáig az M5 állami tévécsatorna csatornaigazgatója volt.

Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió leendő vezetője korábban, a Lillásreggeliben
Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió leendő vezetője korábban, a Lillásreggeliben

Már korábbi, az M5 élére történő kinevezésekor sok bírálatot kapott, a 24.hu 2018-ban publikált híre szerint a TEV (Tett és Védelem Alapítvány) „antiszemita provokátornak” nevezte őt, mivel Siklósi Beatrix 2003-ban, az Éjjeli Menedék című műsor szerkesztőjeként meghívta David Irvinget, a holokauszttagadás miatt több országból kitiltott és jogerős börtönbüntetéssel sújtott brit történészt, aki többek közt arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom „antiszemita pogrom volt” a „zsidó kormány” ellen. A szerkesztőnek ezután botrányos körülmények között kellett távoznia a közmédiából.

2007-től Siklósi az Echo Tv-ben folytatta az Éjjeli Menedéket. A műsorban Szálasitól vett idézettől sem riadtak vissza. Közösségi oldalán, több alkalommal is, a holokausztot relativizáló, antiszemita, rasszista, kirekesztő tartalmakat idézett.

Ezek után 2014-ben, Siklósi főszerkesztői megbízatást kapott az MTVA Vallási, Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek élére. A hír hallatán a magyarországi történelmi egyházak vezetői közös levélben tiltakoztak. A 24.hu korabeli híre szerint az egyházak ezt írták:

„Siklósi Beatrix (…) személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására.”

Az MTVA vezetése akkor úgy döntött a tiltakozás hatására, hogy elveszi Siklósitól a vallási műsorokat. Siklósi egyébként egy 2018-as interjúban visszautasította az antiszemita vádakat.

Siklósi Beatrix egyébként még 2014-ben Orbán Ráhelt, a miniszterelnök lányát Facebook-posztban biztatta, ne törődjön a bírálatokkal:

„Bátran, okosan, úgy, ahogy édesapád teszi” – utalt bálványozva Orbán Viktor miniszterelnökre a közmédia szerkesztője a közösségi médiás felületen.

A férj ellenőrizte volna a feleség vezette közrádiót

A most távozó Kossuth Rádiós vezető, Mucsányi Marianna férjét, Szadai Károlyt – aki az MTVA közszolgálati Médiaakadémia Alapítványának felügyelőbizottsági tagjaként és Kövér László volt titkosszolgálati miniszter (jelenleg parlamenti házelnök) személyi titkáraként, valamint Áder János köztársasági elnök tanácsadójaként is dolgozott már – tavaly december 10-én az Országgyűlés kizárólag kormánypárti szavazatokkal a Médiatanács tagjává választotta.  (Szadai volt az, aki belesült az eskütétel szövegébe, nem tudta ugyanis pontosan visszamondani az új munkahelyének, az NMHH Médiatanácsnak a teljes nevét.)

Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.
Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Fotó:
MTI/Illyés Tibor

Szadai a megválasztását követően a Médiatanács tagjaként a 2016 óta a felesége által irányított Kossuth Rádió működése felett is ellenőrzési jogot szerzett, az efféle összefonódásokat azonban a médiatörvény tiltja. Amikor a Media1 rákérdezett erre, a médiahatóságnál érdeklődésünkre azt mondták decemberben, az összeférhetetlenség megszüntetésére 30 nap áll rendelkezésre.

Vélhetően azért is távozik Mucsányi a mai nappal a rádió éléről, a határidő ugyanis pár napon belül lejárt volna.

Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója
Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója beszédet mond a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díj átadásán a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Mucsányi Marianna 2016 előtt a Kossuth Rádió műsorgyártó partnerének, a Média Műhely Kft.-nek volt a tulajdonosa és ügyvezetője. A céget a Kossuth Rádió élére történő kinevezésekor átadta egy közeli munkatársnak, de mint arról a Media1 beszámolt, ezután sem került túlzottan messzire a Szadai-Mucsányi házaspártól a cég: a Kossuth Rádió műsorait gyártó Média Műhely Kft. tulajdonosának, Szilágyi Gergelynek ugyanis épp azon a címen üzemel egy kft.-je, ahol a Kossuth Rádiónak jelenleg is műsorokat készítő műsorgyártó cég tulajdonosának egyik vállalkozása is működik.

Kényszertörlés, eltiltás

Mucsányi Mariannáról emellett nemrégiben azt is kiderítettük, hogy egy dohányiparban működő vállalkozását, a Domaháza 2002 Kft.-t kényszertörléssel megszüntette a bíróság, Mucsányit pedig 3 évre eltiltotta attól, hogy bármilyen cégnek tulajdonosa vagy vezető tisztségviselője, például ügyvezetője, felügyelőbizottsági tagja legyen.

A Kossuth Rádió vezetője azt mondta erről a Media1-nek decemberben, a Domaháza 2002 Kft. nem végzett tevékenységet,  nem volt bevétele, és az vezetett a kényszertörléshez és az ő eltiltáshoz, hogy a kft.-je könyvelője elmulasztott egy jogszabályi kötelezettségnek eleget téve beküldeni valamilyen hivatalos dokumentumot. A könyvelő ezután eltűnt. (A kft.-nek egyébként volt egy leányvállalata is, Tabak Trafik Kft. néven. További részletek erről is a korábbi cikkünkben olvashatók.)

Mucsányi Marianna és a kényszertörlés alá vont cég céghálója az Opten céginformációs rendszerben
Mucsányi Marianna és a kényszertörlés alá vont cég céghálója az Opten céginformációs rendszerben

Frissítés 2020.01.20

Tiltakozik három kurátor Siklósi Beatrix kinevezése ellen, de hiába

Tiltakozik a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának három, ellenzék által jelölt tagja Siklósi Beatrix kinevezése miatt. Tiltakozásuk azonban hiábavalónak tűnik, legalábbis a kormánypárt által delegált kuratóriumi elnök nyilatkozata alapján.

További rádiós hírek olvashatók a Media1 rádió rovatában.

Szóljon hozzá!

A BBC History magazin legutóbbi kiadása

A BBC History magyar kiadását sem kíméli a koronavírus

Jóval kisebb terjedelemben és kevesebb illusztrációval jelent meg az ismeretterjesztő történelmi magazin magyar kiadása, mert a koronavírus gazdasági következményeként takarékoskodásra kényszerül a kiadó. A magyar szerzőknek ezúttal nem fizetnek honoráriumot.

Vujity Tvrtko, az ATV Túl minden határon - Trianon c. műsorának műsorvezetője

Trianon-estét tart az ATV

Először Vujity Tvrtko Túl minden határon – TRIANON című dokumentumfilmjét adják le, majd stúdióbeszélgetést sugároznak a 100 éves évfordulón csütörtökön.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!