Szabad Európa Rádió 1956-ban

Keresik a magyar Szabad Európa Rádió igazgatóját

Az igazgató toborzása egy újabb lépés afelé, hogy 2020-ban tényleg visszatérhessen a Szabad Európa Rádió Magyarországra.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Megkezdte a Szabad Európa Rádió magyarországi visszatérésének előkészítését a RadioFreeEurope Radio Liberty, értesült erről a Media1 egy álláshirdetés alapján, ami a RadioFreeEurope Radio Liberty honlapján jelent meg a minap.

A rádió „Director, Hungarian service” pozícióra hirdetett meg helyet honlapján, vagyis már a magyar részleg igazgatójának megtalálásának tart a folyamat.

Az álláshirdetésre február 2-ig lehet jelentkezni. Az álláshirdetésben az áll nem érdemes elszalasztani egy páratlan karriert.

A Szabad Európa Rádió leendő magyarországi igazgatójától legalább 10 éves újságírói tapasztalatot és minimum 5 éves vezetői (menedzsment) gyakorlatot várnak el, valamint azt, hogy legalább BA fokozatú felsőfokú végzettséggel rendelkezzen az újságírás, a nemzetközi kapcsolatok vagy más kapcsolódó szakokról. Elvárás a közéleti, gazdasági témákban való jártasság is.

További részletek erről a rádió honlapján olvashatók angol nyelven, mely nyelv ismerete ugyancsak az elvárások között szerepel.

2020-ban szólal meg újra a magyar SZER

2019 szeptemberében Jamie Fly, a Szabad Európa Rádiót működtető vállalkozás tavaly augusztusban kinevezett elnöke Magyarországon folytatott találkozókat, többek között Kovács Zoltánnal, az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral is találkozott, erről fotót is közzétett a Twitterren.

Jamie Fly egy korábbi Twitter-bejegyzésében azt írta, 2020-ban indulhat el a Szabad Európa Rádió.  Jamie Fly a Kovács Zoltánnal folyatott találkozót követően reményét fejezte ki, hogy kormánytisztviselők is nyilatkoznak majd a SZER-nek, ha az megkezdi munkáját.

Ott szól a Szabad Európa Rádió, ahol veszélybe került a sajtószabadság

A rendszerváltásban nagy szerepet játszó Szabad Európa Rádió jelenleg 20 országban, 25 nyelven közvetít. Jellemzően olyan helyeken, ahol a sajtószabadság veszélyben van, vagy már egyáltalán nem érvényesül. A SZER-t 2018-ban heti 25,8 millió ember hallgatta, weboldalukat 918 millióan látták. A rádió 2017-ben 117 millió dollárból gazdálkodott, prágai és washingtoni székházában összesen 600 állandó munkatárs dolgozik, munkájukat 750 szabadúszó újságíró segíti.

A rádió magyar adását 1950-től 1993. október 31-ig sugározták, akkor azért kapcsolták le, mert a rendszerváltás és a kiteljesedő sajtószabadság miatt értelmét vesztette. Most a magyarországi sajtószabadság körüli súlyos problémák miatt indítják be újra a SZER-t, mely a korábbi hírek szerint ez egy internetes rádió lesz.

Magyarországon a rádiós frekvenciák túlnyomó többségét mostanra szinte teljesen megszállta a Fidesz, illetve a kormánypárthoz közeli körök. Ráadásul a megyei napilapok is egy kormányközeli holding, a KESMA ellenőrzése alá kerültek.

A Szabad Európa Rádió magyar adása
Archív fénykép az egykori stúdióról és a magyar adásról. Forrás: szer.oszk.hu

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nevű nemzetközi szervezet szerint Magyarország 64 helyet rontott a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 2010-es létrejötte, azaz a 2. Orbán-kormány megalakulása óta a nemzetközi sajtószabadság-indexben.

Jó kérdés viszont, hogy ha a Szabad Európa Rádió csak digitálisan (vagyis az interneten) lesz elérhető, akkor hírei, információi eljutnak-e azokhoz a rétegekhez is, akik nem rendelkeznek internetes ellátottsággal.

A Szabad Európa Rádió magyarországi visszatéréséről szóló korábbi írásaink ide kattintva érhetők el.

További rádiós hírek olvashatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: a Szabad Európa Rádió adását hallgatják magyarok 1956-ban.

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti