A Vodafone Magyarország 5G kamionja az Internet Hungary-n

A Vodafone óriási bírságot kapott a GVH-tól, csakúgy mint nemrég a Facebook

Közel 1,2 milliárd forint összegű bírságot szabott ki a Vodafone Magyarországra a GVH, mely figyelembe vette, hogy a szolgáltató gyakran folytatott az elmúlt tíz évben tisztességtelen, jogsértő kereskedelmi gyakorlatot. A Vodafone nem ért egyet a döntéssel.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A Vodafone Magyarország megalapozatlanul állította piacelsőségét „Európa legnagyobb 4G partnerhálózata” és „Európa legnagyobb 4G hálózata” szlogenjeivel, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szombaton közzétett határozata értelmében a távközlési cégnek 1 milliárd 176 millió forintos bírságot kell megfizetnie.

A GVH tájékoztatása szerint a Vodafone Magyarország 2015 szeptembere és 2016 augusztusa között a „Csatlakozz Európa legnagyobb 4G partnerhálózatához!” és a „Csatlakozz Európa legnagyobb 4G hálózatához!” szlogenekkel népszerűsítette szolgáltatását, de a versenyhivatali eljárás során a szolgáltató nem tudta igazolni, hogy hálózatán keresztül valóban Európa területének a versenytársainál nagyobb része volt elérhető.

A hatóság döntése alapján így a kérdéses hirdetések megalapozatlanul állították a vállalkozás piacelsőségét a szolgáltatás egy lényeges jellemzőjét, a hálózati lefedettséget tekintve, vagyis az érintett állítások a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütköztek.

A GVH az 1 milliárd 176 millió forint bírság kiszabásakor figyelembe vette, hogy a vállalkozás az elmúlt tíz évben összesen 12 alkalommal folytatott tisztességtelen, jogsértő kereskedelmi gyakorlatot a fogyasztókkal szemben, és ezek között több piacelsőségi állítás is volt. A hatóság ugyanakkor bírságcsökkentő tényezőként értékelte a cég önkéntes vállalását versenyjogi megfelelési programjának fejlesztésére.

Frissítés: Megszólalt a Vodafone

Hétfőn a Vodafone Magyarország a vállalat sajtókapcsolati feladataiért felelős kommunikációs ügynökségen keresztül a Media1-nek jelezte:

„A Vodafone a legmesszebbmenőkig nem ért egyet a versenyhivatal döntésével és jogorvoslatért bírósághoz fordul.”

*

A GVH néhány napja egy közel hasonló összegű bírságot szabott ki a Facebookra, mivel az internetes óriás a GVH érvelése szerint alaptalanul állította honlapján, hogy a Facebook használata ingyenes és az is marad. A GVH-nak azzal támadt problémája, hogy valójában a felhasználók az adataikkal fizetnek a rendszer használatáért.

Szintén a GVH-val függ össze az a hír, hogy a hatóság engedélyezte, hogy a Netrisk bekebelezze legnagyobb konkurensét, a Biztositas.hu online alkuszcéget.

Borító: A Vodafone Magyarország 5G kamionja az Internet Hungary-n. Fotó: Vodafone Magyarország / Media1 (archív)

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Az RTL Klub Való Világ 4. c. reality logója

A Médiatanács negyedszerre próbálja megbüntetni az RTL Klubot a Való Világ 4 miatt

A Médiatanács most épp 12 millió forintra büntetné az RTL Klub médiaszolgáltatóját a VV 2011-ben sugárzott szériája miatt, holott eredetileg még 144 millió forint volt a kiszabott bírság összege. Az ügy már többször megjárta a bíróságokat, mert a grémium mindig jogsértő határozatokat adott ki. A Médiatanács e heti ülésén egyébként újra zöld lámpát kapcsolt a fideszes vezetésű Székesfehérvár helyi rádiójának.

Az ATV Spirit a Sprit FM műsorai számára kialakított új díszlete

Az ATV Spirit tévécsatornán láthatóvá válik a Spirit FM néhány műsora

A Spirit FM érintett műsorai a tévés változatnak köszönhetően az eddiginél nagyobb eléréshez jutnak, hiszen az ATV Spirit minden jelentős műsorterjesztő cégnél elérhető. Az ATV Csoport dedikált tévéstúdiót is épített a Spirit FM műsorainak, melyek már a jövő héttől láthatók lesznek az ATV Spiriten.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!