A Magyar Parlament épülete

Kelen Károly: Tudósítás a parlamentből

A bezárt Népszabadság szerkesztőjének az új parlamenti sajtókarámot látva eszébe jutott Petri Györgynek a miniszterelnöknek írt levélverse.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Olvasom, hogy Ön csak sterilizált újságokat olvashat,
remélem, a betűk, szavak azért nem írattatnak át.
Habár Ön egy sereg szolgával és hülyével vétette körül magát,
meg kell mondanom, jócskán alábecsülve ezzel önmagát.

(Petri György: Kívánok jobbulást, 1993)

Az 1993. november 13-i Beszélőben jelent meg a vers, amelyet Petri a nagybeteg miniszterelnöknek/ről írt. Nem éppen dicsőítő költemény, pedig Antall Józsefről legalább azt el lehetett mondani, nem szerette a szolgalelkűséget, az alákérdezést. Nehezen viselte a támadásokat, „politikai mikiegerek”-nek nevezett publicistákat, de amikor ellenzéki újságírók között az akkori kormánylap, az Új Magyarország szerkesztője „barátságos” kérdésekkel próbált neki „segíteni”, erős gesztusokkal utasította vissza. Ő igazi kérdésekre akart válaszolni.

A mai kormányemberek és kormánypárti képviselők viszont nem akarnak válaszolni a munkájukra vonatkozó kérdésekre. Nem hajlandók elmondani, mit miért tesznek azoknak az embereknek, akik adó formájában összeadják nekik fizetésüket. Ahelyett, hogy örülnének az alkalomnak, hogy megmutatják, milyen jól vezetik ezt az országot. Ki az, aki nem büszkélkedik el ezzel? Miért fél attól, hogy kérdéseket tesznek föl, ha megvannak a válaszai?

Hétfőtől a parlamenti tudósítók csak nagyon-nagyon korlátozottan kérdezhetik a képviselőket. Az Országgyűlés elnöke egy apró karámba tereli őket, és lényegében lehetetlenné teszi, hogy elvégezzék a munkájukat. Ez nyilvánvalóan ellentétben van az érvényben lévő alkotmány („alaptörvény”) betűjével és szándékával. A IX. cikk (2) bekezdése szerint „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit”.

Egyszerűen nem értem. Úgy érzem, a sajtótól való félelem egyfajta betegség egy szabad országban. Vagy az ország is beteg?

Petrivel fejezem be:
„Kívánva Önnek is, az országnak is jobbulást,
maradok polgártársi tisztelettel
sem alattvaló, sem trónkövetelő, csak egy ember.”

Kelen Károly Ki a sötétségből című sorozatának további részeit ide kattintva érhetik el.

Borítókép: A Magyar Parlament épülete. Fotó:Daniel Olah, Unsplash

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Az RTL Klub Álarcos énekes című showja

Hiába győzött az RTL Klub Álarcos énekese, a TV2 lett a vasárnap este nyertese

Az RTL Klub álarcos showja nézettebb volt ugyan, mint a TV2-n újként bemutatkozó, hasonló jellegű Nicsak, ki vagyok? A rejtélyek színpada, de az RTL Klub mégsem tudta megnyerni az egész estés nézettségi versenyt, mert bejött a TV2 stratégiája, hogy az ő showja jóval hosszabb. Az RTL a heti főműsoridős csatornaátlagot tekintve is alulmaradt.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője 2020. február 16-án a Várkert Bazárban

A Magyar Hang idén sem lehetett ott Orbán Viktor évértékelőjén, a 24.hu küzdelem árán – továbbra sincs transzparencia a Miniszterelnökségen

A miniszterelnök stábja az Orbáninfóhoz hasonlóan a vasárnapi miniszterelnöki évértékelőről is távol tartotta volna a 24.hu stábját, de aztán jött két, a portál szempontjából kedvező fordulat. A Magyar Hang nem volt ennyire szerencsés. Az ügy ismét rávilágít arra, hogy a Miniszterelnökség továbbra sem híve a transzparenciának és a kormány akár vezető médiumokat is kész akadályozni a munkában.