fbpx
lángoló újság, álhír, fake news

Így állítaná helyre a sajtószabadságot a MÚOSZ és a Nyomtass te is! Mozgalom

Többek között közös országos önkormányzati pénzalap létrehozását szorgalmazza a Nyomtass te is! Mozgalom és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a sajtószabadság helyreállítása és a média finanszírozási gondjainak megoldására.

„Állítsuk vissza az önkormányzatokban a sajtószabadságot!” – ezzel a címmel juttatott el közös felhívást a Media1-nek a Nyomtass te is! Mozgalom és a legnagyobb taglétszámú hazai újságíró-szervezet, a MÚOSZ, azaz a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A közlemény leszögezi: „az önkormányzati sajtó mára az aktuális helyi hatalom kritikátlan kiszolgálójává vált, totális függésbe került a finanszírozójától, teljesen elveszítette ellenőrző funkcióját. A helyi újságok, rádiók és televíziók, valamint az internetes híroldalak a rendszerváltás óta folyamatosan elveszítették a hitelüket, és egyre kevésbé teljesítették valódi funkciójukat: a helyi társadalom sokoldalú és kiegyensúlyozott tájékoztatását.”

„A folyamat az utóbbi évtizedben drámaian felgyorsult. Ezek a médiumok ma már az újságírás elemi szabályait sem tartják be, és egyszerű propagandaeszközökké silányultak” – húzza alá a közlemény.

Október 13. lehetne az új kezdet nyitánya

A Nyomtass te is! Mozgalom és a MÚOSZ felhívása szerint az október 13-i önkormányzati választások után induló új önkormányzati ciklus lehetőséget nyújt mindenkinek – függetleneknek, ellenzékieknek, de még a kormánypárti helyi politikusoknak is – az újrakezdésre.

„Nem folytatható ugyanis tovább az a gyakorlat, amely a helyi médiumokból teljesen kiszorítja a politikai ellenfeleket, és kizárólag az önkormányzati többség, illetve a polgármester tevékenységének kritikátlan propagandájára szorítkozik. Nem foszthatják meg továbbra is a településeken élőket a saját életkörülményeik és problémáik sokoldalú bemutatásától és ennek tárgyilagos, szakmai alapú megvitatásától. Nem akadályozhatják meg, hogy a helyi média elvégezze ellenőrző funkcióját”.

Ezeket várják az önkormányzatoktól

A közlemény kibocsátói ezután leszögezik: azt várják az újonnan megalakuló önkormányzatoktól, de különösen az ellenzéki összefogás győztes polgármestereitől és képviselőitől, biztosítsák, hogy

  • A helyi médiumokban dolgozó újságírók, főszerkesztők kiválasztása nyílt, átlátható pályáztatás keretében történjen.
  • Az újságírókat munkájukban ne korlátozzák, ne próbálják befolyásolni. Feladatukat világos szakmai elvek és etikai elvárások alapján végezhessék.
  • Jöjjön létre egy olyan helyi, állampolgári testület, amely ellenőrzi az önkormányzati médiumok pártatlanságát, elfogulatlanságát, a kiegyensúlyozott és sokoldalú tájékoztatás követelményeinek teljesülését, illetve segíti a szakmai színvonal folyamatos javítását.
  • Az önkormányzati sajtó munkatársai kapjanak tisztességes, versenyképes bért, ezzel biztosítva az anyagi függetlenségüket.
  • A helyi közszereplők ne tagadják meg az információadást egyetlen médium esetében sem.

Jöjjön létre egy közös országos önkormányzati pénzalap!

A Nyomtass Te is! Mozgalom és a MÚOSZ ezután azt javasolja, hogy az újonnan megválasztott önkormányzatok hozzanak létre egy olyan közös országos pénzalapot, amely támogatja, hogy minden megyeszékhelyen működjön egy, a helyi hatalomtól is független hírportál.

Így ezek az internetes híroldalak sem anyagilag, sem szervezetileg nem kötődnének a megyei, városi önkormányzatokhoz. Működésükre támogatást az országos pénzalaptól kapnák. A két szervezet szerint ez garanciája lehet annak, hogy képesek legyenek a helyi hatalom ellenőrzésére, illetve referenciaként szolgálhatnak az önkormányzat által működtetett médiumoknak.

„Ezek a szakmailag erős – és minőségi szempontból a támogató által ellenőrzött – portálok lehetnek a szétvert vidéki nyilvánosság újjáépítésének első elemei. Ennek a megyei portálhálózatnak a létrehozása olyan reális cél, amely közös összefogással elérhető” – olvasható a felhívásban.

Független kuratórium ellenőrizné a pénz felhasználását

A felhívás arra szólítja fel a településeket, hogy a közös pénzalapba a helyi médiára fordított költségvetésüknek egy meghatározott százalékát (1–5%) fizessék be. A megyei hírportálok cserébe vállalják, hogy bizonyos számú közleményüket, kulturális rendezvényeik reklámjait ellenszolgáltatás nélkül közzéteszik, az önkormányzatok munkájáról – hírérték szerint – tárgyilagosan tudósítanak.

„Javasoljuk, hogy ennek a pénzalapnak a kezelője a Magyar Újságírók Országos Szövetsége legyen, amely az elkülönítetten kezelt pénz elosztására egy független kuratóriumot állít fel. Az alapot természetesen mások is támogathatják. Az alap szakmai segítséget is nyújt az önkormányzatoknak, illetve a független hírportáloknak”

A közlemény ezután megnevez néhány olyan megyei hírportált,  amelyeket hitelesnek találnak, ám a létükért küzdeniük kell. A közlemény kibocsátói szerint azokban a megyékben, ahol még nincsenek ilyen oldalak sem, létre kell hozni ezeket.

A közlemény szerint ilyen hiteles hírportálok az alábbiak:

Bács-Kiskun www.kecsup.hu

Baranya www.szabadpecs.hu

Békés

Borsod-Abaúj-Zemplén www.borsod24.com

Csongrád

Fejér castellum.do

Győr-Sopron

Hajdú-Bihar www.debreciner.hu

Heves www.egriugyek.hu

Jász-Nagykun-Szolnok www.szolnokma.hu

Komárom-Esztergom www.szeretgom.hu

Nógrád

Pest

Somogy www.kapost.hu

Szabolcs-Szatmár

Tolna

Vas www.nyugat.hu

Veszprém www.veszpresszo.hu, www.veszpremkukac.hu

Zala

További sajtópiaci hírek és cikkek találhatók a Media1 sajtó rovatában.

Borító: Unpslash

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások