Budapesti metroállomás Alstom metrószerelvénnyel Metro station in Budapest, Hungary

Gyanús metrópénzek a fideszes médiahátországot megalapozó befektetőnél

Egészen a Fidesz médiabirodalmának megalapozásáig vezetnek a BKV-Alstom korrupciós ügy szálai, de Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszter, az Infocenter Média alapítója azt mondja, nem ismerte a cégbe a kezdetekkor befektető Defap vállalati hátterét, illetve nem ismerte a pénzeinek eredetét.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Négy magánszemély, két magyar, egy osztrák és egy amerikai állampolgár ül a vádlottak padjára abban a büntetőperben, amely azért indult, mert a gyanú szerint vesztegetőként érintettek voltak a BKV-Alstom korrupciós ügyben. A megvesztegetett személyek ugyanakkor egyelőre nem akadtak horogra a Magyarországon már 2011 óta tartó nyomozás során. A 24.hu egy mai cikkében beszámolt arról is, hogy a vád szerint csaknem 8,5 millió euró (mai árfolyamon átszámítva 2,8 milliárd forint) kenőpénz csúszott tanácsadó cégek közvetítésével az Alstomtól „az eredményt befolyásolni képes ismeretlen személyekhez”, vagyis olyanokhoz, akik elintézhették, hogy a BKV az Alstomtól rendeljen metrókocsikat.

A több tanácsadócég közül a dán Hansen Consulting Aps nevű vállalkozáson keresztül érkezhetett a BKV-hoz a legtöbb pénz, 5 millió euró – legalábbis a brit Súlyos Csalások Elleni Hivatal így tájékoztatta korábban az Indexet.

A 24.hu cikke szerint a Hansent a dán cégadatbázis szerint 2003 végén alapították koppenhágai székhellyel, tevékenysége fő területeként Ausztriát, Romániát és Magyarországot adta meg, tulajdonosa egy pénzügyi holdingtársaság, a Defap Enterprises Aps volt, amely befektetéseivel külföldi cégeket célzott meg. Ma már egyik cég sem aktív.

A Defap az Infocenter Média Zrt. befektetője volt

A történet azért érdekes, mivel a Defap Enterprises neve a magyar médiahatóság, az NMHH 2010-es országgyűlési beszámolójában is felbukkant (a cégháló a beszámoló 223. oldalán látható), a dán társaság ugyanis tulajdonos lett egy hirtelen felfutó magyarországi médiavállalkozásban, az Infocenter.hu Média Zrt.-ben. A cég a leányvállalatán, a Central Media Holding Aps-en keresztül szerzett 48 százalékos részesedést az Infocenterben.

Az Infocenterről azt érdemes tudni, hogy azt Fellegi Tamás, a 2010-ben megalakult második Orbán-kormány volt fejlesztési minisztere hozta létre 2009 júliusában. A cégbe az alapítása után szinte rögtön beszállt az említett Defap, és a céget néhány hónap leforgása után már jelentős médiatulajdonosként jegyezték. Az Infocenter megvette a Heti Válasz című hetilapot, egy ideig portfóliójában tudhatta a Lánchíd Rádiót, övé lett a Class FM, sőt később az Infocenter azt is bejelentette, hogy bevásárol az IKO Media Holdingba, amivel akkor az RTL Klubban is tulajdonrészt szerzett volna.

A 2009 júliusban alapított Infocenter nem sokkal később, már a nyár a végére bő 1 milliárd forint befektetésnél tartott, miután:

  • augusztus 26-án megvette a Heti Válasz Kft. 100 százalékos tulajdonrészét 830 millió forintos értéken,
  • szeptember 1-jén aláírta a Lánchíd Rádió Kft. 100 százalékos üzletrészeire az adásvételi szerződést 115 millió forintos értéken.
Fellegi Tamás
Fellegi Tamás, a második Orbán-kormány volt fejlesztési minisztere, az Infocenter Média alapítója nyilatkozik a Heti Tv-nek.  Fotó: YouTube

Fellegi és Orbán

A 24.hu szerint Fellegi, aki a Fidesz-alapító élcsapattal még a Bibó István Szakkollégium tanáraként ismerkedett meg, Orbán Viktor miniszter teljes bizalmát élvezte. Ami az üzleti világot illeti, a Matáv, illetve az osztrák Kapsch alkalmazásában állt, saját cége, az Euroatlantic Rt. az első Orbán-kormány végóráiban összesen 750 millió forintos pr-megrendelést kapott.

Az Infocenter mérlegéből az derül ki, hogy a külföldi tulajdonos kölcsöne finanszírozta a bevásárlásokat.

Az addigi befektetéseihez fogható összeget, 3,3 millió euró (durván egymilliárd forint) kölcsönt mutatott ki a könyveiben, amit a külföldi tulajdonos, a Central Media Holding Aps nyújtott, neki adta el Fellegi 2009. augusztus 26-án az Infocenter-részvényeinek 48 százalékát.

Vagyis a Fideszhez hű médiabirodalom alapköveinek lerakását a dán Defap finanszírozta.

Miután a Hansen neve is felmerült az Alstom kapcsán, és ismert, hogy a tanácsadócég dán tulajdonosa megegyezett az Infocenter befektetőjével, a 24.hu megkérdezte Fellegi Tamást,

  • hogyan került kapcsolatba a Defap Enterprises Aps-al, a végső tulajdonosok – Scott MacawMathieu PoulettyJorgen Hansen, illetve Frederik Westenholz – melyikével került ismeretségbe a befektetést megelőzően,
  • tudomása szerint honnan származott a tőkéje üzleti partnerének, amit az Infocenter ügyleteibe fektetett,
  • mennyi pénzt bocsátott a Defap az Infocenter rendelkezésére médiavásárlásra,
  • milyen feltétellel szállt be az Infocenterbe a Defap? Mekkora hozamot várt el a befektetése után,
  • volt-e tudomása arról, hogy a Defap egyik leányvállalata a Hansen Consulting Aps? Kapcsolatba került-e ezzel a tanácsadócéggel,
  • megkereste-e az ügyészség az Alstom korrupciós ügye kapcsán.

Fellegi azt mondja, nem tudott a Defap hátteréről és a pénze eredetéről

A volt fejlesztési miniszter erre így válaszolt:

„Nem volt tudomásom sem a Defap vállalati struktúrájáról, sem a tőkéje és egyéb pénzügyi forrásai eredetéről. A Hansen Consultingról most Öntől hallottam először, az érintett céggel soha, semmilyen kapcsolatom sem volt.”

Miután a portál megkérte Fellegit, hogy a többi kérdésére is válaszoljon, a volt miniszter azzal hárított, hogy nem szeretne üzleti kérdésekre felelni, és az Alstom-üggyel kizárólag miniszterként foglalkozott.

A Hansenhez érkezett az Alstomtól a tanácsadói díj, így elméletileg semmi akadálya nem volt annak, hogy a pénz a tulajdonosánál, a Defapnál landoljon. Így vetődhet fel  lap szerint, hogy a korrupciós pénzből juthatott akár a Fellegi által menedzselt fideszes médiabirodalom megalapozására is.

A 24.hu megkérdezte az ügyészséget, vizsgálták-e a Hansen-pénzek útját, megtalálták-e a korrupciós pénzek végállomását, magyarán, hogy Magyarországon hová mentek az eurók.

Az ügyészség válasz helyett átküldte a két korábbi sajtóközleményét a vádemelésről, továbbá azzal hárította el az érdeklődést hogy már átadták az ügyet a Fővárosi Törvényszéknek. A törvényszék szintén kitért a kérdések elől.

A cikk egyébként több más tanácsadócéget is említ, amelyek neve előkerült a különböző vizsgálatokban, illetve a hírekben, így a volt miniszterelnök Medgyessy Péter érdekeltsége, az osztrák Eurocontact GmbH és a Honfran Kft. neve is szerepelt korábban a hírekben.

Borító: Alstom szerelvény a Keleti pályaudvaron. Fotó: 123rf

Szóljon hozzá!