Torkos Matild

Torkos Matild is elindul az önkormányzati választáson

A Magyar Nemzet volt újságírója, a Magyar Hang jelenlegi egyik főmunkatársa a rendszerváltás idején is tett már így, sőt akkoriban meg is választották ugyanabban a budapesti kerületben, ahol most is indul. A rendszerváltáskor a Fidesz létrejöttében is szerepe volt, de a mai Fidesz által felépített NER-t autokratikus rendszerként emlegeti.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Ismét úgy döntött egy újságíró, hogy megméretteti magát a helyi politikában a közelgő önkormányzati választáson. Torkos Matild, a Magyar Hang főmunkatársa a hétvégén jelentette be, hogy jelölteti magát Budapest XVII. kerületében, azaz Rákosmentén önkormányzati képviselőnek.

Torkos Matild a kerületi lokálpatrióta szervezet, a 18 éve alapított Itthon Rákosmentén Egyesület támogatásával indul – értesült a Media1.

Vett már részt a politikában aktívan

Torkos Matild egyébként vett már részt a politikában, hiszen a rendszerváltás után, 1990-ben ugyancsak a XVII. kerületben az SZDSZ színeiben volt önkormányzati képviselő. Ennek kapcsán Torkos Matild egy korábbi róla szóló, a 24.hu-n megjelent cikkben azonban fontosnak tartotta hozzátenni, hogy a rendszerváltás előtt viszont semmilyen politikai szerepe nem volt, sem KISZ-tag, sem MSZMP-tag nem volt, és SZDSZ-tagként a Fidesz megalakulásában is szerepet vállalt. 1991-ben azonban, amikor a Fidesz megszüntette a kettős párttagság lehetőségét, vagyis azt, hogy egyszerre legyen tagja a Fidesznek és egy másik pártnak, kilépett az újonnan létrehozott, 35 év alatti fiatalokból szervezett pártból, csak az SZDSZ-nek maradt tagja, és annak is csak 1994-ig, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a liberális párt összeáll az MSZP-vel a közös kormányzás érdekében.

Torkos Matild ma már a Fideszről is rossz véleménnyel van, hiszen a Fidesz által kiépített NER-t (Nemzeti Együttműködés Rendszere) egy autokratikus rendszerként emlegeti.

Sokáig a Fidesz-hű Magyar Nemzet újságírója volt, de ma már a kormánnyal is kritikus Magyar Hang főmunkatársa

Torkos Matild sokáig a Fidesz-közeli Magyar Nemzet egyik ismert újságírója volt, ezért sokan a Fideszhez sorolták, többek között azért is, mert 2006-ban több tüntetésen is szerepet vállalt. Gyurcsány Ferenc elhíresült balatonőszödi beszédének kiszivárgását követően, 2006. szeptember 21-én például az Index tudósítása szerint beszédet mondott egy Gyurcsány-ellenes demonstráción a Kossuth téren felállított színpadon, de már a Fidesz 2006-os vereségét követően is többször eleget tett a Fidesz által életre hívott polgári körök meghívásainak, és ahogy fogalmazott: ott lévő „elkeseredett jobboldaliakban” tartotta a lelket. Így nyilatkozott erről 2018 februárjában:

„De még mielőtt valaki félreértené, nem Fidesz-propagandát toltam. Bár az igaz, hogy valóban vállaltam politikai szerepet, mert kormányváltást szerettem volna, és komoly kritikusa voltam a baloldali kormányoknak Hornnak, Medgyessynek, Gyurcsánynak és Bajnainak is.”

Torkos hiába volt a jobboldali sajtó egyik prominense, 2014-ben több tucat újságíróval együtt, leépítésre, azaz gazdasági okokra (a sajtópiaci problémákra, és a reklámadó bevezetéséből fakadó nehéz helyzetre) hivatkozva őt is elküldték.

Torkos Matild a Nemzettől való távozása után először blogot indított, de mindössze néhány bejegyzés került bele. Nyolc hónapig ezután munkanélküli volt, és mivel többen hitegették munkával, ő pedig hitt ezeknek, nem folyamodott munkanélküli segélyért sem, miközben egyre fogytak a megtakarításai.

Ezután egy ideig a közmédiánál, a hirado.hu-nál volt címlapszerkesztő. Itt azonban egyrészt nem igazán érezte jól magát, hiszen nem klasszikus újságírói munkát, nem érdemi tartalom-előállítást végezhetett, másrészt amikor az egyik karácsonyi leépítéskor egy olyan címlapszerkesztő-társának, Mester Mónikának is felmondott a közmédia, akit ő szakmailag nagyra becsült, úgy döntött, szolidaritásból ő is eljön az állami médiavállalattól. Végül az egyik önkormányzat sajtóosztályán helyezkedett el egy darabig.

2018 elején innen tért vissza a Simicska Lajos érdekeltségében lévő Magyar Nemzethez vezércikkeket írni, de újbóli nemzetes pályafutása mindössze pár hónapig tartott, az ismert események miatt, vagyis hogy Simicska bezárta a lapot pár nappal a tavaly áprilisi országgyűlési választásokat követően. Torkos Matild azonban ment tovább a stábbal, amikor létrehozták a Magyar Hang című hetilapot, ahol jelenleg is főmunkatársként tevékenykedik.

Torkos Matild szerint ezek most történelmi idők

Torkos Matild a választáson való indulása kapcsán azt írta Facebookon:

„Elindulok az önkormányzati választáson a kerületi lokálpatrióta szervezet, a 18 éve alapított Itthon Rákosmentén Egyesület támogatásával. Utoljára 1990-ben tettem ilyet. Az történelmi idő volt, a tanácsi rendszer átalakítása volt a feladat, és az SZDSZ a korabeli liberális Fidesszel közösen ezt a munkát tisztességesen elvégezte. Ez is ilyen történelmi idő, mert talán utoljára van némi esély arra, hogy a központi politikai hatalom helyi embereinek többségét le lehet váltani”.

Torkos Matild hozzátette, hogy „polgármester-jelöltünk dr. Fachet Gergő jogász, közigazgatási szakember. A jelöltjeink között van orvos, építész, tanár, államigazgatási szakember, jogász, mérnök, vagyis képzett szakemberek, képesek az önkormányzat irányítására. Meglepő, hogy a széllel – inkább szélviharral –  szemben még mindig vannak, akik vállalják a küzdelmet.”

Torkos Matild azt is írta:

„Most tehát újra lesz tennivaló, mert az autokratikus NER lebontását csak alulról, önkormányzati szintről elkezdve lehet elvégezni úgy, hogy az önkormányzati szektorban ellensúlyt hozunk létre. Nem tudom, sikerül-e ehhez elég bizalmat, elég támogatót szereznünk, de azt legalább elmondhatom a lelkiismeretem megnyugtatása végett, hogy megpróbáltam, beleálltam, nem somfordáltam el a felkérés elől. Úgy tudom, hogy választókörzetemben  a Fidesz jelöltje mellett az ellenzéki összefogás (DK-MSZP-LMP-Momentum-Jobbik) jobbikos – 🙂 – jelöltje versenyez a szavazók bizalmáért – rajtam kívül. A baloldali gondolkodású polgárok bizalmáért is küzdeni fogok :)”

Médiások a politikában, politikusok a médiában

Torkos Matild egyébként nem az első médiás, aki részt vesz a közelgő önkormányzati választáson.

Így tesz például a klubrádiós karrierjét emiatt jelenleg szüneteltetni kénytelen Pikó András, aki a budapesti VIII. kerületben a C8 nevű helyi szervezet támogatásával indul polgármesterjelöltként Berki Krisztián futballista, televíziós személyiség a főpolgármesteri címre hajt, bár ez inkább televíziós attrakció, egy valóságshow részének tűnik. Korábban Kálmán Olga is fontolgatta, hogy indul választáson, a DK fel is kérte őt, amit ő elvállalt, de a főpolgármester-jelöltek előválasztásán végül Karácsony Gergely legyőzte őt. Indul a főpolgármesteri választáson Puzsér Róbert is.

Soroksáron indul az önkormányzati választásokon Rékasi Károly, a Barátok közt című sorozatban Bartha Zsoltot alakító színész is. Ő egyébként azt nyilatkozta a Media1-nek, akkor is marad a sorozatban, ha bekerül a képviselő-testületbe. Az RTL részéről is elfogadják ezt.

A Fidesz színeiben indul a Szerencsekerék című műsor házigazdája, Klausmann Viktor, ő gyöngyösi polgármester szeretne lenni.

Az említett személyeken kívül is több más egykori médiás jelent meg a politikában, gondoljunk csak például Pálffy Istvánra, aki a TV2 Tények után a KDNP színeiben ült be a parlamentbe (2013-ban a bíróság szerint egyszer ittasan is), később pedig dublini nagykövet lett. Médiás oldalról ült be a DK-hoz Gréczy Zsolt és Vágó István is. Dömsödi Gábor televíziós műsorvezető pedig Pásztón volt polgármester, most is indul a nógrádi település irányításéért.Egy Ladában Lázárra

Voltak, vannak ellenirányú példák is. Lázár János, az Orbán-kormány egykori meghatározó figurája manapság például internetes műsort vezet Egy Ladában Lázárral címmel. Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke pedig youtuber lett, miután a tavalyi választások eredménye után lemondott a pártelnöki tisztségről.

Borító: Torkos Matild. Fotó: magyarhang.org

Szóljon hozzá!