Best FM

Best FM: Andy Vajna volt ügyvédei és a Fidesz jogásza újabb városba vitték el a rádiót

A Fidesz egyik ügyvédjének és Andy Vajna volt két médiajogászának közreműködésének köszönhetően a Médiatanács által biztosított póthatáridőre végül mégis megvalósult a Best FM indulása Zalaegerszegen, ahol egyébként egyetlen kormánykritikus rádió sem fogható.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Andy Vajna, az idén elhunyt filmügyi kormánybiztos és médiavállalkozó két emberének, a Rádió 1 jogászaiként is ismert Litter Zsuzsanna és Biró Balázs médiajogászoknak a nevén lévő, a két jogász monogramját visszatükröző LB Rádió Kft.-nek (a Rádió 1 partnerének) ítélte idén januárban a Zalaegerszeg FM 88,9 MHz-es rádiós frekvenciát az NMHH Médiatanács.

Vajna mindössze néhány nappal a határozathozatal után bekövetkező halála után azonban a két médiajogász kft.-je képtelen volt elindítani a rádiót a hatósági szerződésében és a médiatörvényben lefektetett határidőre.

Haladékot kellett kérniük az indulásra

Szerencséjükre a Médiatanács egy idén június elején tartott ülése alkalmával póthatáridőt biztosított az LB Rádió Kft. számára, így bár egy ideig kihasználatlan maradt a frekvencia, azt a Médiatanács nem pályáztatta meg ismételten, és lehetőséget adott rá, hogy a frekvenciát az év elején megszerző vállalkozás augusztus 19-ig mégis elindítsa az adást.

rádióhallgató
fotó: Unsplash

A Best FM hamarosan indul Győrben, majd Budapesten is

A Media1 még áprilisban részletesen is írt arról, hogy  várhatóan több nagyvárosban, köztük a zalaegerszegi frekvencián is a Best FM fog megjelenni.

Azóta ez Egerben az FM7 helyén, továbbá Nyíregyházán, Székesfehérváron és Debrecenben meg is valósult, sőt a Rádió 1-el való frekvenciacserének köszönhetően Győrben is pár napon megszólal a Best FM. Legkésőbb szeptember 17-ig pedig várhatóan Budapesten is megkezdődi a sugárzást a Best FM a fővárosi FM 99,5 MHz-en, az idén év elején elnémított Magyar FM helyén.

Fideszes ügyvéd is segített

Beszámoltunk arról is, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) közhiteles nyilvántartása szerint a Best FM védjegy jelenlegi tulajdonosa a Tranzisztor Kft. A védjegy korábbi átírása ügyében a Fidesz ügyvédjeként is ismert Szabó Iván járt el a Tranzisztor Kft. nevében. Tehát a Best FM elindulásához a Fidesz ügyvédjének közreműködése is kellett.

Írtunk korábban arról is, hogy a Rádió 1 programigazgatója, Bertók László (McFly) is részt vett a Best FM munkatársainak toborzásában még az év elején.

Felkapcsolták az egerszegi adót, elindult a sugárzás a Zalában

A legfrissebb fejlemény, hogy a hosszú hétvégén, augusztus 19-én, a póthatáridő szerinti utolsó napon végül felkapcsolták a 88,9 MHz-en Zalaegerszegen a Best FM adóját. Azóta pedig a Best FM zalai adásának egyik munkatársa, Németh B. Diána kiposztolta a Facebookra, hogy ténylegesen is elindult az adás, bár erről még nem volt alkalmunk ténylegesen megbizonyosodni. A rádiós műsorvezető ezt írta a közösségi oldalon nyilvánosan:

„Sziasztok! Már Zalaegerszegen is elindult a Best FM! A 88.9-en az 1900-2000-es évek zenéit játszuk! 😁🙌🎶
Velem minden nap délután 2 órától találkozhattok!”

Németh Diána egyébként korábban az Egerszeg Rádiónál és a Rock FM-nél vezetett műsort. (Vélhetően a Facebook-bejegyzésében nem az 1900-as évekre gondolt, hanem az 1990-esre.)

Eddig sem voltak kormánykritikus rádiók Zalaegerszegen

Zalaegerszegen az alábbi rádiók érhetők el az fmscan.org adatai szerint az FM sávon. Ebből is látszik, hogy a városban nincsenek kormánykritikus rádiók, de ez manapság már egyáltalán nem számít unikálisnak Magyarországon, sőt manapság már azok a városok számítanak különlegesnek, ahol még van ilyen.

A Zalaegerszegen foghatók rádiók listája
A Zalaegerszegen foghatók rádiók listája
forrás: Fmscan.org

További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában. A hétvégén számoltunk be arról is, hogy az NMHH Médiatanács, bár eddig csak évente hosszabbította meg a Kelet-Magyarországon fogható Zemplén TV földfelszíni médiaszolgáltatási jogosultságát, most erre 2032-ig nem is lesz szükség.

Szóljon hozzá!