A Microsoft new york-i üzlete

Új fejlemény a Microsoft Magyarország korrupciós botránya kapcsán

Az ügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el a Microsoft Magyarország ügyében.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A feljelentés kiegészítését rendelte el a Microsoft Magyarország által értékesített szoftverlicenceket érintően az ügyészség, közölte a Media1-hez is eljuttatott közleményében a Legfőbb Ügyészség csütörtökön.

A közlemény emlékeztet rá: az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Amerikai Tőzsdefelügyelet július 22-én olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, melyek a Microsoft Magyarország által értékesített szoftverlicencek értékesítése ügyében folytatott nem bűnügyi vizsgálatról születtek. A dokumentumok alapján nem zárható ki csalás elkövetésének a gyanúja.

Az ügyészség leszögezte: a magyarországi hatóságokat az ügyben nem keresték meg, feljelentést vagy jelzést számukra nem küldtek, a Legfőbb Ügyészség július 24-én azonban megkereste az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információt küldje meg részére.

Időközben, 2019. augusztus 2-án és 6-án, a tárgyban két feljelentés érkezett a Központi Nyomozó Főügyészséghez.

Mivel a kért adatok nem érkeztek meg az ügyészséghez, továbbá a közzétett angol nyelvű jelentések elemzése a feljelentések elbírálására rendelkezésre álló idő alatt nem lehetséges, a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben a feljelentés kiegészítését rendelte el – közölte az ügyészség.

A feljelentés kiegészítése során kell a bűncselekmény gyanújának meglétéről vagy kizártságáról dönteni.

Ismert: a Microsoft az Egyesült Államokban beismerte, hogy 2013-tól 2015-ig „egy vezető tisztviselője és több alkalmazottja részt vett” egy manipulált beszerzésekre és vesztegetésekre épülő ügyben Magyarországon. A beismerésen túl a Microsoft redmondi anyavállalata az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött peren kívüli egyezség keretében 8,8 millió dollár (2,6 milliárd forint) bírság megfizetését is kénytelen volt vállalni.

A korrupciós ügylet lényege az volt, hogy a Microsoft Magyarország viszonteladói árkedvezményeket kaptak szoftverlicencekre, ők azonban áron felül adták azokat tovább különböző állami szerveknek (például a NAV-nak és a rendőrségnek).

A Microsofttal függ össze az a hír is, hogy tegnap kiderült, szakít a Microsoft Magyarország és a T-Systems Magyarország.

borító: Microsoft Store New York City-ben. Fotó: Microsoft sajtószoba.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Az RTL Klub Álarcos énekes című showja

Hiába győzött az RTL Klub Álarcos énekese, a TV2 lett a vasárnap este nyertese

Az RTL Klub álarcos showja nézettebb volt ugyan, mint a TV2-n újként bemutatkozó, hasonló jellegű Nicsak, ki vagyok? A rejtélyek színpada, de az RTL Klub mégsem tudta megnyerni az egész estés nézettségi versenyt, mert bejött a TV2 stratégiája, hogy az ő showja jóval hosszabb. Az RTL a heti főműsoridős csatornaátlagot tekintve is alulmaradt.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője 2020. február 16-án a Várkert Bazárban

A Magyar Hang idén sem lehetett ott Orbán Viktor évértékelőjén, a 24.hu küzdelem árán – továbbra sincs transzparencia a Miniszterelnökségen

A miniszterelnök stábja az Orbáninfóhoz hasonlóan a vasárnapi miniszterelnöki évértékelőről is távol tartotta volna a 24.hu stábját, de aztán jött két, a portál szempontjából kedvező fordulat. A Magyar Hang nem volt ennyire szerencsés. Az ügy ismét rávilágít arra, hogy a Miniszterelnökség továbbra sem híve a transzparenciának és a kormány akár vezető médiumokat is kész akadályozni a munkában.