Rákóczi Feri, Sebestyén Balázs, és Vadon Jani, a Rádió 1 műsorvezetői

Visszakapcsolták a Rádió 1 adását, pedig az NMHH szerint lejárt a rádió médiaszolgáltatási jogosultsága

Bár egy ideig néma volt a Rádió 1 Szekszárdon, végül ezzel kapcsolatos cikkünk után néhány órával visszakapcsolták az adást, holott a hatóság közhiteles nyilvántartása szerint a rádió nem rendelkezik médiaszolgáltatási jogosultsággal. Az NMHH egyelőre nem válaszol, fellép-e a kalózkodás miatt, vagy van-e egy titokban kiadott engedély, ami nem szerepel a hatósági nyilvántartásban.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Ahogy arról a Media1 tegnap beszámolt, lejárt a Rádió 1 médiaszolgáltatási jogosultsága Szekszárdon. Az NMHH a lejáratot követően pályázatot írt ki a Szekszárd FM 91,1 MHz-re, a pályáztatás július 19-én a beérkezett pályázati ajánlatok vizsgálatánál tartott. Így a Rádió 1 eddigi médiaszolgáltatója elvben már nem használhatná a frekvenciát.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) oldaláról, az érvényes hatósági engedéllyel rendelkező médiumok közhiteles nyilvántartásából már augusztus elsején el is tűnt a szekszárdi médiaszolgáltató. Ennek ellenére a Rádió 1 most hétvégéig még továbbra is hallható volt a már pályáztatás alatt lévő szekszárdi FM 91,1 MHz-en. A hétvégén aztán fordulat állt be, valaki lekapcsolta az adót, és a Rádió 1 adása hétfőn délelőtt sem volt hallható.

Azonban néhány órával a Media1 témával kapcsolatos tegnapi cikke után visszakapcsolták a Rádió 1 adását Szekszárdon. Először csupán zene szólt.

Ma már a Balázsék is újra szólt a frekvencián, pedig elvben nem lehetett volna

Helyi informátorainktól úgy tudjuk, hogy ma reggel még a Balázsék című műsor is hallható volt a szekszárdi rádiós frekvencián, annak ellenére, hogy a Rádió 1-nek az NMHH honlapja szerint nincs érvényes jogosultsága Szekszárdon.

Vagyis a médiaszolgáltató vagy illegálisan használja a frekvenciát és a Rádió 1 jelének továbbítása kalózkodásnak számít, vagy az NMHH közhiteles nyilvántartása nem egyezik a valósággal.

Bírság és stúdióplombálás is lehet a vége, ha valaki engedély nélkül sugároz

Ha bárki engedély nélkül továbbítja egy rádió jeleit az éterbe, az NMHH bírságot is kiszabhat, és az illegálisnak minősülő rádiózás miatt az eszközöket lefoglalhatja, a stúdiótechnikát pedig zár alá is veheti. Ahogy ezt tette például 2013-ban, amikor a Hungaroring mellett fogott el valakit, aki zenét sugárzott egy járműből, hogy a környékbelieket szórakoztassa a Formula1- futamok alatt.

Az RTL Híradó erről szóló videóját épp az NMHH YouTube csatornáján találtuk meg.

Megkérdeztük az NMHH-t és a Rádió 1-et

Mivel minden jel arra utal utal, hogy a Rádió 1 engedély nélkül, tehát kalózrádióként érhető a térségben, a Media1 kedd reggel küldött is erről egy kérdést a Rádió 1 sajtóosztályának, azonban egyelőre semmilyen választ nem kaptunk, hogy van-e bármiféle engedélyük annak ellenére, hogy az NMHH oldala szerint egyébként nincsen.

Kérdést küldtünk ugyancsak kedd délelőtt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatóságának is, hogy tervezik-e, hogy fellépnek a jelek szerint kalózrádió ellen, esetleg leplombáltatják-e a technikai berendezéseket, ahogyan az máskor előfordult már kalózrádiók esetében, vagy ha mégis van engedélye a Rádió 1-nek, akkor azt hogyan adták ki  a Médiatanács szabadsága ellenére, de egyelőre az NMHH sem reagált. (Ha később választ kapunk, vagy bármi új kiderül, erről cikkünk frissítésével is beszámolunk.)

Két azonos székhelyű Rádió 1-es cég küzd egymással a frekvenciáért

A Rádió 1 médiaszolgáltatási jogosultságának lejáratával az NMHH Médiatanács által kiírt, folyamatban lévő pályázaton egyébként két pályázó vesz részt: a Lajta Rádió Kft. és a vele azonos budapesti székhelyen lévő Alisca Network Kft.

Mindkét kft. a Rádió 1 partnere, így a tendereztetés végén várhatóan ismét a Rádió 1 jut majd frekvenciához Szekszárdon, kivéve, ha a Médiatanács esetleg minkét pályázatot érvénytelennek minősíti a pályázatok tartalmi vizsgálatakor, ami még hátravan. Hogy erre mikor kerülhet sor pontosan, azt nem tudni, ugyanis a Médiatanács jelenleg szeptember 3-ig szabadságon van, így a pályázati folyamat jelenleg a formai (alaki vizsgálat) lezárultával nem halad előre.

Ez lehet a háttérben

A Media1 által megkérdezett szakértők szerint feltehetőleg a Rádió 1 adását azért kapcsolhatták vissza Szekszárdon, hogy amíg a pályázati eljárás le nem zárul (ez még hónapokig is eltarthat), a Rádió 1 addig se veszítse el meglévő közönségtáborát, és a reklámozók folyamatosnak érzékeljék a működést.

Máskülönben vissza kellene fizetni a nem teljesülő kampányok miatt a reklámozók pénzét, így pedig a Rádió 1 bevételektől esne el.

A Media1 egyébként arról is értesült, hogy máris hatósági bejelentést tett valaki a vélelmezetten engedély nélküli jeltovábbítás miatt, azt követelve a hatóságtól, hogy ha korábban más kalózrádiókkal szemben fellépett, akkor tegye meg ugyanezt a Rádió 1 esetében is. Az ügy fejleményeiről később még beszámolunk.

Frissítés 08.07.  13:23

Lekapcsolták a Rádió 1 illegális (kalóz) adását Szekszárdon szerda reggelre, amikor az NMHH méréseket végzett a térségben.

További rádiós híreket találnak olvasóink a Media1 rádió rovatában.

Borító: Rákóczi Feri, Sebestyén Balázs, és Vadon Jani, a Rádió 1 műsorvezetői. Fotó: Facebook

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.

Kínosan indított a 9 évre megválasztott új Médiatanács-tag

Az hagyján, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának egyik új, Fidesz-delegált tagjának a parlamenti eskütételre sem sikerült megfelelően elsajátítania a szervezet nevét, de még megismételnie sem sikerült az előolvasott szöveget.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!