Az Orbán Viktort hősként ábrázoló videó egy részlete

Nem fizették ki az Orbán-videó készítőit, pedig a filmet a VOLT-on is leadták

Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója magas elvárásokat fogalmazott meg a VOLT Fesztiválon is vetített Orbán-videóval kapcsolatban a gyártócéggel szemben, végül mégsem fizették ki a számlájukat, így a videót készítő emberek egyelőre hiába várnak honoráriumukra.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A G7 nyomán a Media1 is beszámolt arról tegnap, hogy 208 millió forint közpénzt fizet a Terror Háza közalapítványa a Sziget Zrt.-nek azért, hogy a Telekom VOLT Fesztiválon levetítették Orbán Viktor miniszterelnök Nagy Imre újratemetésekor, 1989-ben a Hősök terén elhangzott beszédét tartalmazó, Orbánt hősként bemutató videót. A Sziget Zrt. az elmúlt években és idén is jelentős további állami pénzeket is kapott a Terror Házától és más állami intézményektől is.

Korábban helyszíni riportban számoltunk be arról, hogyan fogadták a fesztiválozók, hogy a Fidesz elnökének beszédével találkoztak a rendezvényen, illetve kérdezősködtünk arról is, szerintük is akkora szerepe volt-e Orbánnak a rendszerváltásban, mint ahogyan az a videó alapján látszik. A videót egyébként a Balaton Soundon is leadták volna, de erre végül nem került sor.

Nem fizették ki teljes egészében a gyártócéget, az pedig az embereit

A történet azonban úgy tűnik, ezzel még nem zárult le. A 444 ugyanis ma arról írt, hogy a rendszerváltás 30. évfordulójának apropóján elkészített kisfilmért a Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza főigazgatója által irányított Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány nem volt hajlandó teljes egészében kifizetni a videót gyártó céget.

Emiatt a gyártó cég munkatársai nem kapták meg honoráriumukat.

Az internetes lap több, a film készítésében résztvevő emberrel is beszélt, akik elmondták, hogy a közalapítvány által megbízott gyártócég, a Szupermodern Stúdió Kft. nem tudja kifizetni őket. A cég a Service Film Positive Kft.-hez tartozik, tulajdonosa Lajos Tamás. Olyan filmeket készítettek, mint a Berni követ, Félvilág, Örök tél vagy az Apró mesék. De a portfóliójukban vannak reklámok is, ez utóbbi közelebb áll a megrendelt rendszerváltásos kisfilmhez.

Schmidt Mária kérésére hőst csináltak Orbánból

A portál beszámolt arról is, hogy a kisfilmre felkért gyártó eredeti koncepciója messze nem az volt, hogy „szobrot emeljenek” Orbánnak, de a közalapítványt vezető, a miniszterelnök iránt rajongó Schmidt Mária menet közben errefelé tolta el a filmet, újabb és újabb módosításokat kérve. Így született meg végül ez a videó, amit utána a VOLT-on is újrahasznosítottak.

Több tízmillió forint

Bár az eredeti koncepcióra nyomokban sem emlékeztető végeredménnyel alighanem már Schmidt Mária is elégedett volt (máskülönben a videót újrahasznosítva aligha adták volna le a VOLT Fesztiválon), a szerződés szerinti összeg jelentős részét, több tízmillió forintot mégsem utaltak át a gyártónak.

A közalapítvány állítólag arra hivatkozva tartja vissza a pénzeket, hogy a gyártó cég késve adta le a filmet, ezért kötbéreznek.

Komoly utómunkák kellettek az extra igények miatt

Stábtagoktól viszont úgy értesült az oldal, hogy a Schmidtéktől érkező folyamatos változtatási kérések nagyon szorossá tették a határidőt, miközben komoly utómunkákat is kellett végezni, hogy tömeget varázsoljanak a Hősök terére vagy a drónfelvételekről eltüntessék az 1989 óta felhúzott épületeket, mert a megrendelés nem archív felvételekre vonatkozott, hanem újraalkották a 30 évvel ezelőtti eseményeket.

A kötbérezést ezért nem tartják jogosnak és ragaszkodnak a teljes összeg kifizetéséhez.  A stábtagok most erre várnak.

Rengeteg állami pénzt kapott a közalapítvány

A 444 azt is írja, hogy a Schmidt Mária vezette közalapítványnak egyébként bőven lenne pénze, hiszen a kormány a 30 éve szabadon elnevezésű emlékévre 2019-ben például 3 milliárd forintot adott, de még 2020-ra is 6 milliárdot, sőt, 2021-re is további 3 milliárdot bízott a közalapítványra erre a célra.

A szerkesztőség kereste Schmidt Máriáékat és a gyártócéget is, de annak ellenére, hogy közpénzt érintő kérdésről van szó, a megrendelő részéről nem kaptak választ. A gyártócég illetékese, Lajos Tamás pedig azt mondta, a megrendelő titoktartási klauzulát íratott velük alá, úgyhogy nem mondhat semmit.

Borítócég: Az Orbán Viktort hősként ábrázoló videó egy részlete

Szóljon hozzá!