facebook

Kiszivárgott dokumentum: A német pénzügyminisztérium veszélyben érzi az eurót a Facebook kriptopénze miatt

A Facebook Libra nevű kriptopénze veszélyt jelentene az egész euróra, ezen keresztül pedig Németország szuverenitására, legalábbis egy belső, kiszivárgott pénzügyminisztériumi dokumentum állítása szerint.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter imént idézett, a Facebook veszélyeire vonatkozó hétfői nyilatkozatával szinte egyszerre a német sajtóban is cikkek jelentek meg a minap arról, hogy Németország szövetségi pénzügyminisztériumában is nagyon tartanak a Facebook bevezetni kívánt Libra nevű kriptovalutájától.

A Bild című napilap egy belső minisztériumi hírlevelet is megszerzett, melyben a Libra az euróra való esetleges veszélyéről esik szó.

A dokumentum szerint a német kormánynak meg kellene fontolnia, hogy a német jegybankkal, a Bundesbankkal közösen hogyan léphetnének fel az ellen, hogy a Facebook Libra ténylegesen is alternatív fizetőeszközzé váljon.

Ellenkező esetben a német pénzügyminisztériumi dokumentum szerint a Libra az államra nézve is veszélyt jelentene, és veszélyeztetné az Európai Központi Bank működését is. Azt ugyanakkor a minisztériumi dokumentum is elismeri, hogy szükség van digitális fizetőeszközökre.

A Facebook június közepén jelentette be, hogy 2020 első felében szeretné elindítani saját kriptopénzét. A Libra segítségével az emberek pénzt küldhetnének egymásnak, sőt akár vásárlásokat is végrehajtatnának.

A Facebook kezdeményezéséhez rögtön több nagyvállalat is csatlakozott, köztük olyan vállalatóriások mint a Vodafone, a Mastercard, a PayPal.  A Libra Associationnek 27 tagja van.

Több ország is tart a Facebook újdonságától

A  kezdeményezés miatt már sokan fogalmaztak meg aggódó véleményeket, többek között sokan tartanak a Facebook hatalmának további növekedésétől.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter  korábban a Libra kapcsán pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának lehetőségéről beszélt, másrészt azt is mondta, hogy adatvédelmi aggályok is felmerülnek. (Hiszen a Facebook a pénz bevezetését követően azt is tudni fogja, mikor és mennyit fizettünk.) Marc Carney, a Bank Of England kormányzója azt mondta, a nemzeti bankoknak kellene felügyelnie a Librát.

Az amerikai pénzügyminiszter hétfőn arról beszélt, hogy a minisztériuma rendkívüli módon aggódik a Libra miatt, amelyet nemcsak pénzmosásra lehetne felhasználni, hanem a terrorizmus támogatására is. Azt is kijelentette a sajtónak, hogy a Facebook vezetőinek „sokat kell majd dolgozniuk, hogy meggyőzzék a Trump-kormányzatot” e virtuális pénz biztonságosságáról. Hozzátette: nagyon erős szabályozást kell kidolgozni a Librára.

A Facebook bevezetni kívánt kriptopénze a G7 találkozónak is témája.

Ma jelenik meg az amerikai szenátusi bizottság előtt David Marcus, a Facebook Libráért felelős vezetője.

Borító: Con Karampelas, Unsplash

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Kiemelt kép: Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírona meggyilkolása után még hónapokkal is gyertyákkal emlékeznek Pozsonyban. Fotó: Szalay Dániel, Media1 (a mobiltelefonos felvétel 2018.12.30-án készült)

Kuciak-gyilkosság: Tovább duzzad a botrány

A szlovák hatóságok nagy erőkkel nyomoznak azon rendőrségi és igazságügyi alkalmazottak ellen, akik információkkal segítették Marián Kočner nagyvállalkozót, akit azzal vádolnak, ő adott megbízást Ján Kuciak oknyomozó újságíró megölésére. Ám a besúgók segítségével eddig rendre kisiklott a nyomozók keze közül.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!