TV2 Tények

A Tényekben volt a legtöbb krimi, az M1 Híradó műsoridejének 37 százaléka migrációs bűncselekményekről szólt

A médiahatóság tanulmánya szerint míg a TV2 Tények adta a legtöbb bűncselekményt, addig a politikát érintő bűncselekményekben az RTL Klub volt az éllovas. Az állami tévék inkább a migrációval összefüggő bűncselekményekre ugrottak rá, de azt nagyon.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Tavaly sem lépték át a hírműsorok a törvényben maximalizált 20 százalékos arányt a közvélemény tájékoztatását nem szolgáló bűncselekmények bemutatásában az NMHH Médiatanács által a héten elfogadott tanulmány szerint, amely az M1 esti Híradó, a Duna TV Híradó, a Kossuth Rádió Déli Krónika, a TV2 Tények és az RTL Klub Híradó 2018-as adásait vizsgálta.

A tanulmány megállapította, hogy legmagasabb arányban továbbra is a TV2 Tények adott közre bűncselekményekről szóló riportokat (19 százalék). Ezt az RTL Klub Híradó követte 15,9 százalékkal.

2017-hez képest némileg emelkedtek az arányok: akkor a Tények 15,6 százalékot, az RTL Klub Híradója 14,9 százalékot ért el – emelte ki a médiahatóság.

Érzelmekre ható hírek

A hatóság vizsgálta a közélethez kevéssé kapcsolható, úgynevezett „azonnali hatást kiváltó”, érzelmekre ható hírek megjelenését is, amelyek magukba foglalják a bűncselekményekről szóló híradásokon túl – többek között – a háztartási, közlekedési, munkahelyi balesetekről és természeti katasztrófákról szóló riportokat.

A TV2 Tények 48,9 százalékát, az RTL Klub Híradó 42 százalékát adták ilyen összeállítások, ami 2017-hez képest mindkét csatornánál emelkedést jelent (TV2: 46,9%, RTL Klub: 40,9%).

Az állami tévé a migrációs bűncselekményekkel, az RTL Híradó a politikai bűncselekményekkel tűnt ki

A tanulmányba belenézve egyébként további érdekességekre is bukkanhatunk.

Ilyen például, hogy a politikát érintő legtöbb bűncselekményről az RTL Klub Híradója számolt be. Ezt a témát az állami tévé és a TV2 kevésbé szerette, a műsoridőt inkább a migrációval összefüggő bűncselekményekre fordították. A migrációs bűncselekmények aránya kiugróan magas az állami tévécsatornák esetében. Az M1 Híradón például a műsoridő 37 százaléka szólt a migrációhoz kapcsolódó bűncselekményekről.

Mutatjuk a tanulmány idevágó táblázatát.

A politikával, migrációval és egyéb bűncselekményekkel foglalkozó híranyagok aránya. Forrás: NMHH
A politikával, migrációval és egyéb bűncselekményekkel foglalkozó híranyagok aránya. Forrás: NMHH

A Médiatanács e heti egyéb döntéseiről ide kattintva, egy elhallgatott múlt heti fontos, a Rádió 1-et igencsak rosszul érintő döntéséről ide kattintva olvashatnak.

A teljes médiahatósági tanulmány a hírműsorok kapcsán ide kattintva olvasható el.

Figyelmükbe ajánljuk korábbi cikkünket arról, amikor az NMHH még azt közölte a Media 1 érdeklődésére: nem rendelkezik migráns mutatóval.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!