Az AFP nyomozói távoznak az ABC-től

Házkutatás az ABC szerkesztőségében: Az ügyvezető a sajtószabadságot félti

Az ABC ausztrál tévécsatornánál egy hír kiszivárogtatásával összefüggésben házkutatást tartottak a szövetségi nyomozók. A tévétársaság vezetője szerint súlyos fejleményről van szó, ami aggodalmat kelt a sajtószabadság kapcsán. A Twitteren élőben közvetítette néhány munkatárs a történéseket.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Házkutatást tartott az ausztrál szövetségi rendőrség szerdán Sydneyben az ABC televíziós cégnél egy titkos katonai dokumentumokon alapuló 2017-es történet kiszivárogtatása miatt. A riport szerint vizsgálat folyik ausztrál katonák által Afganisztánban elkövetett lehetséges háborús bűnök miatt.

Az AFP (ausztrál szövetségi rendőrség) nyomozói az Australian Broadcasting Television cégnél tartott házkutatás során az üggyel összefüggésben számos adatot másolt át magának egy merevlemezre, de az ügyben szereplő személyek elektronikus levelezését is átvizsgálják.

A rendőrök közel 10 ezer anyagot másoltak le maguknak, beleértve filmfelvételeket és más dokumentumokat is.

Az ABC munkatársai közül néhányan, köztük John Lyons újságíró a Twitteren élőben számolt be a történtekről. Az ABC a honlapján fénykép- és videofelvételeket is publikált a házkutatásról.

ABC: Ez súlyos és szokatlan fejlemény

Az ABC közleményt adott ki, melyben azt írják, ez már a második ilyen rendőrségi művelet rövid időn belül. Az ABC szerint a történtek kérdéseket vetnek fel a sajtószabadság tiszteletben tartásával kapcsolatban.

David Anderson, a tévétársaság ügyvezető igazgatója nagyon szokatlannak minősítette az eljárást, illetve azt mondta, súlyos fejleményről van szó, ami jogosan kelt aggodalmakat a sajtószabadsággal, valamint a nemzetbiztonsági és védelmi ügyek megfelelő társadalmi ellenőrzésével összefüggésben.

Egy másik ügy miatt máshol is jártak a nyomozók

A Sydney külterületén végrehajtott razzia egy nappal azt követően történt, hogy a rendőrség átkutatta Canberrában Annika Smethurst, a The Sunday Telegraph című sydneyi lap politikai szerkesztőjének otthonát.

Ez a hatósági akció egy 2018-as cikk miatt történt, amely az ausztrál állampolgárok megfigyelésére vonatkozó kormányjavaslattal foglalkozott.

A News Corp. Australia, a lap anyavállalata közleményében azt írta, a rajtaütés a kényelmetlen igazságokat feltáró újságírók elleni veszélyes megfélemlítési cselekedet.

A hatóságok egyébként egyik esetben sem vettek őrizetbe senkit.

A rendőrség közölte, hogy a két házkutatás egymástól eltérő ügyben történt, bár mindkét esetben titkos információk nyilvánosságra hozatala miatt vizsgálódnak.

Egyébként Ausztrália a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) sajtószabadság-indexében legutóbb a vizsgált 180 országból a 21. helyen szerepelt.

Frissítés 12:38

A Twitteren nem sokkal a hír élesítésekor tette ki az élőben tudósító Lyons, hogy a nyomozók épp elhagyják az épületet.

(A BBC, az ABC híre és az MTI nyomán)

Borítókép: Az AFP nyomozói távoznak az ABC-től. Forrás: John Lyons Twittere

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti