Soros-kampány: A legnagyobb troll maga a kontextus

Szétnéztünk Budapesten, hol és milyen környezetben köszön vissza a kormány „társadalmi célú” kampánya. A fényképezőgépet tartva néhol jól derültünk, máskor úgy éreztük, a plakátok környezete tovább erősít a plakátok sugallta félelmeken. Övek becsatolva, jöhet a virtuális séta?
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mostanra alig van Magyarországon olyan pont, ahol ne találkozhatnánk a magyar származású milliárdos, Soros György és az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek a fotójával, vagyis kettejük, illetve „Brüsszel” bevándorlást ösztönző állítólagos terveire felhívó arcát ábrázoló kormányzati plakátdömpinggel.

Nagy leleplezés, vagy plakátos fake news

A sokadik, közpénzből zajló Soros-ellenes kormányzati plakáthadjáratban ezúttal azt kommunikálja a kormány néhány hónappal az uniós választások előtt, hogy az Európai Unió kötelező betelepítési kvótát vezetne be, gyengítené a tagállamok határvédelmi jogait, valamint migránsvízummal könnyítenék meg a bevándorlást. Az Európai Bizottság szóvivője, Natasha Bertaud álhírnek nevezte a kormány kampányában foglaltakat, és a hvg.hu-nak többek között azt nyilatkozta:

„a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság hitet tett amellett, hogy harcol a dezinformáció és az álhírek ellen, és ez az eset sem kivétel. A magyar kormány kampánya egyszerűen hihetetlen a számunkra. Sokkoló, hogy egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen mértékben elérte a politika fősodrát”.

A szóvivő jelezte, nem létezik a konspiráció, és a magyarok megérdemelnék a tényeket a valótlanságok helyett – mondta az Európai Bizottság szóvivője.

A Bizottság egyébként a Facebookon is reagált.

Kizárás lehet a vége?

A plakátháború miatt egyébként az 50 pártot, köztük a Fideszt is sorai között tudó Európai Néppárt (EPP) tagjai közül mostanra kilenc állt be a kezdeményezés mögé, hogy a Fideszt kizárják a pártszövetségből. Mindez azt jelenti, hogy az eljárásnak el kell indulnia, ugyanis mint a 444 szombaton megírta, már két-két belga és svéd, továbbá egy-egy finn, görög, holland, luxemburgi és portugál párt is támogatja a Fidesz kirúgását, sőt esélyes, hogy egy dán párt is így dönt.

Nézzünk szét Budapesten!

Mi azonban maradjunk inkább Budapesten, és néhány fénykép segítségével nézzük meg, hol, illetve hogyan helyezték el a plakátokat. Néhol ugyanis a plakát által sugallt félelmet tovább erősíti a plakátok környezete. Más esetben viszont konkrétan nevetségessé teszi.

A Bogdáni úton készült képünkön például egy másik, egyébként médiás plakát jelzi Soros és Juncker feje közelségében: „Ősi idegenek”.

Ősi idegenek. Fotó: a szerző felvétele.
Ősi idegenek. Fotó: a szerző felvétele.

 

A múlt heti Vasárnapi Blikk is a kezünkbe került. Az ebben közölt egész oldalas hirdetést is érdekes környezetben fotózhattuk. Nem elég, hogy rettegnünk kell Brüsszeltől, valamint egy magyar származású, Amerikában élő 88 éves milliárdostól és a luxemburgi állampolgár Juncker uniós vezetőtől, még az olasz rém is rettegésben tartotta Itáliát, illetve a Vasárnapi Blikk olvasóit.

Balra az itáliai rém, jobbra a brüsszeli rém.
Balra az itáliai rém, jobbra a brüsszeli rém. Fotó: Media1

A KÖKI-nél vitaminnal segítenek

Ezek után némi megkönnyebbüléssel találkozhattunk a KÖKI-nél látható Soros-Juncker plakát, D-vitaminban gazdag gyógyhatást sugalló szomszédjával. A rettegés lehet, hogy depressziót okoz, ez ellen viszont talán lehet, hogy jót tesz a D-vitamin!

Brüsszeli veszedelem ellen D-vitamin.
Brüsszeli veszedelem ellen D-vitamin. Fotó: Ladányi András, Media1

Lefagyás ellen

Menjünk át újra Óbudára. Ha ön is lefagyott a brüsszeli fagyos légkörről és fenyegetésről értesülve, egy meleg ital talán még segíthet.

Fagyos lehet a légkör Brüsszel és Budapest között. Fotó: Ladányi András, Media1
Fagyos lehet a légkör Brüsszel és Budapest között. Fotó: Ladányi András, Media1

Barátok a zöldségek közt

A múlt szombati Blikkben található hirdetést a Lehel piac zöldséges standján fedeztük fel, ahol az egész oldalas hirdetéssel hozzáillő környezetben találkozhattunk: zöldségek között.

Zöldségek közé kerültek az „idegenek”.
Zöldségek közé kerültek az „idegenek”. Fotó: Media1

A Media1 már megmutatta, hogy a HírTV híradójában az állítólagos Soros-Juncker tervet ismertető Dömötör Csaba államtitkáron kívül hány ember vett részt a kormányzati sajtótájékoztatón. Hasonló érdeklődéssel találkozhattunk a 106-os busz Flórián téri megállójában is, amikor erre jártunk. A hölgyek arcát nem a brüsszeli vagy az olasz rém, hanem mi kockáztattuk ki.

Soros és Brüsszel volt a téma balra és jobbra is. Fotó: Media1

Rongálás

A Facebookon egyébként láttuk, hogy a plakátrongálók sem vártak sokáig, hogy kifejezzék a véleményüket a plakátokról és a miniszterelnökről, aki erre költi az adófizetők pénzét. Feltételezzük, a rongáló nem az egy ideje egy tanyán élő Simicska Lajos lehetett, pedig tőle ered a kifejezés, amit tavaly a tüntetők továbbfejlesztettek. Pedig Simicska a közterületi plakátpiacon is érdekelt volt, amíg át nem adott mindent Orbán Viktor környezetének, és egy ideig szerette kifejezni ilyesmi feliratokkal az akkor még a tulajdonában lévő plakátos cégek felületein.

Simicska egykori gondolatai is visszaköszönnek néhol.
Simicska egykori gondolatai is visszaköszönnek néhol. Fotó: Media1

Gondolkodni

Találkozhattunk, az immár az örökzölddé vált felülírással is. A jótanács azoknak is segíthet, akik nem a KÖKI-nél reklámozott módon, D-vitaminnal előznék meg a rettegés keltette esetleges depressziót.

Önnek is joga van...
Önnek is joga van… Fotó: Media1

Van még néhány ötletünk nekünk is

A továbbiakban is kíváncsian várjuk, hogy az uniós választások hátralévő időszakban, milyen további elhelyezési leleményekkel találkozhatunk. Addig is lecseréltük a D-vitaminos plakátot egy 2016-os hirdetésre, rajta a Weöres Sándor-szeánsszal.

Brüsszel és a Sárkány lehelet
Brüsszel és a Sárkány lehelet. Fotómontázs / Media1

Ugyancsak elgondolkodtató párosítás lenne a Soros-Junker duót, egy film előzetesének hirdetésével kombinálni:

Teljesen idegenek.
Teljesen idegenek. Fotó: montázs / Media1

A legütősebb pedig a Momentum „ellenplakát” ötleteinek gyakorlati alkalmazása lehetne:

Önnek is joga lenne tudni, hogy kik a leggazdagabb magyarok. A képet a Momentum plakátterveivel montázsoltuk.
Önnek is joga lenne tudni, hogy kik a leggazdagabb magyarok. A képet a Momentum plakátterveivel montázsoltuk.

Ujhelyi is trollkodott

Miután a kormány bejelentette, hogy a kormány újabb kampányba kezd, és minden magyar állampolgár levelet is kap, amelyben arról írnak, hogy a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság hogyan szervezi állítólag a nemzetközi migrációt, és a levélben mellékletként helyezik el a kétoldalas képet, trollkodós akciózásba kezdett  Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, aki a Facebookon élő adásban bejelentkezve tudósított az Európai Parlament folyosójáról. Ujhelyi maga is legyártott egy levelet, amit elhelyezett a néppárti képviselők postaládájában.

Ujhelyi trollkodása az Európai Parlament épületében Fotó: Facebook Live
Ujhelyi trollkodása az Európai Parlament épületében Fotó: Facebook Live

Nem bízták a véletlenre

A történetnek itt most még aligha van vége, de a fotóinknak a téma kapcsán lassan igen.

Illetve van még egy kép, ami a Budaörsi úton, az M1/M7 közös bevezetőszakaszán készült, és amelyet ugyan a Facebookon találtunk, de hitelességéről a minap erre autózva magunk is meggyőződtünk.

Úgy tűnik, tényleg nem bízzák a véletlenre, nehogy még a végén valaki ne értesüljön a ránk lelkesedő veszélyről. A kormány ráadásául gondoskodik arról is, hogy idén is szépen növekedjen a közterületi reklámpiac, ahogy történt 2018-ban. Csak azt nem értjük, az az egy plakát miért maradt üresen. Nehogy a végén még valaki megtrollkodja!

Szóljon hozzá!