A nova24tv weblapja

Kormányközeli magyar médiavállalkozók Szlovéniában terjeszkednek

15 százalékot szerzett a szlovén Nova24TV-ben a magyar miniszterelnök nem hivatalos tanácsadójához, Habony Árpádhoz sorolt Adamik Ágnes.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Habony Árpádhoz sorolt Adamik Ágnes cége, a Hespereia Vagyonkezelő Zrt. 15 százalékot szerzett a szlovén Nova24TV-ben – írta meg a szlovén siol.net híre alapján a 24.hu.

Adamik Ágnes sokáig a köztévénél volt vezérigazgató-helyettes. Az általa 2018 novemberében létrehozott Hespereia a Ripost Media 15 százaléknyi részesedését vásárolta meg a Nova24TV-ben. A cikk szerint a korábbi számítások alapján már közel félmilliárd forintot tettek be Fidesz-közeli magyar cégek szlovén médiavállalatokba, ami várhatóan tovább nő.

A Hespereia Vagyonkezelő Zrt. céginformációs adatlapja. Forrás: Opten / Media1
A Hespereia Vagyonkezelő Zrt. céginformációs adatlapja. Forrás: Opten / Media1

A cikk kitért arra is, hogy a Nova24TV a szlovén ellenzéki párt, az SDS holdudvarába tartozik, a párt vezetője, Janez Janša pedig jó viszonyban van Orbán Viktor magyar kormányfővel.

Felidézték: a (nem hivatalos) miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád és köre 2017-ben szállt be a szlovén médiapiacra, többek között a magyar Ripost bulvárlapot kiadó Ripost Média Kft.-vel, a szlovén Ripostnak pedig az egykor szintén köztévés Schatz Péter lett a tulajdonosa. A belépésből még egy pártfinanszírozási botrány is lett, jegyezte meg a cikk.

Adamik 2018-ban Crecol Media néven alapított céget Szlovéniában 400 ezer eurós befektetéssel, majd ő és Schatz beszállt több olyan macedón sajtótermékbe, amelyek a Magyarországra szökött és itt menedékjogot szerző Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt támogatják. Ezt követte a Nova24TV-be való bevásárlás.

A szlovén híroldal szerint Adamik szlovén befektetése a Fidesz, az SDS, illetve Gruevszki pártja, a VMRO-DPMNE közötti kapcsolatot is erősítheti.

Szóljon hozzá!