Civilszervezetek találkozója Michael Pompeo külügyminiszterrel 2019. február 11-én. fotó: helsinki.hu

Michael Pompeo Budapesten: Magyar médiát is érintő programot indít az Egyesült Államok

Michael Pompeo amerikai külügyminiszter ígéretet tett egy független médiumokat támogató médiaprogram elindítására, amellyel korrupcióról szóló oknyomozásokat segítene. A civilszervezetekkel folytatott budapesti találkozón szóba került a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány is.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Néhány médiás vonatkozása is van annak, hogy a tegnap Budapestre látogató Michael Pompeo amerikai külügyminiszter, az Orbán Viktor miniszterelnökkel való találkozóját megelőzően az Orbán-kormány által sorosiszta ellenségként kezelt civil szervezetekkel, így a K-Monitorral, a Magyar Helsinki Bizottsággal és Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselőivel is találkozott. A civilekkel folytatott tárgyalásán ugyanis a Bloomberg tudósítása szerint az amerikai diplomácia vezetője bejelentette, hogy:

az Egyesült Államok programot indít Magyarországon és három másik közép-európai országban független helyi médiumok támogatására.

Bár túl sok konkrétumot egyelőre nem lehet tudni erről, annyi fontos részlet a Bloomberg tudósítása alapján azért így is kiderült, hogy a Michael Pompeo által bejelentett program egyik kiemelt célja az Oroszországból érkező korrupciós pénzekkel kapcsolatos oknyomozások támogatása, valamint a növekvő kínai befolyásolási kísérletek bemutatása lesz.

Az amerikai külügy egyszer már visszalépett

Az Amerikai Egyesült Államok egyébként 2017 végén egyszer már bejelentett egy programot a magyar független vidéki sajtó támogatására. A programban 200 millió forintot osztottak volna ki, és bár meghirdették a pályázatot a weben is, később mégsem nyilvánítottak senkit sem győztesnek, így végül egyetlen pályázó sem jutott forráshoz. A program leállítására hivatalos magyarázatok nem voltak, így a sajtóban találgatások jelentek meg arról, hogy a fordulathoz köze lehetett-e annak, hogy a program elindítását komolyan támadta a Fidesz-KDNP kormány.

Pompeo a vasfüggöny harmincadik évfordulóján érkezett

Michael Pompeo magyarországi látogatását megelőzően egyébként az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki, melyben az állt, hogy a látogatás apropója a vasfüggöny lebontásának 30 éves évfordulója. Azt írták, a vasfüggöny lebontásakor a közép-európaiak visszakapták szabadságukat és a nyugati demokratizálódás útjára léptek, melyet azután a NATO-hoz és az Európai Unióhoz történő csatlakozással is megerősítettek. A közlemény már ekkor is felemlegette Oroszország és Kína növekvő nyomását.

A közlemény további médiás részt is tartalmazott, hiszen azt írták, a demokráciák nélkülözhetetlen eleme a jól működő civil társadalom és a szabad média. Már a közleményben is előre jelezték, hogy meg kívánják erősíteni a helyi független médiumokat mind a négy visegrádi országban. Ennél több ebből sem derült ki erről.

Így számoltak be a civilek a találkozóról Michael Pompeóval

Az amerikai külügyminiszterrel találkozó civilszervezetek közül a Helsinki Bizottság a honlapján számolt be az eszmecseréről. Beszámolójukban azt írják, a találkozóra az Egyesült Államok külügyminisztériumának meghívására kerül sor, azon Mike Pompeo amerikai külügyminiszter mellett Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója és Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója vett részt.  Aláhúzták:

a találkozóval kiemelt figyelmet kaptak a jogállamisággal kapcsolatos aggályok és a civilek helyzete.

Pardavi Márta többek között a hatalommegosztás és a független igazságszolgáltatás csorbításáról, a jogállamiságot gyengítő kormányzati intézkedésekről és azokról az elmúlt években elfogadott törvényekről beszélt Michael Pompeónak, amelyek gyengítik a magyar demokrácia szilárdságát. Elmondta, hogy az utóbbi évek civilellenes kampányával és jogalkotási lépéseivel szűkül a különböző vélemények megjelenésének lehetősége, megbélyegzés és fenyegetés éri azokat, akik a kormányzatétól eltérő álláspontot képviselnek, illetve felszólalnak a jogállamiságért és az emberi jogokért.

Szóba került a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány is

Kapronczay Stefánia a független és sokszínű sajtó demokratikus fontosságáról beszélt. Szót ejtett a sajtószabadság korlátozásáról a folyamatos központosításon, a (476 médiaterméket központosító) Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozásán, illetve a független sajtó jogainak korlátozásán keresztül.

„Két okból különösen fontos ez – emelte ki Kapronczay. – Egyrészt a propagandamédia gyakran indít lejárató kampányokat azok ellen, akik a kormánytól eltérő álláspontot képviselnek. Másrészt a decemberben létrejött médiaholding különösen hatékony lehet a dezinformáció terjesztésében.”

Kapronczay tájékoztatta még az amerikai külügyminisztert a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségét érintő tervezett korlátozásokról, amelyek szintén veszélyeztetik a vélemények sokszínűségét.

Léderer Sándor a korrupció helyzetéről számolt be a találkozón. Kiemelte, hogy a mindennapi korrupció visszaszorításában történt ugyan előrelépés az elmúlt 10 évben, de a politikai korrupció átszövi az egész gazdaságot, és a társadalom is jelentős problémaként érzékeli. Ez nem csak a demokratikus értékeket erodálja, de sok esetben biztonságpolitikai veszélyt is jelent.

A találkozó létrejötte és a civil szervezetek véleménye iránti nyitottság ismét bizonyította, hogy az amerikai vezetés szövetségi kapcsolataiban is elkötelezett a jogállamiság értékeinek és a civil társadalom szerepének megvédésében. A civil szervezetek képviselői ma újra kifejezték, hogy ebben a küzdelemben fontos és megbízható partnerként lehet rájuk tekinteni – áll a honlapra feltett beszámolóban.

Frank Tibor, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének professzora a Klubrádiónak nyilatkozva tegnap, még a találkozót megelőzően egyébként arról beszélt, hogy valószínűleg a növekvő orosz veszély hozhatta Budapestre az amerikai külügyminisztert, Michael Pompeót.

Az Európa Tanács most megjelent jelentésében egyébként  lesújtó véleményt fogalmazott meg a magyar médiapiacról. A jelentés szerint a kormány uralja a média jelentős részét.

Kiemelt kép: Civilszervezetek találkozója Michael Pompeo külügyminiszterrel 2019. február 11-én. fotó: helsinki.hu

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

olvasás, könyv, koronavírus, járvány

Kelen Károly: Olvasás járvány idején

Maradj otthon és olvass! De mit, ha zárva vannak a könyvesboltok? Szerencsére a kiadók átálltak arra, hogy egy nap alatt kiszállítsák, amit megrendelnek tőlük. És két hét alatt tető alá hoznak egy friss könyvet. Megjelent Paolo Giordano olasz író Járvány idején című könyve.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztiválon

Nem az igazat írta Varga Judit igazságügyi miniszter az Euronews hírcsatornáról

Azt állította Varga Judit, hogy az Euronews nem biztosított számára, illetve a magyar kormány számára megszólalási lehetőséget a koronavírus-törvény kapcsán, illetve nem adták le a vele felvett beszélgetést. Utánanéztünk az igazságügyi miniszter szavainak igazságtartalmának. Pillanatokon belül kiderült: a korábban már a Facebookot is cenzúrával vádoló igazságügyi miniszter nem mondott igazat.